G. Landsbergis teigia, kad dar pirmadienį vykusioje ES Bendrųjų reikalų taryboje Lietuva, Latvija bei Estija iškėlė tokį pasiūlymą.

„Pirmadienį per vyksiančią Užsienio reikalų ministrų tarybą iškelti jau konkrečiai klausimą dėl galimų taikytinų sankcijų, kurias ES galėtų įvesti dėl sulaikymo. Aišku, reikia stebėti situaciją, nes tai, ką mes matome šiandien, nereiškia, kad rytoj bus taip pat. Reikia būti pasiruošusiems reaguoti į bet kurią pusę, pažiūrėsime, koks bus galutinis „teismo“ sprendimas“, – pirmadienį sakė ministras.

G. Landsbergio teigimu, sankcijų sąraše galėtų atsirasti su opozicionieriaus suėmimu ir pirmadienį vykstančiu „teismu“ susiję asmenys.

Anot jo, šiuo metu Rusijos teisėsauga siekia A. Navalną sulaikyti pratęsti sulaikymą iki sausio 29 d.

„Akivaizdu, kad Rusijos teisėsaugininkai gali sulaikyti tik 48 val. Dėl to ten vyksta tokia skuba ir bandoma dar kažką prikabinti kokį nors kaltinimą, kad būtų galima A. Navalnui pratęsti sulaikymą iki sausio 29 d. Kuomet suplanuotas tikrasis teismo posėdis, kur bus nauji sprendimai priimami. Akivaizdu, kad Maskvoje vyksta tolesnis susidorojimas su opozicijos lyderiu, o ES turi būti pasiruošusi reaguoti griežtai“, – sakė jis.

ELTA primena, kad A. Navalnas sekmadienį sulaikytas Šeremetjevo oro uoste šalia Maskvos.

Kremliaus kritikas A. Navalnas sulaikytas netrukus po nusileidimo, kai praėjo pasų kontrolę. Jis atskrido iš Vokietijos, kur nuo rugpjūčio buvo gydomas dėl apnuodijimo. Iš pradžių lėktuvas su opozicionieriumi turėjo leistis Vnukovo oro uoste, kur susirinko jo šalininkai ir žiniasklaida, bet paskutinę minutę buvo nukreiptas į didesnį tarptautinį Rusijos sostinės oro uostą.

A. Navalno advokatė Olga Michailova radijo stočiai „Echo of Moscow“ sakė, kad jai nebuvo leista pasimatyti su savo klientu, kuris yra sulaikytas netoli oro uosto esančioje policijos nuovadoje.

Šiuo metu Chimkų policijos poskyryje vyksta A. Navalno teismas, kuriame svarstomos kardomosios priemonės.

Surengtą teismo posėdį policijos poskyryje pats A. Navalnas pavadino pasityčiojimu iš teisėsaugos ir aukščiausio lygio neteisėtumu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (368)