Seimo narys Žygimantas Pavilionis Delfi diena laidoje tikino, kad šiuo metu Amerikos demokratijos žaizdos yra gilios, tačiau tikisi, kad Joe Bidenui pavyks suvienyti procesus. Tiesa, kaip bus dėl apkaltos, dar tikrai nėra aišku.

„Tikėtina, oponentai gali pasiekti pergalę, nes iš tikrųjų tokių įvykių Vašingtonas nėra matęs, gal tik per britų įsiveržimą XIX amžiaus viduryje. Taip, kaip jie gerbia demokratiją, kaip jie gerbia Kongresą, tai yra tiesiog šokas visiems, kurie Amerikos svajonę ir laisvės idealus bando ginti.

Tai, manau, poveikis gali būti, gali būti ir sprendimai, tačiau pasižiūrėsime, kiek senatorių iš respublikonų pusės balsuos už tai, niekada tiek daug respublikonų nebalsavo už apkaltą, niekada prezidentas nebuvo dukart apkaltintas.

Žygimantas Pavilionis

Manau, poveikis, bus, kita vertus, Bidenui labai svarbi šalies vienybė, jam svarbu patvirtini savo kabinetą, suvaldyti pandemiją, padaryti, kad šalis nebūtų susikaldžiusi“, – sako Ž. Pavilionis.

Paklausus, koks būtų pagrindinis apkaltos tikslas, pašnekovas tikino, jog amerikiečiams svarbu už laisvę kovoti kasdien.

„Manau, kad toks pats tikslas, kurio mes irgi siekėme prieš trisdešimt metų, kai Parlamentas irgi buvo puolamas. Tai yra demokratijos šventovė – Kongresas, net virš jo fone stovi tokia laisvės ponia su skydu ir šalmu, kalaviju. Amerikiečiai žino, kad laisvę reikia ginti ne tik šalies išorėje, bet ir viduje, kiekvieną dieną“, – sako Ž. Pavilionis.

Atstovų Rūmuose už prezidento apkaltą dėl vienintelio kaltinimo maišto kurstymu balsavo mažiausiai 232 įstatymų leidėjų, o 197 ją atmetė, keturiems kongresmenams nebalsavus.

Apkaltos straipsniams patvirtinti 435 vietas turinčiuose Atstovų Rūmuose pakako paprastos daugumos – 217 balsų.

Balsuojant įstatymų leidėjų balsai pasiskirstė daugiausiai pagal partinę liniją, bet prezidento apkaltą palaikė 10 jo paties Respublikonų partijos narių, įskaitant trečią pagal rangą Atstovų Rūmų respublikonę Liz Cheney.

Donaldas Trumpas

Vis dėlto mažai tikėtina, kad Senatas patvirtins kaltinimą maišto kurstymu ir atstatydins prezidentą, kurio kadencija baigiasi sausio 20 dieną.

Baltuosiuose rūmuose esantis D. Trumpas kol kas nepaskelbė reakcijos į šį Atstovų Rūmų sprendimą, tačiau anksčiau trečiadienį jis paskelbė pareiškimą, kuriame sakė esąs nusistatęs prieš bet kokį savo šalininkų smurtą.

„Atsižvelgdamas į pranešimus apie naujas demonstracijas raginu, kad neturi būti JOKIO smurto, JOKIO įstatymų pažeidinėjimo ir JOKIO vandalizmo. Aš to nepalaikau ir Amerika to nepalaiko“, – sakoma Baltųjų rūmų paskelbtame D. Trumpo pranešime.

„Raginu VISUS amerikiečius padėti sumažinti įtampą ir nuraminti aistras. Ačiū Jums“, – pridūrė jis.