Maža to, nuo „žolės“ apsvaigęs vaikinas vidury nakties prisistatė pas būrio vadą ir, kaip vėliau prisipažino, prigulęs šalia ėmė pasakoti apie savo „nuotykius“.

„Jau ilsėjausi, kai išgirdau kažką atbėgant, – vėliau per apklausą Karo policijoje pasakojo Karaliaus Mindaugo Husarų bataliono III mechanizuotosios pėstininkų kuopos II būrio II skyriaus vadas. – Tai buvo man pavaldus karys, kuris pribėgęs nugriuvo šalia – jis ėmė juoktis, sakė nepatikėsi, kas įvyko. Paklausiau, kas gi tokio nutiko, o jis ėmė pasakoti, kad karius pagavo kuopos vadas, kuopininkas, ir liepė daryti atsispaudimus, pritūpimus, bet jis nuo jų pabėgo, bet galiausiai papuolė į skyriaus vado rankas, kuris iki galo jį pradėjo „maukti“ – duoti užduotis Tai jis kalbėjo apie mane. Supratau, kad su kariu kažkas negerai – arba jis neblaivus, arba – apsvaigęs nuo narkotikų.“

Anot liudytojo, nedelsiant karys buvo nuvežtas į Pabradėje esantį medicinos punktą.

„Išsikvietėme kuopos paramediką, klausėme kario, kas jam nutiko, bet su juo buvo sunku susikalbėti, jis skundėsi, kad pykina, kalbėjo, jog nenori mirti, bijo būti vienas, – prisiminė skyriaus vadas. – Karys prisipažino, kad tarnybos metu rūkė „žolę“. Kai paklausėme, ar turi „žolės“ likučių, jis atsakė, kad neturi, viską vienas surūkė, bet vėliau prisipažino, jog vis dėlto dar turi užsikišęs už vebingo. Apžiūrėjęs radau už kilputės, giliai paslėptą lipnios juostos gumulėlį – pauostęs užuodžiau specifinį marihuanos kvapą, šį gumulėlį perdaviau paramedikui.“

Anot liudytojo, šauktinis tarnavo Karaliaus Mindaugo Husarų batalione, esančiame Panevėžio rajone, Dembavos kaime, tačiau tuo metu, kai karys buvo apsvaigęs nuo narkotinių medžiagų, mechanizuotosios pėstininkų kuopos šauktiniai dalyvavo Silvestro Žukausko poligone keturias dienas vykusiose nuolatinėse privalomosios pradinės karo tarnybos karių ataskaitinėse bei būrių vertinamosiose pratybose.

Tą naktį šauktiniui buvo patikėtos patrulio bazės budėtojo pareigos – jis turėjo vykdyti keliuko kontrolę.

Atlikę pas karį rastų medžiagų tyrimą ekspertai nustatė, kad jis su savimi turėjo ne tik kanapių, bet ir vieną tabletę, kurios sudėtį sudarė psichotropinė medžiaga MDMA.

Dėl to, kad tarnybos metu neteisėtai disponavo nedideliu kiekiu narkotinių medžiagų, šauktinis buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Ikiteisminio tyrimo metu šauktinis pareigūnams pasakojo, kad tarnybą Lietuvos kariuomenėje pradėjo dar 2019 m. gruodžio 2 d., o ją baigė rugsėjo 2 d.

„Tarnybos kariuomenėje metu rugpjūčio 7–9 d. buvau išleistas savaitgaliui į namus, – sakė jis. – Todėl pirmąjį vakarą nuvažiavau į netoli Naujųjų Valkininkų kaimo vykusį alternatyvios muzikos festivalį „Yaga“. Šios šventės metu norėjau parūkyti narkotinių kanapių, todėl klausinėjau žmonių, kur galima nusipirkti „žolės“, ir prie baro man nepažįstamas vyras pasiūlė parduoti. Paprašiau dviejų gramų, jis man pdavė du pilkos spalvos paketėlius, už juos sumokėjau 20 eurų.“

Karys pažymėjo, kad psichotropinės tabletės nepirko, greičiausiai narkotikų platintojas jam per klaidą padavė ne tą paketėlį.

Festivalio metu ne visą „žolę“ surūkęs karys ją parsinešė į namus ir paslėpė. Kanapes vyras dar kartą išpakavo kitą savaitgalį, kai vėl buvo išleistas atostogų, o kadangi ne visą „žolę“ surūkė, nutarė nusivežti į tarnybos vietą.

„Čia „žolę“ laikiau savo karinės uniformos taktinės liemenės papildomame medicininiame dėkle“, – prisipažino varėniškis.

Šįkart narkotines medžiagas karys nutarė išsivežti į Švenčionių rajone esantį Pabradės poligoną, kur vyko pratybos.

„Būrio vadas šauktiniams paskirstė užduotis, aš turėjau budėti su dar trimis kariais, tačiau pasiūliau budėti po vieną ir keistis kas valandą, – karys sakė, kad tokia idėja jam kilo dėl to, jog jis norėjo slapta parūkyti „žolės“. – Budėdamas surūkiau vieną suktinę ir man pasidarė labai bloga, apėmė baimė, kad tuoj kažkas atsitiks, todėl nusprendžiau grįžti į patrulio bazę ir pamiegoti – maniau, bloga savijauta praeis. Aš atsiguliau, kaip galvojau, į savo vietą patrulio bazėje, bet, kaip pasirodo, atsiguliau šalia savo skyriaus vado. Žinau, kad jam kažką pasakojau, bet ką tiksliai, negaliu prisiminti – kaip reikiant buvau apsvaigęs nuo „žolės“. Tą pačią naktį mane išvežė į medicinos punktą, kur buvo atliktas šlapimo testas dėl narkotikų vartojimo. Testas buvo teigiamas. Ryte mane vežė į Vilnių, kur vėl buvo atliktas testas.“

Apklausos metu šauktinis prisipažino, kad anksčiau „žolę“ buvo rūkęs gal 4–5 kartus, o psichotropinių tablečių nėra bandęs ir net nebūtų žinojęs, ką su ja reikia daryti.

„Dėl savo elgesio nuoširdžiai gailiuosi, ateityje tai nepasikartos“, – tikino dabar jau tarnybą baigęs karys.

Šauktiniui iškeltą baudžiamąją bylą teismas išnagrinėjo rašytinio proceso tvarka.

„Byloje pakankamai gauta objektyvių įrodymų, kuriais patvirtinama, kad kaltinamasis neteisėtai disponavo nedideliu kiekiu narkotinių medžiagų, neturėdamas tikslo jų parduoti ar kitaip platinti“, – pažymėjo ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis įvertinusi teisėja Nijolė Lisauskienė.

Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė, kad karys prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir nuoširdžiai gailisi, teisiamas pirmą kartą, privalomosios karo tarnybos metu buvo charakterizuojamas patenkinamai, o šiuo metu dirba.

„Yra pagrindo kaltinamajam paskirti baudą, artimesnę už baudžiamąjį nusižengimą numatytai minimaliai baudai“, – teisėja nuteistajam nurodė per keturis mėnesius į valstybės biudžetą sumokėti 800 Eur.

Delfi primena, kad kariuomenė paskelbė 2021 m. karo prievolininkų sąrašus, į kuriuos įtraukta apie 38 tūkst. 18–23 m. jaunuolių. Iš jų į tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose planuojama pašaukti 3 828 karo prievolininkus.

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Seimas atnaujino 2015 m. pavasarį. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes.

Sugrąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.