Į redakciją kreipėsi asmuo, kuriam neaiškumų sukėlė vakcinavimo tvarka vienoje iš Skuodo gydymo įstaigų. Pasak jo, pažeidžiant numatytą tvarką, buvo paskiepyti du įstaigos administracijoje dirbantys žmonės: vienas iš jų šiuo metu dirba informacinių technologijų (IT) specialistu, o kitas užima vadovaujančias pareigas.

Susisiekus su minėtais asmenimis, abu vieningai teigė, jog dirba Respublikinės Klaipėdos ligoninės Skuodo filiale ir buvo paskiepyti kaip šios įstaigos darbuotojai.

Kaip informavo sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio atstovė spaudai Aistė Šukšta, vakcinavimo sąrašus rengia organizuojančios įstaigos, kurios geriausiai ir žino aplinkybes, kas, kada ir kodėl buvo paskiepyti. Todėl susisiekus su Respublikine Klaipėdos ligonine, jos atstovai paaiškino susiklosčiusią situaciją.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės viešųjų ryšių koordinatorė Marija Gabrienė patikino, kad minėti asmenys išties dirba Respublikinės Klaipėdos ligoninės Skuodo filiale ir buvo paskiepyti, laikantis visų prioritetinės skiepijimo tvarkos numatytų reikalavimų.

„Čia nėra jokio kriminalo, kadangi pirmuoju etapu buvo skiepijami medikai, kurie dirba su COVID-19 pacientais. Antruoju etapu buvo skiepijami visi ligoninės darbuotojai, kurie norėjo. Šiuo metu galioja tvarka, kuri leidžia skiepyti visus gydymo įstaigų darbuotojus. Tas pats IT specialistas eina iš padalinio į padalinį, dirba su kompiuteriais ir įranga, tai jis ir buvo paskiepytas. Kitose įstaigose galėtų būti ir kitaip, nes gydymo įstaigose pirmuoju etapu paskiepijami visi patenkantys į pirmą prioritetą, tik tada skiepijami kiti“, – paaiškino ligoninės atstovė.

SAM: situacijas reikia vertinti atsargiai

„Tokias situacijas reikia vertinti atsargiai, nes mes nežinome realios situacijos, kuri buvo tam tikrą dieną ir tam tikru metu skiepijančioje įstaigoje. Teigti, kad kažko negalėjome skiepyti, nes nebuvo jo prioriteto eilė, negalima. Jeigu buvo suskiepytas visas pirmas prioritetas, o vakcinos liko, galėjo būti paskiepytas antras prioritetas“, – paaiškino sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai A. Šukšta.

Arūnas Dulkys

Visi įtarimų keliantys atvejai, jos teigimu, bus tiriami arba pavesti ištirti atitinkamoms savivaldybėms. Tačiau kol nėra žinomos faktinės aplinkybės, Sveikatos apsaugos minsiterija (SAM) ragina neskubėti vertinti įvairių situacijų ir vadinti jų pažeidimais.

Be to, pasak A. Šukštos, jau baigiama suskiepyti visus medikus, dirbančius su koronavirusu sergančiais asmenimis, todėl klausimų ir neaiškumų visuomenėje gali kilti vis daugiau. Tačiau privalu suprasti, kad, paskiepijus pirmam prioritetui priklausančius asmenis, bus pereinama į kitus prioritetus.

„Nepamirškime, kad pirmo prioriteto medikai, tai yra visi dirbantys su COVID-19 pacientais, jau yra baigiami suskiepyti. Praktiškai visi medikai, kurie dirbo priešakinėse linijose, jau yra suskiepyti pirmuoju skiepu. Tai taip, atsiras vis daugiau atvejų, kai bus skiepijami kiti darbuotojai“, – paaiškino ji.

Pažeidimo buvimas ar nebuvimas, kaip pastebėjo A. Šukšta, tiesiogiai priklauso nuo tą dieną buvusios situacijos konkrečioje įstaigoje, kuri skiepijo.

„Jeigu skiepijama su „Pfizer“ vakcina, kuriai reikalingos tam tikros sąlygos ir kur atskiedus vakciną ją reikia suskiepyti per tam tikrą laiko tarpą, tai yra labai greitai, tai yra rezerviniai sąrašai. Jeigu tuo metu sąraše buvęs asmuo neatvyko pasiskiepyti, imamas rezervinis sąrašas ir skambinama jame esantiems asmenims, klausiant kas gali greitai atvykti į įstaigą ir pasiskiepyti.

Jeigu vakcina yra atšildyta ir praskiesta, jos pergabenti griežtai negalima.

Vertinti yra sudėtinga ir reikia žinoti visas faktines aplinkybes: kiek buvo vakcinų, kiek buvo skiepijimų, per kokį laiką buvo suskiepyti tie, kurie buvo prioritetiniame sąraše, ir kodėl buvo paskiepytas konkretus asmuo. Dėl to kiekvienas atvejis bus tiriamas arba bus pavestas tirti savivaldybei, bet išankstinių išvadų teikti negalima tol, kol nėra žinomos visos faktinės aplinkybės“, – sakė ministro atstovė spaudai.

Primename, kad praėjusią savaitę SAM vadovas A. Dulkys laidoje „Delfi tema“ paaiškino, kad pirmomis vakcinos dozėmis Lietuvoje buvo skiepijami medikai, dirbantys su koronavirusu sergančiais žmonėmis.

„Pirmoji grupė – asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, kurie teikia paslaugas sergantiems koronavirusu. (…) Tada – antra grupė, medikų bendruomenė, kurie dirba reanimacijos, intensyviosios terapijos, priėmimo, skubios pagalbos skyriuose, jų darbuotojai. Kita grupė – didžiulės rizikos pacientai: lėtinės ligos, transplantacijos, sudėtingos ligos. Tada kita grupė – visi kiti sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai, kurie teikia stacionarines paslaugas“, – detalizavo jis.