Kaip pranešė Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija, ministras Arūnas Dulkys su kolegomis trečiadienį neformaliame nuotoliniame susitikime teigiamai įvertino spartėjančius skiepijimo tempus, tačiau kvietė gamintojus didinti vakcinų gamybos apimtis ir trumpinti pristatymo terminus, kad būtų galima greičiau suvaldyti pandemiją.

„Solidarumas, skaidrumas ir mūsų bendro darbo efektyvumas, stabilus bendras pirkimo mechanizmas ir išankstinių pirkimo sutarčių tinkamas įgyvendinimas yra labai svarbus visai ES. Tikimės, kad Europos Komisija toliau sieks didinti gamybos pajėgumus ir užtikrinti papildomas vakcinos dozes ES valstybėms narėms. Taip pat svarbu sutrumpinti vakcinų pristatymo laiką“, – teigiama ministro A. Dulkio pranešime.

Ministras pabrėžia, kad spartesnis vakcinavimas ypač svarbus plintant naujoms viruso atmainoms, kurios dėl savo užkrečiamumo kelia didžiulį susirūpinimą visose ES valstybėse narėse.

Pasak ministerijos, ES sveikatos apsaugos ministrams buvo pristatytas Lietuvos vakcinacijos planas ir prioritetinės grupės – slaugos ir gydymo įstaigų pacientai bei darbuotojai ir savanoriai, susiduriantys su tiesiogine COVID-19 grėsme. Pristatyta ir duomenų švieslentė, leidžianti visuomenei sekti vakcinacijos progresą šalyje.

A. Dulkys taip pat priminė kolegoms apie Lietuvos ir dar 12 ES valstybių narių iniciatyvą padėti Rytų kaimynėms, dalyvaujančioms Rytų partnerystės programoje, įsigyti vakcinos, sakydamas, kad tai prisidės prie saugumo kaimynystėje ir „sustiprins ES vaidmenį už sąjungos ribų“.

Pasak ministerijos, kitų ES valstybių narių ministrai pritariamai akcentavo tarptautinio solidarumo svarbą užtikrinant vakcinų prieinamumą trečiosioms šalims, iškelta ir melagingos informacijos plitimo viešojoje erdvėje problema pripažįstant svarbų žiniasklaidos vaidmenį.