Parašą padėjo parko direkcijos darbuotojas

Publikaciją galite perskaityti čia.

Kaip išsiaiškino „Delfi", buvusio Seimo nario, priklausiusio Aplinkos apsaugos komitetui, A. Skardžiaus sutuoktinei S. Skardžiuvienei Trakų rajono savivaldybės administracija 2020 metais išdavė statybos leidimą statyti kaimo turizmo objektą Vilkokšnio kraštovaizdžio draustinyje, Vilkokšnio ežero pakrantėje. Svarbu paminėti, kad teisės aktai statybas draustinyje draudžia. Taikoma išimtis buvusios gyvenamosios sodybos atstatymui.

Tačiau A. Skardžiaus sutuoktinei vis dėlto leidimą kaimo turizmo objekto statyboms gauti pavyko.

„Delfi" primena, kad Seimo narys A. Guoga pranešė atsisakantis mandato, o pirmas Darbo partijos rinkimų sąraše esantis už brūkšnio yra A. Skardžius. Todėl jam atsivėrė visi keliai grįžti į Seimą. Būtent A. Skardžius turi visas galimybes A. Guogą pakeisti Darbo partijos frakcijoje Seime.

„Delfi" atliekant žurnalistinį tyrimą paaiškėjo skandalingas faktas: statybos leidimą savo parašu suderino Aukštadvario regioninio parko darbuotojas Benas Svinkūnas.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT), kuriai yra pavaldūs Lietuvos regioniniai ir nacionaliniai parkai, sužinojusi apie šį išduotą leidimą Trakų rajone, Aukštadvario regioninio parko valdomame Vilkokšnio kraštovaizdžio draustinyje, kreipėsi į prokuratūrą, kad būtų apgintas viešasis interesas.

„Tarnyba kreipėsi į prokuratūrą prašydama panaikinti detaliojo plano korektūrą, statybos leidimą, kurių pagrindu esamoje sodyboje numatyta 4 poilsio paskirties pastatų (kaimo turizmui) statyba. Tarnyba, prašydama naikinti administracinius aktus, argumentavo tuo, kad detaliojo plano korektūroje numatytas statinių išdėstymas ir techniniame projekte suprojektuoti faktiškai vienodi 4 statiniai neatitinka Dzūkijos etnografinio regiono tradicinei sodybai keliamų reikalavimų, įtvirtintų teisės aktuose”, - nurodė VSTT direktoriaus pavaduotoja Rūta Lapinskienė.

Vyresnysis prokuroras pakeitė sprendimą

Tačiau Vilniaus apygardos prokuratūra, gavusi VSTT raštą, atsisakė pradėti tyrimą ir ginti viešąjį interesą. Tokį sprendimą VSTT apskundė Generalinei prokuratūrai.

Vis dėlto ketvirtadienį publikavus tyrimą Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė pateikė naujausią prokurorų sprendimą: vyresnysis prokuroras panaikino pirminį prokuroro sprendimą, kuriuo atsisakoma ginti viešąjį interesą. Taigi, medžiaga grąžinta papildomam nagrinėjimui.

„Išnagrinėjus VSTT skunde nurodytas aplinkybes, 2021-01-12 aukštesniojo prokuroro nutarimu Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro ginčijamas nutarimas buvo panaikintas ir medžiaga grąžinta papildomam nagrinėjimui Vilniaus apygardos prokuratūrai”, - nurodė E. Martinonienė.

Trakų savivaldybė leidimą gina, o buvęs jos vadovas – aplinkos viceministras

Taip pat dėmesio verta detalė, kad Trakų rajono savivaldybė statybos leidimą išdavė A. Skardžiaus sutuoktinei, kai savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas ėjo dabartinis Aplinkos ministerijos viceministras Darius Kvedaravičius.

Savivaldybė, „Delfi" pateiktuose atsakymuose, gynė savo sprendimą išduoti statybos leidimą draustinyje ir teigė esanti įsitikinusi, kad jis išduotas teisėtai.
Simonas Gentvilas

Taigi, akivaizdu, kad savivaldybė nėra suinteresuota aplinkosaugininkų sprendimu ieškoti būtų, kaip apginti viešąjį interesą ir naikinti statybos leidimą. Ginčui persikėlus į teismą, savivaldybė užimtų atsakovės poziciją. Ir jeigu S. Skardžiuvienė pradėtų statybas ir vėliau teismo sprendimu būtų panaikintas leidimas, pastatai turėtų būti nugriauti, sklypo savininkė galėtų pagrįstai reikalauti, kad savivaldybė jai kompensuotų statybų metu patirtas išlaidas.

Savivaldybės merė yra Edita Rudelienė. Ji kaip ir aplinkos ministras Simonas Gentvilas yra Liberalų sąjūdžio narė ir partijos pirmininkės pirmoji pavaduotoja.

Atsižvelgiant į šias aplinkybes „Delfi" S. Gentvilui uždavė štai tokį klausimą: „Leidimą kaimo turizmo objektui statyti išdavė Trakų savivaldybė, kurią kontroliuoja Liberalų sąjūdis, ir buvęs savivaldybės administracijos direktorius dabar dirba aplinkos viceministru, atsakingu už statybas. Kaip žinia, jei A. Skardžiaus sutuoktinė spėtų pastatyti bent menką dalį ir teismas įpareigotų griauti, savivaldybė jai turėtų kompensuoti patirtas išlaidas. Taigi, savivaldybė neturi intereso, kad jos išduotas leidimas teismo būtų panaikintas. Taigi, ar galite užtikrinti, kad liberalų valdoma ministerija nebandys padėti savivaldybei ir nedarys spaudimo VSTT nutraukti proceso ir ieškoti kompromisinio susitarimo?”

Ministro patarėjas komunikacijai „Delfi" perdavė ministro atsakymą, kuriame teigiama, kad viceministras bus nušalintas nuo visų su S. Skardžiuvienei išduotų statybos leidimų teisėtumo klausimo svarstymo procedūrų.

„Su viceministru Dariumi Kvedaravičiumi užtikrinu, kad viceministras nusišalins nuo visų klausimų, tiesiogiai susijusių su jo buvusia darboviete – Trakų rajono savivaldybės administracija, kaip nurodo viešųjų ir privačių interesų derinimo reikalavimai. Tuo metu partiškumas teisiniuose ginčuose nelemia ir nelems mūsų administracinių sprendimų – ankstesnės partijos klaidos visus pamokė interesus derinti itin atsakingai”, - nurodė S. Gentvilas.

A. Skardžius, kalbėdamas su „Delfi" teigė, kad dėl kilusio jo sutuoktinės statybų teisėtumo klausimo kreipsis į aplinkos ministrą. S. Gentvilo paklausėme, ar jau sulaukė A. Skardžiaus kreipimosi ir jei taip, ko konkrečiai prašė buvęs ir būsimas Seimo narys.

Aplinkos ministras neatsakė, ar jau sulaukė A. Skardžiaus, su kuriuo Seime dirbo Aplinkos apsaugos komitete, kreipimosi. Tik pažymėjo, kad neketina VSTT daryti spaudimo.

„Neketinu įpareigoti VSTT nutraukti gerų darbų – Aplinkos ministerijai pavaldžias įstaigas kaip tik raginu dirbti kuo sklandžiau, ypač ginant viešąjį interesą”, - teigė S. Gentvilas.

Taip pat jis pridėjo, kad neketina tarpininkauti tarp A. Skardžiaus ir į prokuratūrą besikreipusios VSTT: „Ne, netarpininkausiu. Kas perduota prokuratūrai, telieka prokuratūrai.”

A. Skardžių papiktino VSTT veiksmai

Aukštadvario regioninio parko direktoriaus Remigijaus Noreikos klausėme, ar jis pasitiki darbuotoju, kuris suderino šį statybos leidimą ir ar jis toliau gali eiti pareigas. Taip pat pasidomėjome, galbūt bus peržiūrėti kiti jo suderinti statybos leidimai. R. Noreika teigė, kad parko vadovu dirba dar visai neseniai, o sprendimai priimti jam dar nedirbant.

Tuo metu VSTT direktoriaus pavaduotoja R. Lapinskienė teigė, kad darbuotojas sulaukė drausminės nuobaudos, tačiau kokios, ji neįvardijo. Taip pat ji nenorėjo įvardyti ir parašą dėjusio specialisto tapatybės. Tačiau Infostatyboje „Delfi" surado, kad statybos leidimą suderino B. Svinkūnas. Jis nesutiko „Delfi" pateikti savo poziciją.

Sklypo savininkė S. Skardžiuvienė atsakyti į „Delfi" klausimus nerado laiko. O jos sutuoktinis A. Skardžius teigė, kad jį VSTT veiksmai labai papiktino.

Apie Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą dėl detaliojo plano ir statybos leidimo naikinimo jis teigė išgirdęs pirmą kartą. „Nežinau, kodėl kyla klausimai, kad Saugomų teritorijų tarnyba per „Delfi" praneša sutuoktiniui apie jo žmoną, kad kažkas kažkam netinka. Tarnyba turi dalyvauti su piliečiu derinimo procedūrose ir tuos klausimus spręsti, jeigu kas netinka“, – teigė A. Skardžius.

Anot jo, minimoje teritorijoje stovi daug kaimo turizmo sodybų, todėl jis nemato problemos, kodėl joje negalėtų būti dar vienos. A. Skardžiaus teigimu, ši situacija yra nesusipratimas, dėl kurio jis ketina kreiptis į aplinkos ministrą. „Ten sodybos visur aplink, nuolat vyksta vestuvės, skamba muzika. Vien sodybos, tai kas čia keisto, aš nežinau. Viskas visiems gerai buvo, ir staiga praneša, kad blogai. Jokio laiško žmona nėra gavusi, būtų pasakiusi, jei būtų gavusi. Tegu tarnybos nuvažiuoja ir apsižiūri, kad ten aplink muzikos ir vestuvės, kaimo turizmas vyksta iš visų ežero pusių. Jėzau mano, kas čia per nesąmonės, apie kokią saugomą teritoriją kalbat, ten Aukštadvario regioninis parkas. Kažkokia melagiena, tegu tarnyba išsiaiškina pirma su savininkais“, – teigė A. Skardžius.