Ministro teigimu, toks Rusijos žingsnis turės neigiamą įtaką saugumo ir pasitikėjimo priemonių įgyvendinimui Europoje, o atsakomybė už tai tenka Maskvai.

„Pastaruoju metu diplomatiniais kanalais Rusija kėlė nepriimtinus ultimatumus, ieškodama preteksto pagrįsti savo pasitraukimą, tad Rusijos sprendimas pasitraukti iš Atviros oro erdvės sutarties nebuvo netikėtas. Juolab, praėjusiais metais Sutarties kontekste buvo daug kartų svarstytos problemos, kad pati Rusija nesilaiko savo įsipareigojimų“, – BNS atsiųstame komentare teigė ministras.

„Visos sutarčiai priklausančios NATO šalys sąžiningai įgyvendina sutartį. Visi įgyvendinimo klausimai, abejonės dėl sutarties nuostatų interpretacijos gali būti sprendžiami, remiantis Sutartyje numatytomis procedūromis bendru šalių narių sutarimu. Rusijai tenka atsakomybė už šios sutarties likimą. Rusijos pasitraukimas turės neigiamą įtaką saugumo ir pasitikėjimo priemonių įgyvendinimui Europoje“, – teigė jis.

Rusija penktadienį pranešė pradedanti pasitraukimo iš Atviros oro erdvės sutarties procedūrą.

„Nesant pažangos šalinant kliūtis Atviros oro erdvės sutarties tolesniam funkcionavimui naujomis sąlygomis, Rusijos URM įgaliota paskelbti apie pradedamas Rusijos pasitraukimo iš Atviros oro erdvės sutarties vidaus procedūras. Jas užbaigus atitinkamas pranešimas bus išsiųstas depozitarijams“, – pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Ministerijos atstovai pažymėjo, kad pernai lapkričio 22 dieną Jungtinės Valstijos „išgalvota dingstimi“ pasitraukė iš Atviros oro erdvės sutarties.

„Tokiu būdu buvo rimtai pažeista valstybių dalyvių interesų pusiausvyra, pasiekta sudarius sutartį, padaryta didelės žalos jos veikimui, pakirstas Atviros oro erdvės sutarties, kaip pasitikėjimo ir saugumo stiprinimo instrumento, vaidmuo“, – nurodė URM.

Klausimas dėl Rusijos tolesnio dalyvavimo Atviros oro erdvės sutartyje iškilo pernai, kai iš jos pasitraukė Jungtinės Valstijos. Maskva reikalavo iš sutartyje dalyvaujančių Europos valstybių garantijų, kad per skrydžius virs Rusijos teritorijos surinkti duomenys nebus perduodami JAV.

Savo ruožtu Europa laikosi pozicijos, kad tai yra numatyta sutartyje, todėl papildomas reguliavimas nereikalingas.

Šios sutarties šalimi yra ir Lietuva – remiantis ja, Lietuva atlikdavo stebėjimo skrydžius virš Rusijos, o Rusija – virš Lietuvos.