Šilalės privačioje greitosios medicinos pagalbos stotyje „Ambulacas“ dirba per 20 darbuotojų. Šalyje nuo koronaviruso pradėjus skiepyti medicinos darbuotojus, šiai stočiai atiteko 12 skiepų dozių. Tačiau paaiškėjo, kad pusė jų atiteko ne greitosios medikams, o Vilniuje gyvenančiam stoties vadovui Ričardui Ūseliui, jo šeimui ir net vienam giminaičiui.

Verslininkas aiškina, kad nieko blogo nepadarė. Jis „Lietuvos ryto“ televizijai aiškino, kad jam ši vakcina taip pat priklauso.

„Aišku, todėl kad man iš viso priklauso. Diabetas, silpną širdį aš iš viso turiu“, – žurnalistams aiškino R. Ūselis.

Paklaustas, kodėl paskiepyti ir jo šeimos nariai, verslininkas aiškino, kad jie ruošiasi savanoriauti greitosios medicinos pagalbos stotyje. Bet dar to nedarė, nes nėra skiepyti ir bijo.

Šilalės rajono meras Algirdas Meiženis feisbuke pirmadienį pranešė, kad kreipėsi į policiją, prašydamas pasiaiškinti, kaip Vilniuje gyvenantys asmenys pateko į Šilalę.

„Žmonės klausia, kodėl karantino sąlygomis, kai apribotas gyventojų judėjimas tarp savivaldybių, Vilniaus verslininkai bei jų šeimos nariai nebaudžiami atvažiuoja į Šilalę ir čia be eilės skiepijasi vietinių medikų sąskaita? Mes kreipiamės į Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šilalės rajono policijos komisariatą, prašydami ištirti viešai paskelbtus faktus ir nustatyti, ar minimi asmenys tokiomis kelionėmis nepažeidė karantino apribojimų ir atitinkamų įstatymų“, – rašė jis.

Pasak savivaldybės, skiepijamų asmenų sąrašą sudarė Šilalės greitosios pagalbos stoties direktorė ir savivaldybės tarybos narė Loreta Kalninkaitė, ji sustabdė narystę Tėvynės sąjungoje–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijoje.

„Aš nesu tyrėja, nieko nepapasakosiu. Nei apie sąrašą, nei apie pavardes aš nieko nekalbu“, – žurnalistams sakė L. Kalninkaitė.

R. Ūselis į Šilalę planuoja vykti ir po trijų savaičių, kai reikės skiepytis antra vakcinos nuo koronaviruso doze.

„O kaip jūs galvojate? (...) Viską aš čia gerai padariau, niekam aš nenusižengiau“, – aiškino R. Ūselis.

Pranešta penktadienį

Penktadienį Šilalės mero pavaduotojas Tadas Bartkus socialiniuose tinkluose pasidalijo žinia, kad nuo koronaviruso Šilalės mieste galimai paskiepyti iš Vilniaus atvykę UAB „Ambulansas“ vadovai su savo šeimos nariais.

Kiek vėliau Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad bus imtasi tyrimų.

Penktadienį Šilalės mero pavaduotojas socialiniuose tinkluose pranešė, kad kartu su Šilalės medikais nuo koronaviruso buvo paskiepyta ir daugiau asmenų, pavyzdžiui, UAB „Ambulansas“ vadovai su savo šeimos nariais, atvykę net iš Vilniaus.

Delfi primena, kad kartu su „Ambulacas“ darbuotojais pasiskiepijęs Vilniaus verslininkas Juozas Pranckevičius atsiprašė už savo veiksmus.

Ragina antro skiepo nesuteikti

Prezidentūra antro skiepo ragina nesuteikti Prezidentūra tvirtina, kad be eilės ir neteisėtai pirmąją vakciną nuo COVID–19 gavę asmenys neturėtų būti vakcinuojami antrą kartą, kad susidarytų imunitetas nuo koronaviruso. Tokią poziciją išsakė šalies vadovo Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta po pirmadienį vykusio prezidento ir premjerės bei sveikatos apsaugos ministro susitikimo.

„Mūsų nuomone, yra nustatyta labai aiški vakcinavimo eilė ir tos eilės reikia laikytis. Tad jei tiems žmonėms nepriklauso pagal tą eilę gauti vakcinos, ši vakcina ir neturėtų būti gauta. Ji neturėjo būti gauta dar prieš tai. Bet žvelgiant į ateitį yra svarbu laikytis nustatytos vakcinavimo eilės“, – nuotolinėje spaudos konferencijoje sakė prezidento vyriausiasis patarėjas.

„Tai labai svarbu, stiprinant visuomenės pasitikėjimą valstybės institucijomis“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė kol kas negalintis pasakyti, koks šiuo klausimu bus priimtas sprendimas.

„Situacija yra tikrai unikali ir, kokie bus sprendimai, matysime. Ko gero, bus dvi stovyklos: ar skiepas išpiltas, ar apskritai turime moralinę teisę tokius žmones skiepyti toliau“, – teigė ministras A. Dulkys.