Už įstatymo pakeitimus balsavo 94 Seimo nariai, prieš – 10, susilaikė 19 parlamentarų. Visgi vėliau kai kurie parlamentarai išsakė pastabas, kad jų balsai dėl techninių priežasčių nebuvo įskaityti. Kaip teigė Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas, šie parlamentarų balsai taip pat bus įskaityti.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai kritikuoja užsienio reikalų ministro diplomatinės tarnybos įstatymo pataisas. Opozicijos atstovų teigimu, įstatymo pataisos galimai yra skirtos artimo rato asmenims, kuriems kyla rizika negauti leidimo dirbti su slapta informacija ir dėl to prarasti galimybę tapti viceministrais.

„Man nuoširdžiai gėda, kad mūsų Seimas nuotolinį pirmąjį posėdį pradeda nuo to, kad mes priiminėjame iš esmės įstatymą, kuris yra adaptuotas vienam ar keliems žmonėms. Aš labai tikiuosi, kad mes visi iš tokios klaidos pasimokysime ir iš tiesų nepriiminėsime įstatymų, kurie padeda galbūt nuo tarnybų patikrinimo išsisukti asmenims, kurie iš tiesų su savo reputacija kelia labai daug abejonių“, – posėdžio metu sakė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis kiek anksčiau antradienį teigė, kad ši opozicijos kritika neturi jokio pagrindo. Ministras tikina, kad visi viceministrai turės gauti leidimą dirbti su įslaptinta informacija, o jo negavę asmenys negalės eiti šių pareigų.

Kaip anksčiau yra minėjęs užsienio reikalų ministras G. Landsbergis, „viena iš didesnių bėdų diplomatinėje tarnyboje yra vadinamasis įdiplomatinimas, kai politinė vadovybė turi įstatyme numatytas galimybes suteikti diplomatinį rangą savo politinei komandai, apeidama atestacinę komisiją ir, kitaip tariant, nubraukdama gausybę metų įdirbio diplomatams, kurie, norėdami gauti tą patį rangą, turi dirbti dešimt ir daugiau metų, kad galėtų pasiekti tą statusą, kuris dažnai yra suteikiamas tiesiog politiko vienu ypu“.

Projektu numatoma atsisakyti prievolės užsienio reikalų ministrui privalomai suteikti užsienio reikalų viceministrui terminuotą (o vėliau – ir nuolatinį) diplomatinį rangą ir sudaryti su užsienio reikalų viceministru diplomatinės tarnybos sutartį.

Taip pat išbrauktos nuostatos, kurios ministrui suteikia teisę sudaryti diplomato tarnybos sutartį su asmeniu, užsienio reikalų ministro skiriamu laikinuoju reikalų patikėtiniu diplomatinėje atstovybėje, konsulinės įstaigos vadovu ar ministru patarėju, jeigu jie iki šio paskyrimo dienos nėra sudarę su Užsienio reikalų ministerija diplomato tarnybos sutarties.