„Kaip visi turbūt žinome, Izraelis pasaulyje pirmauja pagal vakcinacijos apimtis ir kol kas negirdime signalų, kad bus mažinami tempai, priešingai – šiandien skaičiau, kad pranešama, jog artimiausiu metu bus įrengta dar daugiau skiepijimo punkų, kad būtų paspartintas procesas. Yra virš dviejų šimtų taškų, kuriuose skiepijama.

Bet jau dabar kalbama apie dar daugiau taškų. Jie bus įrengti pasitelkiant kariuomenę, jų kariškius ir tokiu būdu tos apimtys dar paspartės. Ketvirtadienį buvo paskebta apie du milijonus paskiepytųjų, virš šimto tūkstančių jau gavo antrą skiepą.

Jau skelbiama, kad yra paskiepyta 21,4 procentai populiacijos, bet jeigu atmestume tuos, kurie jau prasirgo ir tokių neplanuojama skiepyti, o jų yra apie pusė milijono, taip pat vaikus, kurių šiuo metu neplanuoja skiepyti, tokių yra beveik trisdešimt procentų šalies gyventojų, tai taip išeina, kad Izraelis paskiepijo jau 50 procentų savo populiacijos“, – laidoje sako ambasadorė.

Kaip atrodo skiepijimosi procesai?

Ambasadorė taip pat papasakojo, kaip visas skiepijimo procesas atrodo praktiškai.

„Viskas vyksta centruojantis ties ligonių kasomis, nors ten tai vadinama šiek tiek kitaip, visi Izraelio gyventojai priklauso vienai iš keturių ligonių kasų ir praktiškai per tą sistemą jie gauna pranešimą. Pavyzdžiui, viena iš mūsų kolegių tiesiog gavo pranešimą, kad artimiausiu metu ji turės būti pašaukta skiepytis, ir žmonės per programėles, internetu užsiregistruoja, eina ir pasiskiepija. Pas juos visa sistema yra paremta ant tos duomenų bazės ligonių kasoje“, – papasakojo ambasadorė.

Tiesa, kai kurie žmonės sako, kad punktuose yra labai daug žmonių, dėl ko gali kilti tam tikras pavojus.

Koronavirusas Izraelyje

„Tai nėra keista. Gali būti ir taip, nes tos skiepijimo vietos kai kur yra įrengtos didžiulėse palapinėse, bet jos yra iš tiesų labai didelės. Įsivaizduokime aikštę, kur yra didelė palapinė, kur yra daug būdelių. Ten pat žmonės yra ir testuojami – vienoje pusėje testuojama, kitoje skiepijama. Tačiau Izraelis yra uždarytas jau trečiame karantino lygyje, šį karantiną ruošiasi pratęsti dar vienai savaitei arba ilgesniam laikui.

Judėti nuo namų turime teisę tik vieno kilometro spindulių, negali būti jokių apsilankymų svečiuose, kituose namų ūkiuose, dirba tik reikalingiausios parduotuvės, ofisuose taip pat sumažintas žmonių kiekis. Stengiamasi riboti galimybę užkratui plisti.

Visgi, nepaisant tokio spartaus skiepijimo, Izraelyje jau ketvirtą dieną iš eilės yra fiksuojami dideli skaičiai – maždaug devyni tūkstančiai užsikrėtusiųjų naujai per dieną“, – sako ambasadorė.