Taip pat sekmadienį bus pakeltos KASP reprezentacinės ir valstybinės vėliavos prie Seimo rūmų ir KASP štabo Vilniuje bei rinktinių aikštėse Alytuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose ir Vilniuje, sakoma pranešime.

Virtualios visų pajėgų rikiuotės metu pajėgų karius sveikins vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas prezidentas Gitanas Nausėda, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys, Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas pulkininkas Dainius Pašvenskas. Renginio vaizdo įrašo metu pereinamuoju prizu – atkurtu istoriniu XIV a. kalaviju – bus apdovanota geriausia 2020 metais tapusi KASP kuopa. Vaizdo medžiagoje taip pat bus galima stebėti, kaip KASP bendruomenės vardu bus padedamos gėlės ant laisvės kovotojų ir karių kapų.

„Karantinas tapo rimtu išbandymu mūsų visuomenei, todėl į mūsų šventės paminėjimą pažiūrėjome kūrybiškai. Esame kovingos, prisitaikančios ir greitai besimokančios pajėgos, todėl ir šiuo atveju priėmėme teisingiausią sprendimą. Krašto apsaugos savanorių pajėgų 30-ies metų įkūrimo šventinį renginį pirmą kartą istorijoje kviesime stebėti nuotoliniu būdu,“ – sako Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas plk. D. Pašvenskas.

Tradiciškai, minėdami pajėgų įkūrimo metines, sausio 17-ąją kariai savanoriai dalyvaus akcijoje „Diena su uniforma“ – ne tarnybos metu dėvės kario uniformą. Visoje Lietuvoje išsidėsčiusių KASP padalinių kariai, dalyvaudami šioje iniciatyvoje, siekia stiprinti karių ir visuomenės ryšį, skleisti žinią apie savanorių pajėgas.

Dabar, kaip ir prieš tris dešimtmečius, į Savanorių pajėgas ateina patriotiškai nusiteikę žmonės, jaučiantys pareigą ir atsakomybę už savo šalies likimą. Pajėgose tarnauja įvairiausių profesijų ir socialinių sluoksnių atstovai, kurie suderina savo darbą ar studijas su tarnyba kariuomenėje. Kariai savanoriai tarnauja savo krašte, apie 30 dienų per metus, dažniausiai savaitgaliais dalyvauja pratybose ir mokosi ne tik ginklu ginti savo valstybę.

Iškilmingos rikiuotės ceremonija bus transliuojama sekmadienį 12 val. socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „YouTube“ – „Krašto apsaugos savanorių pajėgos“.

Seimo pirmininkė dėkoja už pasiaukojančią tarnybą

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sveikina Lietuvos kariuomenę, Krašto apsaugos savanorių pajėgų karius-savanorius ir jų artimuosius su 30-osiomis Krašto apsaugos savanorių pajėgų įkūrimo metinėmis. Savo sveikinime Seimo pirmininkė pabrėžia karių savanorių reikšmę pilietinei visuomenei.

„Prieš 30 metų pašaukimas į Aukščiausiosios Tarybos rūmus atvedė pirmuosius karius-savanorius. Tuomet jie virto mūsų laisvę saugojusiu mūru ir davė priesaiką budėti. Toks laisvas karių-savanorių pasirinkimas ilgai ir kantriai ruoštis, savo laiką paskirti pratyboms, o nelaimės akivaizdoje prisiimti atsakomybę už save ir aplinkinius nuolat įkvepia Lietuvos visuomenę būti labiau pilietiška ir jautria. Jūsų misija patikina tautiečius, kad Lietuva yra saugi ir jau nebepasiduos“, – sako Seimo pirmininkė.

Sveikindama Krašto apsaugos pajėgų savanorius Lietuvos parlamento vadovė dėkoja už pasiaukojančią jų tarnybą.

„Jūsų rodomas drąsos pavyzdys yra kertinis kiekvienoje kovoje už laisvę. Dėl to šiandien dėkoju už Jūsų pasiryžimą stovėti pirmose eilėse ir kovojant su COVID-19 plitimu tarp mūsų žmonių. Tai yra atsakomybės ir stiprybės pavyzdys, kuris įkvepia“, – teigia Seimo pirmininkė.