Kaip rašoma paklausime, karantinas ir ekstremalioji situacija „įpareigoja imtis visų būtinų ir neatidėliotinų priemonių, kad situacija būtų tinkamai valdoma“.

„Šiuo metu, greta kitų svarbių karantino priemonių, bene aktualiausias tiek pasaulio, tiek Lietuvos mastu yra vakcinacijos nuo kovidinės infekcijos klausimas, tačiau yra ženklų, kurie leidžia konstatuoti, jog būtent Sveikatos apsaugos ministras vengia prisiimti atsakomybę ir priimti svarbius sprendimus“, – rašoma dokumente.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad vakcinacijos nuo koronaviruso procesuose yra užfiksuotų pažeidimų.

Ministro prašoma paaiškinti, kodėl nuo pat skiepijimo „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina pradžios iš vieno vakcinos buteliuko buvo skiepijami 5, o ne 6 asmenis.

Kartu prašoma argumentuoti ir kitų šalių apsisprendimą iš vieno vakcinos buteliuko nuo pat pradžių skiepyti po 6 asmenis.

A. Dulkio taip pat prašoma patikslinti, ar Lietuvoje yra įvertintas vakcinai reikalingų didesnio tikslumo švirkštų poreikis, ar pradėti papildomi pirkimai. Klausiama ir apie situaciją Šilalėje.

„Ar matote savo bei savo komandos asmeninę atsakomybę organizuojant skiepijimo procesą, kuomet Jūsų patvirtintų tvarkų nesilaiko net Jus delegavusios politinės partijos nariai Šilalės rajone? Tokie „komercinių“ ir „elitinių“ vakcinacijų pavyzdžiai diskredituoja bet kokias patvirtintas tvarkas ir didina visuomenės nepasitikėjimą valstybės institucijomis šiuo kriziniu laikotarpiu. Kokius sprendimus jau priėmėte (pvz. kokie teisės aktai jau yra pakeisti) idant tokios neskaidrios situacijos vakcinuojant nepasikartotų?“, – klausia opozicija.

Galiausiai sveikatos apsaugos ministro klausiama, kaip jis vertina Vokietijos sprendimą įsigyti vakcinas apeinant bendrą ES vakcinų įsigijimo mechanizmą.

A. Dulkys į išvardintus klausimus kviečiamas atsakyti ketvirtadienį, opozicinių frakcijų posėdyje.

Kaip Delfi sakė valstiečių frakcijos narė Agnė Širinskienė, paklausimą ministrui inicijavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją. Antradienį Seime paklausimą pasirašė 10 parlamentarų – 3 darbiečiai ir 7 valstiečiai. Minimaliai tokiam ministro paklausimui reikia 10 Seimo narių parašų.

„Mes nesiekiame rinkti daug parašų, nes Seimo Statutas numato, kad vienas Seimo narys per vieną sesiją gali vieną kartą paklausti. Kai kurie kolegos jau yra pasirašę dokumentus, tai visi tą balsą savo saugo“, – paaiškino A. Širinskienė.