Balsavimas „Renew Europe“ frakcijoje surengtas reaguojant į V. Uspaskicho vaizdo įrašą, kuriame politikas vartojo žodžius „iškrypėliai“ ir „pedikai“.

„Renew Europe“ pirmininkas, rumunų politikas Dacianas Ciolosas pareiškė, kad vaizdo įrašo turinys yra visiškai nepriimtinas, kupinas neapykantos ir akivaizdžiai homofobiškas.

Už V. Uspaskicho pašalinimą balsavo 72 europarlamentarai, šeši buvo prieš, šeši susilaikė.

V. Uspaskichas frakcijos kolegoms praeitą savaitę nusiuntė laišką su atsiprašymu. Jis pripažino kad pavartoti žodžiai buvo pernelyg grubūs, tačiau tikino, kad nesiekė įžeisti LGBT bendruomenės, ir apkaltino politinius oponentus bei žiniasklaidą šališkos informacijos pateikimu.

Pasipiktinimo sulaukusius komentarus V. Uspaskichas paskelbė anksčiau šį mėnesį per tiesioginę transliaciją feisbuke.

„Šiandien kai kuriose Europos valstybėse net pavojinga kalbėti, kad tu natūralios orientacijos atstovas. Aš nenoriu, kad mano pokalbius, laidas komentuotų pedikai visokie, todėl kad tai ne jiems laida šiaip. Aš kalbu apie pedikus, iškrypėlius, tiems kuriems likimas, gyvenimas taip davė yra ne jų kaltė, kad yra kažkoks toks potraukis, kad jis jaučia vyrą rūbuose kaip moteris. Dauguma tokių žmonių nesireklamuoja, bet tie, kurie savo pimpalą įkiša po sijonu ir eina į gatvę, rėkia, yra pedikai, iškrypėliai ir tikrai neturi būti toleruojami tokie dalykai“, – per transliaciją kalbėjo V. Uspaskichas.

Laisvės frakcijos Seime seniūnė Ieva Pakarklytė sako, jog Uspaskich homofobiški pasisakymai – akivaizdus neapykantos kurstymo pavyzdys.

„V. Uspaskich homofobiški pasisakymai – akivaizdus neapykantos kurstymo, prisidengiant žodžio laisve, pavyzdys. Žmonių žeminimas dėl jų privataus gyvenimo iš esmės prasilenkia su liberaliomis vertybėmis, todėl toks Renew Europe frakcijos sprendimas yra tinkamas ir lauktas. Europos liberalai negali eiti išvien su homofobiškas nuostatas propaguojančiais politikais“, – sako Laisvės frakcijos Seime seniūnė Ieva Pakarklytė.

Tokį sprendimą sveikina ir Laisvės frakcijos narys, Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

„Sveikinu principingą Europos Parlamento liberalų sprendimą atsiriboti nuo homofibiškų buvusio kolegos iš Lietuvos pasisakymų. Atskirų visuomenės grupių žeminimas, jų stigmatizavimas nėra suderinamas nei su liberaliosios demokratijos, nei su pagarbos žmogaus orumui principais. Tikiu, kad šis kolegų iš Europos Parlamento sprendimas taps paskata plėtoti vienos kito atžvilgiu pagarbią politinę kultūrą ir Lietuvoje,“ – teigė Laisvės frakcijos narys, Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (647)