L. Griškevičius, dirbantis premjerės Ingridos Šimonytės sudarytoje Nepriklausomų ekspertų patariamojoje taryboje pasakojo, kad vakcina yra geriausia priemonė užbaigti pandemiją.

„Atsiradus vakcinacijos galimybėms, tų priemonių (baigti pandemiją, aut. p.) arsenalas gerokai išsiplėtė. Ir vakcina yra turbūt geriausia priemonė pabaigti pandemiją, mažiausiai resursų reikalaujanti, bet ji turi savo iššūkius“, – sakė L. Griškevičius.

Iki šiol šalyje mirė 2415 asmenys, kai pagrindinė mirties priežastis buvo koronavirusas. Apie 75 procentus su koronavirusu susijusių mirčių yra amžiaus grupėje nuo 70 metų.

„Mirtys nuo koronaviruso yra ganėtinai koncentruotos. (…) Šiuo metu Lietuvoje yra paskiepyta apie 47 tūkst. gyventojų, tai sudaro 1,68 procentų nuo visų gyventojų. Tai yra didžiulis pasiekimas“, sakė jis.

L. Griškevičius Vyriausybės pasitarime kalbėjo, kad jei Lietuvai pavyktų išplėsti vakcinacijos procesą ir pasiekti visus didžiausios rizikos asmenis, būtų gerokai sumažintas mirtingumas nuo šio viruso.

„Skaičiai sako, kad daugiau nei 70 metų asmenys, globos įstaigų gyventojai ir darbuotojai, medikai sudaro apie 300 tūkst. asmenų grupę. O tai reikštų, kad jei maždaug 70 procentų šių asmenų grupių turėtų imunitetą nuo koronaviruso, mirčių skaičius sumažėtų per pusę, o jei 90 procentų – 65 procentais“, – kalbėjo medikas.

L. Griškevičius Vyriausybės pasitarime išvardijo ir papildomus kriterijus, kurie užtikrintų saugesnį karantino sąlygų laisvinimą.

Vienas iš jų – bent iki šių metų kovo mėnesio bent viena vakcina vakcinuoti rizikos populiaciją, apie kurią kalbėjo anksčiau.

Jis taip pat siūlė kol kas neatlaisvinti karantino reikalavimų.

„Jeigu mes dabar išlaikytume visas karantino priemones, nedarytume esminių valstybės gyvenimo atlaisvinimų, mes pasiektume valdomą situaciją atvejų skaičiumi. (…) Ir tuo metu mes jau galėtume turėti didelę visuomenės dalį paskiepiję bent viena vakcina. Būtų galima pradėti galvoti apie į ugdymo įstaigas grįžtančio personalo ir 16 metų ir vyresnių moksleivių skiepijimą“, – sakė Santaros klinikų atstovas.

Kalbėdamas, kodėl būtina išlaikyti judėjimo šalies viduje ir per sienas kontrolę, L. Griškevičius priminė apie Jungtinės Karalystės išmoktas pamokas. Prieš Kalėdas karantinas šioje šalyje buvo atlaisvintas, o tai lėmė trečiosios koronaviruso bangos atsiradimą.

„Kalėdų metu buvo nuspręsta atverti šalį ir mes matome trečią bangą. (…) Ankstyvas atvėrimas, kai infekcijų kontrolės neperima kitos priemonės, reikštų, kad mes turėsime trečią bangą ir labai greitą trečią šalies uždarymą“, – kalbėjo medikas.

L. Griškevičius taip pat tikino, kad didesnių atlaisvinimų pradžia turėtų būti kovo mėnesį,

L. Griškevičius Vyriausybei taip pat priminė apie nerimą keliančias viruso atmainas. Jos fiksuotos Pietų Afrikoje, Brazilijoje ir Jungtinėje Karalystėje. O priemonių atlaisvinimas Lietuvoje, anot mediko, reikštų ir tai, kad į šalį norėtų grįžti daugiau tautiečių. Jie galėtų į šalį netyčia įvežti ir pavojingą viruso atmainą, kuri Lietuvoje dar nebuvo užfiksuota.

Delfi primena, kad karantinas Lietuvoje šiuo metu galioja iki sausio 31 dienos. Ministrė pirmininkė I. Šimonytė pirmadienį teigė, kad artimiausiu metu galimi sušvelninimai galėtų būti susiję tik su „socialiniais burbulais“, kai leidžiama bendrauti po vieną gyvenantiems žmonėms bei dar vienam namų ūkiui, bei galimybe nuotoliniu būdu iš mokyklos patalpų mokytis sunkumų patiriantiems vaikams.

Ekspertų grupė taip pat pritarė minčiai ir toliau palikti galioti tuos pačius judėjimo ribojimus tarp savivaldybių, bei tą pačią tvarką paslaugų sektoriui.

Visgi, užsimenama, kad gali judėjimo tarp savivaldybių klausimas dar gali būti koreguojamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)