„Šalčiai atneša įvairių problemų. Matyt, dažniausiai gyventojai tai sieja su įvairiomis susisiekimo, keliavimo problemomis, kada slidūs keliai ir panašiai, tačiau ugniagesiams šis metas taip pat atneša papildomų iššūkių, kada gyventojai lipa ant ledo, žvejoja ar pramogauja ant ledo. Kartais atsitinka nelaimių, jie įlūžta, tada ugniagesiams reikia žmones gelbėti. Kitos problemos, kurių padaugėja dėl šalčio, tai padaugėja gaisrų dėl dūmtraukių, kai jie yra įrengti neteisingai. Skaičiuojama, kad gaisrų padaugėja apie keturis kartus šaltuoju metų laiku“, – laidoje sako pašnekovas.

Daugelis šią žiemą ieško galimybių bent šiek tiek papramogauti lauke. Vienas iš žiemos malonumų – laikas gamtoje. Kai kurie žmonės susivilioja išbandyti ir ledą, tačiau tai tikrai gali būti pavojinga.

„Geriausia be reikalo nelipti ant ledo, kad būtų išvengta nelaimių, o jeigu žvejai eina žvejoti, su savimi visada nešasi grąžtą. Tada reikėtų netoli kranto išsigręžti eketę ir pasimatuoti ledo storį. Vieną žmogų atlaiko apie septynių centimetrų storio ledas. Tuomet, jeigu eina vienas žmogus, toks ledas jį išlaiko. O jeigu eina grupė žmonių, ledas neturėtų būti plonesnis nei dvylika centimetrų“, – laidoje sako pašnekovas.

Nors jau seniai turėjome tokią žiemą, kai yra tiek sniego, kartais sniegas gali atnešti ir pavojų.

„Sulaukėme pranešimų ir dėl lūžtančių medžių, krentančių šakų. Snygis taip pat pridaro bėdų, nes medžių šakos neatlaiko aprkovos, krenta ant automobilių. Reikia nestatyti automobilių po medžiais, stebėti, ar medžiai nėra labai apsnigti, ar jie negali užgriūti ant namų stogų“, – tikina specialistas.

„Galima surasti pramogų ir ne ant ledo, jei norisi paslidinėti, geriau susirasti kalniuką, o jeigu pramoga žvejyba, reikia patikrinti ledo storį. Reikia vengti vietų, kur įteka upeliai. Šildantiems namus patariame nepersistengti ir neperkaitinti krosnių, atkreipti dėmesį į elektros instaliaciją, svarbu stebėti savo buitį“, – pataria laidos pašnekovas.

Paklausus, ar ugniagesiai kaip nors specialiai ruošiasi artėjančioms labai šaltoms dienoms, specialistas tikino, kad ugniagesiai žino įvairius žiemos niuansus, kurių galime sulaukti.

„Žinoma, ugniagesiai ruošiasi iš anksto, jiems gaisro gesinimo darbai tokiame šaltyje yra daug sudėtingesni, nes gesinama vandeniu, o vanduo tokiu oru greitai įšąla, tačiau ugniagesiai žino, kaip daryti, kad vanduo neužšaltų. Bet, žinoma, tokiam orui ruošiamasi, pavyzdžiui, ugniagesiams gali tekti kirsti eketę, gali tekti sunkiau pravažiuoti automobiliu, bet ugniagesiai šiuos žiemos niuansus tikrai išmano“, – tikina specialistas.