Atsakinėdamas į iš anksto Seimo narių užduotus klausimus, ministras dar kartą paaiškino, kad, šalyje sulaukus pirmųjų vakcinos siuntų, buvo laukiama Europos vaistų agentūros tikslių išaiškinimų dėl šeštosios dozės panaudojimo iš vieno vakcinos flakono.

Sausio 8 dieną buvo gautas išaiškinimas – šeštąją dozę galima naudoti tik tuo atveju, jei skiepijimas vyksta didesnio tikslumo švirkštais.

„Jei naudojami standartiniai švirkštai ir adatos, vakcinos gali nepakakti, kad iš flakono būtų ištraukta šeštoji dozė. Jei būčiau leidęs skiepijimą likučiu buteliuke, pažeidžiant papildomos vakcinos dozės naudojimo reikalavimus, galėjo kilti grėsmė žmonių sveikatai ar net gyvybei“, – pažymėjo ministras.

A. Dulkio teigimu, gavus išaiškinimą, buvo įvertintas ir didesnio tikslumo švirkštų poreikis.

„Visam vakcinacijos procesui reikės beveik 4 mln. švirkštų. Šio kiekio pakaktų paskiepyti 70 proc. populiacijos, kiekvienam asmeniui sunaudojant du 1 ml. švirkštus, kaip ir reikalauja vakcinacijos schemos“, – paaiškino A. Dulkys.

Pasak ministro, ministerijos pavedimu Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) jau yra įsigijęs 195 tūkst. vienetų minėtų švirkštų. Centras taip pat dalyvauja viešųjų pirkimų konkurse su kitomis ES šalimis, kurio metu planuojama įsigyti dar 1,7 mln. vienetų didesnio tikslumo 1 ml. švirkštų su fiksuota adata.

„Ekstremalių sveikatai situacijų centras įsigijęs 200 tūkst. vienetų 1 ml. švirkštų, šiuo metu vykdomas 1,8 ml. 1 ml. švirkštų pirkimas. Visi išvardinti švirkštai yra tinkami iš vieno flakono ištraukti šešias dozes“, – sakė sveikatos apsaugos ministras, kartu patikinęs, kad gydymo įstaigos praktiškai jau naudoja minėtus švirkštus ir iš vieno „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos buteliuko skiepija po 6 asmenis.

„Atkreipiu dėmesį, kad net ir naudojant specialius, mažo neveikos tūrio švirkštus ir/arba adatas, šeštą dozę ištraukti pavyksta ne visada. Tą patvirtina jau esanti Olandijos, Kroatijos, Maltos praktika. Noriu priminti, kad Lietuva, kaip ir visos ES šalys, vakcinas įsigijo dozėmis, po ne buteliukais. Tai reiškia, kad Lietuva gaus tokius pačius kiekius dozių, kaip ir buvo numatyta susitarimuose dar prieš leidimą naudoti šeštąją dozę. Dozių gausime tiek pat, vakcinos buteliukų dabar gausime mažiau“, – taip pat akcentavo A. Dulkys.

Galiausiai A. Dulkys, atsakydamas į klausimą apie vakcinavimo proceso skaidrumą, pabrėžė, kad skiepijimo tempas turi būti išlaikomas.

„Šioje srityje yra būtinas absoliutus skaidrumas ir viešumas, tačiau kontrolės procesai neturi trukdyti skiepijimo greičiui ir kainuoti daugiau nei galutinis rezultatas. Skiepijimo proceso startas buvo puikus, turime gerus vakcinavimo rezultatus tarp kitų šalių. Esu dėkingas tai medikų bendruomenės daliai, kuri aukojasi kovodama su virusu, tačiau smerkiu tuos, kurie meta šešėlį visam vakcinavimo procesui“, – teigė ministras.

A. Dulkiui atsakinėti į Seimo narių klausimus ketvirtadienį teko tris kartus – per Vyriausybės valandą, opozicinių frakcijų posėdyje ir vakarinio Seimo plenarinio posėdžio metu.