Seimo Konstitucijos salėje susirinkus daliai valstiečių frakcijos atstovų, jie uždavinėjo klausimus nuotoliniu būdu į susitikimą prisijungusiam A. Dulkiui.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga klausė A. Dulkio apie vakcinacijos nuo koronaviruso prioritetus onkologiniams pacientams, apie infekcinio ligų klasterio statybų procesą ir dėl šeštosios vakcinos iš „Pfizer“ ir „BioNTech“ skiepo buteliuko įteisinimo.

Savo ruožtu A. Dulkys teigė sulaukęs įvairių pasiūlymų dėl vakcinacijos prioritetų.

„Vakar visus pasiūlymus svarstė ekspertų taryba, tikiuosi gauti jų sutarimo protokolą ir po to gali būti peržiūrimas ne tik šis klausimas, bet suteikta daugiau rekomendacijų iš ekspertų, ir tada matyt būtų kažkokios korekcijos“, – teigė A. Dulkys.

Kalbėdamas apie šeštosios vakcinos dozės iš vieno skiepo buteliuko, A. Dulkys teigė, kad tai yra išimtinė praktika, tačiau pažymėjo, kad buvo laukiama tikslaus Europos vaistų agentūros išaiškinimo.

„Kadangi tai yra naujas preparatas, visas vakcinacijos procesas turi turėti užtikrinimą dėl saugumo ir kokybės, (…) tai buvo sutarta, kad mes turime sulaukti Europos vaistų agentūros sprendimo. Jam ruošėmės, tą pačią dieną, kai sprendimas buvo priimtas, mes apie tai informavome gydymo įstaigas ir pas mus jis buvo pradėtas naudoti“, – paaiškino sveikatos apsaugos ministras.

Kiek vėliau frakcijos narė Agnė Širinskienė paragino A. Dulkį panašiose situacijose nelaukti institucijų išaiškinimų, o veikti.

Skvernelis pasiūlė Dulkiui kalbėtis su Veryga: daug ko ministerijos stalčiuose nerandate

Toliau klausimus uždavė ir ekspremjeras Saulius Skvernelis. Jį domino tolimesnė strategija, kai koronaviruso atvejų šalyje sumažės bei senjorų skiepijimo planai.

Kartu politikas perdavė palinkėjimus A. Dulkiui.

„Jūs daug ko nerandate ministerijoje. Yra A. Veryga, tai jūs gal galite video konferencijos būdu (susisiekti – aut.p.) – iš kokio stalčiaus, kokį dokumentą paimti. Jūs sakote, kad nerandate to, antro, penkto, tai Vyriausybė tuos sprendimus priiminėjo“, – akcentavo S. Skvernelis.

Buvęs premjeras taip pat palinkėjo ministrui nepamiršti poilsio.

„Šiandien per Vyriausybės valandą kalbėjote, kad neskaičiuojate nei dienų, nei valandų. Taip, situacija sudėtinga, bet raskite laiko pailsėti. Auksinis jūs žmogus – vien apie valstybę galvojate, bet nepamirškite: to irgi reikia, kad būtų kokybiškas darbas“, – sakė S. Skvernelis.

Saulius Skvernelis

A. Dulkys savo ruožtu patikino su buvusiu ministru palaikantis ryšį.

„Su gerbiamu Aurelijumi palaikome ryšį, net dar kai nebuvau „legalizuotas“, – kai buvau tik kandidatas, jau užmezgėme tą ryšį“, – sakė ministras.

Atsakydamas į S. Skvernelio klausimus A. Dulkys jis taip pat kalbėjo, kad yra nagrinėjama kaimyninių šalių patirtis, taikant skirtingas strategijas, tačiau pripažino, kad nerimą kelia viruso atmaina.

„Reikėtų labai atsakingai žiūrėti, kada, kokias priemones atpalaiduoti. Tai pirmas dalykas“, – pabrėžė A. Dulkys.

Jis taip pat sakė, kad vakcinavimo procesui savivaldybėse yra paskirti koordinatoriai.

„Šioje vietoje iš tų penkių pagrindinių regionų viskas vyko pakankamai sklandžiai, dabar mes jau perėjome į 64 gydymo įstaigas, turime platesnį judėjimą, bet ir daugiau problemų. Kuo labiau plečiasi geografija, tuo labiau susiduriame su taisyklių nesilaikymais, jų interpretavimais, negebėjimais“, – pripažino A Dulkys, pridūręs, kad problemų sprendimui būtų pasitelkti ir šeimos gydytojai.

Įmonės, neteisingai transportavusios vakcinas, laukia rimtas pokalbis: galimi pokyčiai

Ministras taip pat sulaukė LVŽS frakcijos nario Kęstučio Mažeikos klausimų apie vakcinų transportavimo saugumą.

„Pradžia yra sudėtinga, stengiamės reaguoti į visus signalus“, – kalbėdamas apie vakcinų logistikos saugumą ir galimus transportavimo sutrikimus patikino A. Dulkys.

Pasak jo, vakar buvo patirta vakcinos transportavimo nesklandumų, dėl ko ministerija buvo priversta laikinai stabdyti skiepijimą keliuose miestuose, kol buvo išsiaiškinta, kad minėti sutrikimai neturėjo įtakos vakcinos kokybei.

„Kuo labiau plečiame skiepijimo procesus, tuo daugiau atsiranda visose grandinėse kažkokių niuansų. (...) Tai buvo ne gamintojo į Lietuvą siųsti nukrypimai, tai buvo būtent Lietuvos pervežimo eigoje tas nukrypimas. Su šia bendrove, panašu, turėsime rimtą pokalbį ir galbūt net pokyčių“, – pabrėžė A. Dulkys.

Ministras paragino nebijoti jo kritikuoti: kritiką priimu sveikai, gal labiau tobulėsiu

Atsakydamas į kitus parlamentarų klausimus ministras paragino juos nebijoti kritikuoti.

„Nors neturiu politinės patirties, bet labai gerbiu ir suprantu, kad man yra sveika kritika. Aš ją sveikai priimu ir priimsiu. Taip, kad tikrai manęs nebijokite kritikuoti, matyt, taip reikia, aš tada labiau tobulėsiu“, – akcentavo A. Dulkys.

Ministras pabrėžė, kad toliau svarstys įvairiausius pasiūlymus dėl vakcinuojamų asmenų grupių.

Sulaukė klausimo apie S. Čaplinsko nedarbingumą

Frakcijos narė Asta Kubilienė klausė A. Dulkio apie Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovą Saulių Čaplinską, kurio atžvilgiu dar savo kadencijos metu A. Veryga pasirašė atleidimo iš pareigų įsakymą, tačiau tada S. Čaplinskas gavo nedarbingumą, kuris tęsiasi iki šiol.

„Situacija yra tokia, kokia ir buvo išeinant mano kolegai Aurelijui. Gal nebent šią akimirką kažkas įvyko, šios dienos rytui jis turėjo toliau nedarbingumą. Tas įsakymas dėl atleidimo yra neįsigaliojęs“, – pasakojo A. Dulkys.

Pasak jo, „Sodra“ yra gavusi prašyma išsiaiškinti S. Čaplinsko nedarbingumo pagrįstumą ir tai turėtų padaryti.

Kartu A. Dulkys patikino, kad A. Verygos sprendimo atleisti ULAC vadovą iš pareigų kol kas nekeis.

„Tiek, kiek aš susipažinau, tai neturiu pagrindo, nematau papildomų aplinkybių ir negavau informacijos, kuri man suteiktų teisinę galią ar prasmę peržiūrėti tuos sprendimus“, – pabrėžė A. Dulkys.

Arūnas Dulkys

Ministras: kelia nerimą naujos viruso atmainos

Naujos viruso atmainos kelia didelį nerimą, todėl galimybes atlaisvinti karantino sąlygas reikia vertinti labai atsakingai, taip pat posėdyje akcentavo A. Dulkys.

„Mus labai neramina atmainos viruso, kurios signalizuoja, kad mes kovojame su vienu dalyku, bet (nežinia) kas laukia mūsų su tomis atmainomis, ar tos vakcinos, ar testai, tos priemonės bus pajėgūs pasitikti naujus išbandymus“, – ketvirtadienį per nuotolinį susitikimą su Seimo opozicinėmis frakcijomis sakė A. Dulkys.

Anot jo, derinant visuomenės skiepijimą su karantino apribojimais „reikėtų labai atsakingai žiūrėti, kada kokias priemones atpalaiduoti, ir jas derinti, kombinuoti“.

„Mes matome kombinuotą strategiją, labai aiškiai matosi kaimyninių šalių patirtis, visos, kurios staigiai susigriežtino (sąlygas), bet tik jei labai lengva ranka atleisdavo, bet nenaudodavo kitų priemonių, iš karto – sugrįžimas į antrą, į trečią karantiną“, – kalbėjo A. Dulkys.

Europos Sąjungos šalims nerimą kelia plintanti nauja viruso atmaina, paplitusi Jungtinėje Karalystėje. Medicinos ekspertai preliminariai teigia, kad šiuo metu plinanti „britiška“ viruso padermė ir Pietų Afrikoje aptikta kita nauja atmaina yra lengviau užkrečiamos.