„Norėčiau nekelti nereikalingų lūkesčių. Šiuo metu turime gerėjančius rodiklius, nes mobilumo sumažinimas padarė poveikį kontaktų skaičiui, tai turėjo pozityvių pasekmių, nes mažėjo koronaviruso nustatymo atvejų, mes turime gerėjančią situaciją su R rodikliu, tačau yra keli dalykai tam, kad galėtume priimti sprendimus dėl kažkokių ribojimų švelninimo. Reikia, kad tie rodikliai būtų tvarūs, o dabar praėjo tik kelios dienos, kai gerėja situacija.

Ekspertai sako, kad reikia pasiekti dar geresnius rodiklius, taip pat reikia, kad jie išsilaikytų septynias dienas, būtų septynių dienų vidurkis. Tai reiškia, kad Vyriausybė po septynioliktos dienos sės kartu aptarti situacijos, bet kalbėti apie sušvelnininmus anksti, nes ne viena valstybė paskubėjo ir sugrįžo į antrą, trečią bei dar sudėtingesnius karantinus“, – sako ministras.

Arūnas Dulkys

Anot jo, verta pasidžiaugti tuo, kad sveikatos apsaugos sistema pradeda rodyti pirmus požymius, kad grįžtame į normalias vėžes.

„Aš suprantu visų pozityvų lūkestį, nes tai yra žmogiška. Bet kai gruodžio viduryje mes kalbėjome apie šias priemones, tai ekspertai sakė, kad duomenis galėsime atsakingai analizuoti praėjus keturioms ar šešioms savaitėms.

Sausio 17 dieną tik atsiras tas momentas, kai galėsime žiūrėti, matyti tendencijas, bet sukurti lūkestį, kad po tos dienos mes galėsime ryškų atpalaidavimą – dar anksti. Šiandien norėčiau pasidžiaugti, kad yra realių pokyčių sveikatos apsaugos sistemoje. Kai mes žiūrime į apkrovimą, sunkių ligonių kontekse, jeigu turime šviesoforą, tai raudona spalva pastarosiomis dienomis išnyko, turime daug geltonos ir žalios spalvos.

Kai kurios įstaigos jau pradeda atlaisvinti kovido lovas ir jas skirti kitoms paslaugoms, ligoms. Sveikatos apsaugos sistema pradeda rodyti pirmus požymius, kad grįžtame į normalias vėžes“, – sako ministras.

Gerų žinių tėvams nėra

Sveikatos apsaugos ministras laidoje Delfi diena taip pat sako, kad gerų žinių tėvams bei mokiniams, kurie mokosi nuotoliniu būdu, nėra.

„Sausio antroje pusėje mes apie tai diskutuosime. Bet rizikuoju būti nepopuliariu, bet iš tendencijų, kurias matome, tikrai nenoriu kurti lūkesio, kad kas nors pasikeistų iki sausio 31 dienos, bet mes dar diskutuosime“, – sako ministras.

Paklausus, kur yra pagrindinės problemos vakcinavimo procese, A. Dulkys sako, jog vienu metu jau 64 taškuose vyksta skiepijimo procesas.

Arūnas Dulkys

„Matyt, gal pavadinčiau jas ne spragomis, gal tai praktikos stoka, nes sakykime, skiepijimo strategija yra, pradėjome nuo penkių koordinacinių centrų, gydymo įstaigų, kurios puikiai pasiruošė, skiepijimo procesas startavo puikiai. Pastarosiomis dienomis išplėtėme procesus į 64 gydymo įstaigas ir vienu metu jau 64 taškuose vyksta skiepijimo procesas. Galime pasidžiaugti, kad esame tarp šalių, kurioms geriausiai pasisekė startas. Bet kai tik pradeda įsitraukti daugiau įstaigų, pradeda ryškėti spragos, vis tik dirbame, atidžiai stebime ir stengiamės reaguoti nedelsiant“, – sako ministras.

„Mes negalime klysti“, – apie tinkamą vakcinacijos procesą taip pat pridūrė ministras.