Ekonomikos komiteto posėdyje, kuriam vadovauja G. Jaunius, sausio 13 d. norėjęs dalyvauti A. Nemunaitis taip ir nesulaukė pakvietimo tai padaryti. Jam kilo daug klausimų, ar Laisvės partijos narys kartais nesupranta savaip šios sąvokos.

„Tai sakote Laisvė? Šiandien turėjo vykti (gal ir įvyko) Vilniaus m. savivaldybės Ekonomikos komiteto posėdis. Kadangi Vilniaus m. tarybos veiklos reglamentas (komiteto reglamentas irgi) sako, kas komiteto posėdžiai vieši, parašiau Tarybos sekretoriui dėl leidimo dalyvauti komiteto posėdyje. Įdomu, nes pradedamas svarstyti 2021 m. beveik 800 mln. Eur biudžetas!“, – savo feisbuko paskyroje rašė jis.

Pasak A. Nemunaičio, Tarybos sekretorius jam maloniai atrašė, kad leidimą dalyvauti komiteto posėdyje turi išduoti komiteto pirmininkas.

„Norite žinoti kas yra Ekonomikos komiteto pirmininkas? Ogi Gediminas Jaunius! Parašiau tiek jam, tiek jo padėjėjai – jokio atsakymo. Prisiskambinau vakar (sausio 12 d. – „Delfi“) iki padėjėjos (būtent ji prieš savaitę man patarė kreiptis į Tarybos sekretorių dėl leidimo), teisinasi, kad dar neturi atsakymo iš komiteto pirmininko.“

„Šiandien ryte (sausio 13 d. – „Delfi“) gaunu laišką, kad 12 val. ji mane informuos ar aš galėsiu dalyvauti posėdyje. Pala, pala, posėdis juk 12 val.! Man sėdėti ir budėti? Atsakau, kad vis tiek lauksiu, bet jei dėl kažkokių priežasčių man bus neleista dalyvauti posėdyje (jau įtariau, kad taip bus), prašau argumentuotai motyvuoti, kodėl man tas neleista, nors pagal reglamentą posėdis yra viešas. Spėkite, ar man kas nors bent paskambino 12val.? Niekas!“, – viešai piktinosi jis.

Taip pat turėjo pastabų ir dėl Ekonomikos komiteto pirmininko darbo etikos.

„Laisvės partijos deleguotas komiteto pirmininkas, matyt, kitaip supranta laisves ir kitaip skaito dokumentus. Leis jis čia kažkokiam Nemunaičiui klausytis diskusijos, kaip bus skirstomi 800 mln.
Dar kartą su Laisvės diena, mielieji!“, – sausio 13 d. minėjimo proga ironizavo A. Nemunaitis.

„Delfi“ susisiekus su pačiu A. Nemunaičiu, jis sakė, kad ši situacija galėtų būti susijusi ir su tuo, kad jie anksčiau varžėsi toje pačioje rinkimų apylinkėje.

Keis posėdžių stebėjimo sistemą

G. Jaunius „Delfi“ komentavo, kad žino šią situaciją ir sausio 12 d. šiek tiek po 13 val. buvo gavęs A. Nemunaičio el. laišką dalyvauti posėdyje.

„Kaip žinote, aš nuolat nesėdžiu prie kompiuterio, kadangi mano darbas nėra savivaldybėje etatinis. Bet kuriuo atveju, ta informacija pasiekė, bet šiuo atveju sprendimas buvo duoti Aleksandrui Nemunaičiui galimybę susipažinti tiek su protokolu, kai jis po posėdžio bus parašytas, tiek su vaizdo įrašu. Mano nuomone, tai yra pakankamas viešumo užtikrinimas.“

Gediminas Jaunius

Pirmininko teigimu, jis supranta pareigą, kad šie posėdžiai turėtų būti vieši ir kad informacija apie visuomenei svarbius klausimus turėtų būti prieinama, jeigu toks poreikis atsiranda.

„Šiuo atveju, mano, kaip komiteto pirmininko buvo toks pasirinkimas. Tokiu būdu siekiant užtikrinti sklandų darbą. Iš tiesų, posėdis buvo gana intensyvus, daug pranešėjų, daug kalbėtojų, todėl viską sujungti ir suspėti ne visada yra paprasta.“

G. Jaunius patikino, kad tikrai dėl šio epizodo nereiktų susidaryti įspūdžio, kad nenorima ko nors atskleisti visuomenei.

„Biudžetas yra taryboje pristatytas, jis yra viešai prieinamas, protokolai taip pat yra viešai prieinami. Tos informacijos, mano galva, tikrai pakanka, bet kadangi kilo pagrindas suabejoti, ar tikrai tie 800 mln. Eur dalinami skaidriai, paprašiau, kad kitas komiteto posėdis būtų transliuojamas „Youtube“ platformoje, kad visi norintys galėtų prisijungti. Taip pat, kad tokių neišpildytų lūkesčių ateityje nepasitaikytų.“

Paklaustas, ar toks A. Nemunaičio blokavimas dalyvauti šiame posėdyje negalėtų būti susijęs su tuo, kad jie konkuravo vienoje Verkių rinkimų apylinkėje, G. Jaunius teigė, kad gal pačiam A. Nemunaičiui pristigo šiuo metu veiklos. Tikino, kad šiuo klausimu jokios intrigos nėra.

Etikos komisija pripažino, kad klaidino rinkėjus

Primename, kad po 2020 m. Seimo rinkimų rimtų klausimų Vilniaus miesto savivaldybės (VMS) tarybos Etikos komisijai buvo sukėlęs Laisvės partijos kandidato Gedimino Jauniaus gyvenimo aprašymas, pateiktas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) puslapyje.

Gautų aukštųjų mokyklų diplomų skaičius buvo pateiktas įspūdingas, tačiau paaiškėjo, kad nė vieno jis taip ir negavo. Ten buvo nurodyta, kad G. Jaunius 1997 m. baigė Kretingos Šv. Antano religijos institutą, priklausantį Vytauto Didžiojo universitetui (VDU), 2001 m. – žurnalistiką Vilniaus universitete (VU), o 2020 m. – Kūrybines industrijas VDU.

Etikos komisija tąkart pateikė kelis klausimus pačiam G. Jauniui, kuris pripažino, kad nei vienos iš VRK anketoje nurodytų aukštųjų mokyklų taip ir nebaigė.

Vis dėlto vėliau G. Jaunius aiškino, kad nors ir gerbia komisijos sprendimą, bet esą klaida buvo techninė. Taip pat tuo pačiu esą pasinaudojo proga atkreipti dėmesį į švietimo sistemos iššūkius.