Į mokyklas grįžtų sunkumus patiriantys mokiniai

Karantino pakeitimo dokumente rašoma, kad šiuo pakeitimui siekiama padėti mokiniams, ugdomiems pagal pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas, iš socialiai pažeidžiamų šeimų, kurie neturi sąlygų mokytis namuose ir dėl to praleidžia pamokas. Jiems būtų suteikiamos priežiūros paslaugos ir galimybė mokytis nuotoliniu būdu iš mokyklos, vaikų dienos centrų ar jaunimo centrų.

Tai turės užtikrinti savivaldybių administracijos, taip pat tiekti priežiūrą ir maitinimo įstaigose, užtikrindamos numatytus saugumo reikalavimus.

Tai bus daroma dviem atvejais:

  • kai tėvai, įtėviai, globėjai, atstovai pagal įstatymą darbo funkcijas (darbus) privalo atlikti darbo vietoje ir negali užtikrinti vaikų, ugdomų pagal pradinio ugdymo programą, priežiūros namuose;
  • kai vaikai, ugdomi pagal pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas, neturi sąlygų mokytis namuose arba dėl kitų objektyvių priežasčių reikalinga kita pagalba mokantis nuotoliniu būdu mokyklos vaiko gerovės komisijos sprendimu.

Palaikymo burbulų leidimas

Vyriausybė nusprendė leisti vadinamuosius palaikymo burbulus. Karantino metu daug vienišų, neįgalių asmenų patiria didesnį stresą, todėl tvarka keičiama siekiant suteikti jiems emocinę ir praktinę pagalbą.

Todėl nuspręsta leisti dviejų šeimų ir (ar) dviejų namų ūkio artimus kontaktus, jeigu viename iš jų yra ne daugiau kaip vienas suaugęs asmuo ir (ar) jo nepilnamečiai vaikai (įvaikiai, globotiniai (rūpintiniai)) arba nuolatinės priežiūros ir slaugos reikalaujantis asmuo.

Palaikymo burbulo dalyviams bus draudžiama turėti kitus artimus kontaktus su kitais asmenimis, darbo ir kitose vietose, dėl galimos rizikos užsikrėsti koronavirusu.

Taip pat tokiems artimus kontaktus turintiems šeimų ir (ar) namų ūkio nariams būtų leidžiama judėti iš vienos savivaldybės į kitą, jeigu jie yra skirtingose savivaldybėse.

Ši tvarka įsigalios ketvirtadienį, sausio 21 dieną.

Piktnaudžiavimui vietos nebus

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė posėdyje teigė, kad pakeitimai kol kas gana minimalūs.

„Tas vadinamas socialinis burbulas labai minimalus, kol esame nors ir su pozityviai nuteikiančia dinamika, bet pačioje prasčiausioje stadijoje. Tokia tarsi moralinė skola žmonėms kurie yra vieniši ir jaučia pakankamai didelę psichologinę įtampą. Tas sprendimas jau subrendo“, – Vyriausybės posėdyje sakė premjerė I. Šimonytė.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, kad piktnaudžiavimui dėl judėjimo tarp savivaldybių vietos nebus. Su policija imsis reikalingų priemonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (381)