Sprendimą dirbti nuotoliniu būdu dėl koronaviruso grėsmės praėjusią savaitę priėmė Seimo valdyba.

Nuotoliniai Seimo posėdžiai vyks naudojant „Microsoft Teams“ platformą.

Prieš pradėdami darbą parlamentarai privalės tapatybę patvirtinti naudodami mobilųjį elektroninį parašą arba „Smart-ID“ programėlę. Prieš kiekvieną balsavimą jie privalės ir nusifotografuoti.

Antradienį planuojama surengti du plenarinius posėdžius – rytinį ir vakarinį.

Ketinama priimti Diplomatinės tarnybos įstatymo pataisas, kuriomis siūloma atsisakyti sudaryti terminuotas diplomato tarnybos sutartis su užsienio reikalų viceministru.

Taip pat planuojamas Teritorijų planavimo įstatymo pataisų priėmimas, kad būtų pakeistas senaties terminą ginant viešąjį interesą dėl teritorijų planavimo dokumentų ginčijimo, į Visuomenės informavimo įstatymą numatoma perkelti Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyvos nuostatas.

Tarp rezervinių klausimų įrašytas rezoliucijos „Dėl Laisvės gynėjų dienos trisdešimtmečio“ projektas. Juo reiškiama didžiausia pagarba Lietuvos laisvės gynėjams ir aukoms, 1991 metų sausio 13-osios naktį apgynusiems Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę.

Seimas rezoliucija pabrėžia, kad „Sausio 13-oji visoms kartoms leidžia suprasti, kad Laisvė nėra tik duotybė, ji nebuvo dovanota, – ji iškovota krauju; todėl tai ir atsakomybė, ir įpareigojimas ją ginti ir puoselėti“. Anot dokumento, tai buvo vienas iš veiksnių, prisidėjusių prie Sovietų Sąjungos ir totalitarinio komunistinio režimo žlugimo.

Rezoliucija primena, kad istorinę pergalę laimėjo Lietuva, kuriai tuo metu vadovavo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis. Be to, siūloma sausio 13-ąją – Laisvės gynėjų dieną – paskelbti nedarbo diena.

Šiemet minimas Sausio įvykių trisdešimtmetis.

Baigti pratęstą rudens sesiją parlamentarai žada ketvirtadienį, vėl susirinkdami į gyvą Seimo posėdį, nes būtina surengti slaptą balsavimą dėl Konstitucinio Teismo teisėjų paskyrimo.