„Esmė ta – kad neturime bėgti paskui įvykius, o turime turėti aiškią sistemą, kaip vertiname (...), valstybės garbės kodeksą, kad atlikėjai, žeminantys mūsų sąjungininkus, legitimuojantys neteisėtas aneksijas ir imperialistines ambicijas, bent jau mokėtų kažkokią kainą – negalėtų koncertuoti Lietuvoje“, – BNS sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Pasak jo, pirmiausia bus aiškinamasi, kodėl Kultūros taryba subsidijas už neįvykusius ar perkeltus kultūros renginius skyrė Rusijos atlikėjų Filipo Kirkorovo ir Michailo Šufutinskio koncertus planavusioms bendrovėms. Jos atitinkamai gavo beveik 13,7 tūkst. ir beveik 17 tūkst. eurų.

Šie atlikėjai viešai remia Kremliaus režimą ir yra koncertavę Rusijos aneksuotame Kryme.

NSGK pirmininkas pasveikino užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio siūlymą Rusijos ir Bulgarijos pilietį F. Kirkorovą įtraukti į užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvą, nacionalinį sąrašą.

Anot užsienio reikalų ministro, šis žinomas atlikėjas savo daugkartiniais apsilankymais neteisėtai aneksuotame Krymo pusiasalyje „sąmoningai neigė Ukrainos teritorinį integralumą ir suverenitetą bei tokiu būdu netiesiogiai pateisino agresyvius Rusijos Federacijos veiksmus“.

„Siūlysime pagalvoti apie kriterijus, galbūt papildyti nuostatomis, kad režimus aptarnaujantys atlikėjai, viešai ar per savo kūrybą išsakantys paramą agresyviai Rusijos, kitos valstybės vykdomai užsienio politikai ar kvestionuojantys Lietuvos sąjungininkų teritorinį vientisumą, irgi būtų įtraukiami į nepageidautinų asmenų sąrašą ir negalėtų atvykti bei organizuoti savo pasirodymo Lietuvoje“, – BNS sakė L. Kasčiūnas.

Komiteto pirmininkas pabrėžė, kad turi būti nubrėžta kažkokia skiriamoji linija.

„Ypač turint omeny, kad Rusijoje yra daug į paraštes nustumtų atlikėjų, kurie nešlovina Kremliaus, bet dėl to kenčia labai smarkiai“, – sakė jis.

Nuotoliniame komiteto posėdyje dalyvaus kultūros, užsienio reikalų, vidaus reikalų viceministrai, Migracijos departamento, Kultūros tarybos atstovai.