Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos viršininkas Arūnas Balčiūnas tada teigė, kad planuojama pašaukti 3828 karo prievolininkus atlikti tarnybą.

„Juos planuojama paskirti tarnybą atlikti į 18 karinių vienetų ir laiko atžvilgiu pirmieji šauktiniai tarnybą pradės kovo pabaigoje, o paskutinieji – lapkričio pabaigoje“, – teigė A. Balčiūnas.

Šauktiniai bus skiepijami

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas praėjusią savaitę informavo, kad šauktinius planuojama skiepyti COVID-19 vakcina.

„Šauktiniai taip pat bus skiepijami, aš manau, kad tai irgi prisidės prie to, kad jie galėtų normaliai atlikti tarnybą“, – teigė ministras.

Visgi ministras informuoja, kad kol kas šauktiniai yra tik dešimti eilėje gauti COVID-19 skiepus.

„Kol kas jie yra dešimtoje eilėje. Patys suprantate, tai gana toli. Tačiau mes žinome, kad ir skiepų gavimo situacija, ir pandeminė situacija Lietuvoje gali netrukus keistis, galbūt tas eiliškumas ir pasikeis. Juo labiau, kad pirmieji šauktiniai bus pakviesti kovo mėnesio antroje pusėje. Todėl tikimės, kad šitoje vietoje situacija gali pasikeisti“, – vylėsi A. Anušauskas.

Į sąrašus buvo įtraukta 38 tūkst. 177 18–23 m. amžiaus jaunuoliai. Karo prievolininkų sąrašas sudaromas atsitiktine tvarka, naudojantis kompiuterių programa.

Į sąrašus taip pat įtraukiami aukštųjų mokyklų studentai. Patekę tarp šauktinių, studentai turės apsisprendimo laisvę – arba sustabdyti studijas ir atlikti 9 mėnesių NPPKT, arba nenutraukus studijų pasirinkti jaunesniųjų karininkų vadų mokymus (3 metus) ir tokiu būdu atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą (PPKT), arba studijuoti ir tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose (3 metus) ir tokiu būdu atlikti PPKT.

Nepasirinkus nė vieno iš minėtų tarnybos būdų, karo prievolininkams dėl studijų aukštojoje mokykloje šaukimas bus atidėtas, tačiau galimybė jiems patekti tarp šaukiamųjų bus pratęsta iki jiems sukaks 26 metai (bet ne ilgiau nei vienerius metus po studijų baigimo). Pabaigę studijas jaunuoliai vieną kartą turės galimybę patekti į šaukiamųjų sąrašus.

Į sąrašus patekusiems karo prievolininkams šaukimo nurodymai paštu nebus siunčiami. Visa karo prievolininkui aktuali informacija pateikta internete adresu www.karys.lt. Ją taip pat bus galima sužinoti paskambinus nemokamu telefonu 8 800 12340, atvykus arba paskambinus į regioninius Karo prievolės ir komplektavimo skyrius ir poskyrius.