„Labai panašu, kad taip ir bus. Vakcinacija labai svarbus įrankis, galingas įrankis, tikimės, kad tai bus veiksminga, bet reikia turėti omenyje, kad nors patvirtina vakcina yra aktyvi, bet dar nėra žinoma, kokią įtaką ji turės pačiam virusui, jo plitimui, kokiam periodui susidarys imunitetas skirtingose gyventojų grupėse, todėl svarbi vakcinacijos stebėjimo sistema kiekvienoje šalyje ir duomenų pasidalijimas.

Žinoma, PSO yra įvardijusi tam tikras sritis, kur reikia intensyvesnio tyrimo, bet panašu, kad tos priemonės, kurios tikrai yra veiksmingos, kol bus vakcinuojama, greičiau ar lėčiau, kaukių dėvėjimas, susibūrimų vengimas, atstumų laikymasis – visi šie dalykai turės būti įgyvendinami, nes reikia turėti omenyje ir tai, kad virusas mutuoja, jis ieško efektyvių būdų, kaip plisti tarp žmonių, atsiranda atmainos kaip JK ar PAR. Jos demonstruoja efektyvesnį viruso plitimą, taigi turėsime dar šiais metais nepamiršti ir susigyventi su priemonėmis, kurias jau gerai žinome“, – sako pašnekovė.

Paklausus, kaip PSO vertina viso pasaulio kovą su koronavirusu, pašnekovė tikino, kad mokslo pažanga nuteikia itin optimistiškai.

„Išties tai buvo sunkūs, didelių iššūkių metai, bet taip pat didelio solidarumo, susitelkimo tarp šalių, tarp įvairių sričių, organizacijų susitelkimo metas, ypač pabrėžiami dideli laimėjimai moksle, per tokį trumpą laiką turime vakcinas, kuriomis galime vakcinuoti žmones masiškai – tai didžiuliai pasiekimai, nors į daug ką dar reikia įsigilinti, bet tokie dalykai nuteikia optimistiškai.

Tikimės, kad iš pandemijos mes vis dar mokomės, nes po kiekvienos bangos mes kažką išmokstame, nors kiekviena banga ateina su tam tikrais netikėtumais“, – sako I. Zurlytė.

Primename, kad praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 902 nauji COVID-19 atvejai, mirė 27 žmonės, antradienį pranešė Statistikos departamentas.

Praėjusią parą nuo COVID-19 pasveiko 2937 žmonės.

Praėjusią parą taip pat detalizuota 13 mirčių nuo koronaviruso, kai faktinė mirties data yra ankstesnė.

Iš viso Lietuvoje registruoti 161 tūkst. 348 šios infekcinės ligos atvejai, 95 tūkst. 627 asmenys pasveiko, 62 tūkst. 451 – tebeserga.

Nuo koronaviruso iš viso mirė 2272 žmonės.

Nuo COVID-19 Lietuvoje pirma vakcinos doze paskiepyta 24 tūkst. 995 žmonės.

Praėjusią parą Lietuvoje atliktas 7 tūkst. 601 tyrimas dėl koronaviruso, iš viso nuo pandemijos pradžios jų atlikta 1 mln. 751 tūkst. 38.