Nedrąsiai galvojama apie tai, kad galbūt, jeigu tokia situacija laikysis, bus galima svarstyti dėl vietų kovidiniams pacientams skaičiaus mažinimo, ir net gi bus galima išleisti labai pavargusius gydytojus atostogų, kas iki šiol buvo neįmanoma. Tačiau kertinis žodis čia – „galbūt“, labai džiaugtis dar neskubama.

„Bijau labai džiaugtis, bet man yra neįprasta: artėja antras savaitgalis, ir jokios įtampos dėl to nėra. Nėra įtampos ne tik dėl vietų, bet ir dėl personalo. Neabejotinai ir vakcinacija gelbsti, ir persirgęs personalas grįžta į ligonines, ir gali tęsti darbus.

Tas truputį palengvina situaciją. Visą tą laikotarpį medikai dirbo pakankamai įtemptai. Jeigu tokia situacija laikysis, galbūt būtų galima galvoti apie labai pavargusių medikų išleidimą šiek tiek atostogų“, – „Delfi“ sakė Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Už vadinamųjų kovidinių gydymo įstaigų darbo koordinavimą Alytaus ir Vilniaus regionuose atsakinga strategė konstatavo, kad dabartinė situacija leidžia šiek tiek atsikvėpti tiek tiems, kurie organizuoja procesą, tiek medikams.

„Visą savaitę stebime pacientų skaičiaus mažėjimą. Šiuo metu Vilniaus regione turime maždaug 60-65 proc. lovų užimtumą, Alytuje – maždaug 60 proc., Druskininkuose – mažesnis.

Reanimacijose yra šiek tiek didesnis lovų užimtumas – netoli 70 procentų. Tai yra protinga riba, kai turime vietų, specialistų, galime suteikti kvalifikuotą ir kokybišką pagalbą, ir nėra įtampos“, – sakė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Atsižvelgdama į tendencijas, pašnekovė konstatavo, kad, panašu, jog ir kitą savaitę situacija išsilaikys panaši, arba galbūt dar šiek tiek gerės. Tačiau sveikatos strategė optimizmu dalijosi atsargiai.

„Skaitome spaudą, žiūrime, kas vyksta pasaulyje, kalbamės. Gali būti padidėjimų. Galvotume kitą savaitę, įvertinę situaciją, pasižiūrėję, kokia yra situacija regionuose ir apskritai, pradėti galvoti apie tam tikrą (kovidiniams pacientams skirtų) lovų skaičiaus mažinimą“, – teigė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Specialistė iškart patikino, kad net, jeigu tai būtų daroma, toks sprendimas būtų laikinas, kad esant poreikiui, jos vėl galėtų atsidaryti.

„Matome, kad Europoje yra šalių, kur stebimas padidėjimas dėl mutacijų. Negalime pasakyti, ar tikrai tai yra žemyn besileidžianti kreivė. Dar visko gali būti“, – sakė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Antrosios bangos metu ligoninėse yra daugiau sunkių pacientų

Pašnekovė negalėjo išskirti vienos amžiaus grupės, kurios pacientų daugiausiai gydymo ligoninėse.

„Yra įvairių amžiaus grupių pacientų. Turime ir vyresnių nei 75 metų amžiaus pacientų, ir pakankamai jaunų – 35 metų amžiaus ir vyresnių. Būtų galima lyginti savaitėmis, tačiau tiksliai dėl šios savaitės nepasakysiu, nes neturiu duomenų. Nestebime žymaus pasikeitimo, kad tai būtų tik jaunesni, arba tik vyresni pacientai“, – sakė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Tačiau Santaros klinikų direktorė valdymui pripažino, kad antrosios bangos metu ligoninėse gydoma daugiau sudėtingų pacientų, reikia daugiau reanimacijos lovų.

„Šiuo metu mes jau galbūt pripratome laisviau ir saugiau gydyti lengvesnių formų pacientus namuose, ir, kadangi skaičiai buvo pakankamai dideli, guldėmės tik sunkius ir labai sunkius pacientus. Tokius gydymo įstaigose ir turime“, – sakė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Neskubėtų švelninti karantino sąlygų

Kalbant apie karantino taisyklių švelninimą, pašnekovė išloko atsargi.

„Aš būčiau labai nepatogi, ir sakyčiau, kad situacija tik dabar pradeda stabilizuotis. (…) Šiuo metu yra pakankamai griežtos priemonės, bet žiema ir žiemos džiaugsmai, kai ant kalnelių yra nemažai žmonių, padaro savo.

Aš asmeniškai manyčiau, kad, kol neturime stabilios situacijos dvi-tris savaites, ir nematome tendencijų, kurios rodytų, kad situacijai tikrai suvaldyta, būtų ankstoka (švelninti karantino sąlygas). Tikriausiai tai būtų nepatogu, bet tai yra saugu. Tai yra saugu mums visiems, tai yra visuomenei“, – sakė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Kartu ji pabrėžė, kad tai asmeninė nuomonė.

„Sakau tai kaip fizinis asmuo, kuris mato situaciją. Labai konservatyviai žiūrėčiau į karantino švelninimo galimybes, nebent – kažką minimaliai, bet net nežinau, kas tai būtų. (…) Po savaitės turėsime realesnę situaciją. Dar nežinome, kai bus su mutacija, daugybės kitų dalykų. Dar per anksti džiaugtis“, – sakė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Nustatyti 1149 nauji atvejai

Praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 1149 nauji koronaviruso atvejai, mirė 26 žmonės, skelbia Statistikos departamentas. Taip pat užregistruotos dar keturių asmenų mirtys, kurių data yra ankstesnė.

Praėjusią parą nuo COVID-19 pasveiko 1299 žmonės. Be to, į bendrą mirčių statistiką įtrauktos keturios mirtys nuo koronaviruso, kai faktinė mirties data yra ankstesnė.

Iš viso Lietuvoje registruota 165 tūkst. 560 šios infekcinės ligos atvejų, 100 tūkst. 495 asmenys pasveiko, 61 tūkst. 574 – tebeserga. Nuo koronaviruso iš viso mirė 2376 žmonės. Nuo COVID-19 Lietuvoje pirma vakcinos doze paskiepyti 38 tūkst. 26 žmonės. Praėjusią parą Lietuvoje atlikti 9 tūkst. 842 tyrimai dėl įtariamo koronaviruso, iš viso nuo pandemijos pradžios jų atlikta 1 mln. 788 tūkst. 755.

Plačiau skaitykite čia.