Anot jo socialinių palaikymo burbulų atsiradimas yra „savotiškas judėjimo tarp savivaldybių atlaisvinimas“.

„Daugiau apeliuosime į žmonių sąmoningumą ir atsakingumą. Kontrolė išliks, nors suprantame, kad tai sukontroliuoti tampa sudėtinga. Kilus įtarimams, pareigūnai pasilieka teisę įdėmiau patikrinti asmens pateiktą versiją ir pateiktus dokumentus ir nustačius, kad asmuo meluoja, taikyti jam poveikio priemones“, – Delfi teigė R. Matonis.

Jis taip pat pabrėžė, kad nuo šiol policija daugiau dėmesio skirs saviizoliacijos pažeidimams bei tinkamam apsaugos kaukių naudojimui.

Ramūnas Matonis

Ekspertai perspėja: būtina sąžiningai laikytis socialinių burbulų taisyklių

Atsiradus judėjimo tarp savivaldybių ribojimams, daliai gyventojų kilo iššūkis – kaip pasirūpinti kituose regionuose gyvenančiais senyvo amžiaus tėvais? Taigi socialiniai burbulai, jei šeimos neturi kitų kontaktų, turėtų išspręsti šią problemą.

Po Vyriausybės posėdžio trečiadienį Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Visuomenės sveikatos fakulteto dekanė, prof. habil. dr. Ramunė Kalėdienė po Vyriausybės posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad šis pakeitimas palies daugelį namų ūkių.

„Galite įsivaizduoti, kiek daug žmonių Lietuvoje gyvena po vieną. Tai nėra tik seni, pagyvenę žmonės. Tai yra visokio amžiaus žmonių grupės“, – sakė ji.

Vyriausybė paaiškina, kas yra socialinis palaikymo burbulas.

Profesorė teigė, kad bet koks kontaktų atlaisvinimas kelia rizikas dėl ligos plitimo, tačiau tam būtinas žmonių sąmoningumas ir taisyklių laikymąsis.

„Tikimės, kad žmonės ir toliau išliks sąmoningi ir tuose palaikymo burbuluose. Sudarant tokį burbulą jo dalyviai turėtų įsipareigoti neturėti jokių kitokių artimų kontaktų už to burbulo ribų“, – sakė R. Kalėdienė.

Ekspertė kalbėjo, jog tokio palaikymo burbulo dalyviai turės teisę kirsti ir savo gyvenamosios savivaldybės ribas.

„Mes rekomendavome, kad nesvarbu, kurioje savivaldybėje yra tas žmogus, kuriam reikia palaikymo, tos ribos turi būti atvertos. Šis klausimas techniškai turi būti išspręstas“, – sakė R. Kalėdienė.

Kontrolės postai Kaune
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (540)