Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras paaiškino, kad KT pirmininkas bus keičiamas tik tada, kai Seimas pritars parlamento vadovo pasiūlytam kandidatui.

„KT pirmininkas nesikeis. Nes tvarka yra tokia, kuris pareigūnas pasiūlo, į to anksčiau pasiūlyto ar paskirto (teisėjo, aut. p.) vietą KT teisėjas ir eina“, – Delfi penktadienį sakė parlamentaras.

Ketvirtadienį Seimo paskirti du teisėjai: Giedrė Lastauskienė ir Algis Norkūnas užims jau buvusių teisėjų Gedimino Mesonio ir Vyto Miliaus vietas.

Konstitucinis teismas

A. Kabišaičio kandidatūrą į KT teikė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nieslen, G. Lastauskienės – prezidentas Gitanas Nausėda, LAT teisėjo A. Norkūno – laikinoji LAT pirmininkė Sigita Rudėnaitė.

S. Šedbaras prognozavo, kad šis klausimas gali būti išspręstas anksčiau, nei kovo viduryje, kai prasidės Seimo pavasario sesija.

„D. Žalimas buvo siūlytas Seimo pirmininko, o jo kandidatūra atmesta. Tai aš manau, kad Seimo pirmininkė tikrai nebedels. Neatmesčiau, kad pakeitimas galėtų įvykti ir kokiame nenumatytame posėdyje kokiame surengtame. Nes esu beveik tikras, kad vasarį bus reikalų. Ir tada jau svarstysime kitą kandidatūrą ir jei jai bus pritarta, jis jau keis D. Žalimas“, – teigė konservatorius S. Šedbaras.

Stasys Šedbaras

Jis teigė, kad kai ketvirtadienį prisiekė naujieji KT teisėjai, G. Mesonis ir V. Milius savo darbą KT jau baigė.

„Jie vakar prisiekė ir šiandien jie jau teisėjai“, – sakė jis.

Signalų apie galimas pavardes nėra

Seimo narys S. Šedbaras sakė, kad kol kas negirdi jokių signalų, ką Seimo pirmininkė galėtų siūlyti į KT teisėjus.

„Gali būti siūlomas ir tas pats. (…) A. Kabišaičio situacija buvo kebli ta prasme, kad siūlo Seimo pirmininkas, ne pavardė. Bet šitą konkrečią pavardę siūlė dar Viktoras Pranckietis, truputį gal iš bėdos, nebežinodamas, ką daryti. Kažin, ar tai būtų buvęs V. Čmilytės–Nielsen pasirinkimas, greičiausiai ne, todėl, matyt, balsų ir nesurinko. Kai kurios frakcijos leis Seimo vadovei pasirinkti kitą kandidatą, tai kažin ar ji rinksis tą patį“, – situaciją vertino S. Šedbaras.

Dainius Žalimas

Paklaustas, kuo A. Kabišaičio kandidatūra neįtiko, parlamentaras dar kartą įgarsino Seimo narių išvardintas abejones.

„Formaliai žiūrint A. Kabišaitis atitinka kriterijus. Čia kalbu ne savo žodžiais, bet kažkada pats D. Žalimas yra rašęs, kad KT lygis kas kadenciją krenta. Aš suprantu, kad teisėjai ne visi būna profesoriai, daktarai, to sunkoka tikėtis, bet irgi yra tokių atvejų. Vis tiek yra renkamasi, ar žmonės išmano vykdomąją, įstatymų leidžiamąją valdžią. (…) Kažkaip tas lygis būdavo aukštesnis“, – galimus argumentus vardijo S. Šedbaras.

Pritarimo pernai nesulaukė nė vienas

Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. Teismą sudaro devyni teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai.

Pirmą kartą dėl kandidatų į KT Seimas balsavimo pernai balandį. Tuomet pritarimo nesulaukė visi trys pasiūlyti teisininkai. Be G. Lastauskienės bei A. Norkūno atmesta ir buvusios KT kanclerės Ingridos Danielienės kandidatūra.