Mama Eglė (pavardė redakcijai žinoma, – „Delfi“) tikino, kad yra beviltiškoje padėtyje, nes prieš keturis mėnesius tvarkė vienuolikmečiui vaikui dantį poliklinikoje, bet sausio 9 d. jį pradėjo labai skaudėti.

„Poliklinikoje tąkart stomatologė išgręžė ir užplombavo dantuką. Sausio 9 d. vakare vaikui labai pradėjo jį skaudėti, namų vaistinėlė nebepadėjo, todėl vykome į Žalgirio klinikų skubios pagalbos skyrių. Pirmas vizitas buvo apie 19 val. Priėmė jaunas, malonus daktaras, jis konstatavo, kad vaikui yra bėdų su kanalais, susiformavo pūlinukas – cistulė. Pasakė, kad vietoje nieko daryti negali, tik suleisti vaistų nuo skausmo.“

Taip ir buvo padaryta, sakė ji. Skausmui aprimus išvažiavo namo, bet apie 22 val. vėl ėmė skaudėti.

„Ašaros, rėkimas, situacija kartojosi, mes – vėl į Žalgirį, vėl gavome vaistų, vėl parvažiavome namo, o 1.40 tas pats pasikartojo. Mes – vėl Žalgirį, duris atvėrė kitas medikas, matyt, nepatenkintas, kad prikėlėme. Pasakėme bėdą, pakvietė tą patį daktarą, vėl suleido vaistų, bet 5.30 dar kartą teko vykti į Žalgirį“, – prisiminė moteris.

Jos teigimu, šįkart prie durų pasitikęs vyras nemandagiai paklausė „ir vėl jūs čia b**t?“

„Vaikas patyrė šoką. Pakvietė tą patį daktarą ir sesutę. Sesutė jau pasipiktinusi pasakė, kad tuoj važiuosime į infekcinį dėl gauto vaistų kiekio. Apsižodžiavome, nes atvykome į medicinos įstaigą gauti pagalbos, ne šiaip „pasikultūrinti“.

Eglė pasakojo, kad daktaras ketvirtą kartą suleido vaistų nuo skausmo ir patarė nuo ryto skambinti į privačią kliniką, nes situacija turėjo tik blogėti.

„8 ryto apskambinau visus internete rastus stomatologus, teikiančius pagalbą sekmadieniais. Viena privati klinika galiausiai sutiko priimti. Atvykome į kliniką, palaukėme, nes buvo taisomas dantukas kitam vaikui. Galiausiai išėjo pikta moteris su vaiku, bet kodėl pikta, suprasite toliau.“

Pasak moters, kai juos pakvietė, įspūdžio aplinka nepadarė, krito į akis, kad daktaras nuolat krenkštė, bet blogiausia buvo ne tai.

„Jis suleido vaistų, pradėjo taisyti dantį ir pasakė, kad ši paslauga kainuos 400 eurų. Daktaras išgręžė seną plombą, išvalė tris kanalus, uždėjo vatos ir liepė grįžti po 2 d., kad uždėtų laikinąją plombą. Sumokėjau tuos 400 eurų. Dabar vaikas – su didžiausia skyle burnoje, o aš – neviltyje. Nežinau, nei kur kreiptis, nei kaip padėti vaikui. Pas akivaizdžiai sergantį daktarą už kosminius pinigus tikrai negrįšime.“

Vaiko motina iškėlė klausimą, kodėl vaikui nebuvo suteikta būtinoji pagalba, mat atvažiavus trečią arba ketvirtą kartą ir esant vaistų perdozavimo galimybei turėtų būti imamasi veiksmų. Taip pat jai kilo ir kitų klausimų.

„Kas turi reguliuoti etiketą darbe? Kai keturis kartus stovi prie Žalgirio skubios pagalbos skyriaus durų su išsekusiu vaiku, mažiausiai norisi išgirsti „vėl jūs b**t“. Kodėl niekas neatkreipia dėmesio į kainas privačiose klinikose? Pirmoji pagalba vaikui, kuriam Žalgirio klinikoje galėjo būti sukeltas apnuodijimas vaistais, negali kainuoti 400 eurų!

Kas mums turi kompensuoti patirtą moralinę bei finansinę žalą? Esu išsiskyrusi dviejų vaikų mama ir tokia suma man tikrai didelė!“

Galėjo suteikti tik tokią pagalbą

„Delfi“ susisiekė Žalgirio klinika ir prašė pakomentuoti išsakytas moters pastabas. Klinikos direktorė Vytautė Pečiulienė paaiškino, kad Žalgirio klinika yra specializuota asmens sveikatos priežiūros įstaiga, teikianti visų lygių specializuotą ir kvalifikuotą ambulatorinę odontologinę ir stacionarinę burnos, veido ir žandikaulių chirurgijos pagalbą.

„Žalgirio klinikoje teritorinių poliklinikų nedarbo metu (t. y. savaitgaliais, šventinėmis dienomis ir naktimis) teikiama būtinoji odontologinė pagalba ūmiais atvejais. Ši pagalba teikiama Sveikatos apsaugos ministro nustatyta Būtinosios medicinos pagalbos teikimo tvarkos ir masto aprašo nustatyta tvarka.

Žalgirio klinikos Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje nėra atliekamos gydomosios procedūros, gydytojai vaikų odontologai savaitgaliais, švenčių dienomis ir naktimis nedirba. Žalgirio klinikos Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje atliekamos šios procedūros: danties skausmo malšinimas, pūlinio atvėrimas ir jo drenavimas veido ir žandikaulio srityje, kraujavimo stabdymas (po danties šalinimo ar atlikto pjūvio burnoje) bei veido ir žandikaulių srities traumų diagnostika bei gydymas.“

Taip pat pažymėjo, kad pagal Būtinosios medicinos pagalbos teikimo tvarkos ir masto apraše nustatytą tvarką, teikiant skubią medicininę pagalbą, iškilus tokioms odontologinėms problemoms, kaip aprašytame laiške, gali būti atlikta tik danties skausmo malšinimo procedūra.

„Įvertinus medicininius dokumentus ir Žalgirio klinikos sveikatos priežiūros specialistų, teikusių pagalbą mažajam pacientui, paaiškinimus, Žalgirio klinikoje mažajam pacientui pagalba buvo suteikta šiuo metu galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Sutinkame, kad šiuo metu galiojanti tvarka daugeliu atveju, kai yra poreikis gauti skubią medicinos pagalbą dėl odontologinių problemų, nepalanki pacientui.

Žalgirio klinika griežtai reikalauja, kad personalas su atvykusiais pacientais bendrautų pagarbiai ir maloniai. Žalgirio klinikos personalas dirba stresinėje aplinkoje dėl COVID-19 pandemijos ir ypač naktį. Šiuo atveju Žalgirio klinikoje budintis asmuo, pamatęs mažąjį pacientą, ketvirtą kartą per tokį trumpą laiką atvykusį į Žalgirio kliniką, ir supratęs, kad vaikui ir vėl reikalinga pagalba, nesuvaldė savo emocijos. Tačiau ši emocija jokiu būdu nebuvo neigiamai nukreipta į atvykusį mažąjį pacientą ir jo šeimą. Apgailestaujama dėl šios nemalonios patirties, dėsime visas pastangas, kad tokių atvejų daugiau nepasikartotų.

Papildomai norime atkreipti dėmesį, kad tokios odontologinės problemos vaikams, kaip aprašytos pateiktame laiške, neatsiranda staiga. Tėveliai turėtų rūpintis savo vaikų dantimis ir nedelsdami kreiptis į gydytojus odontologus, kai tik atsiranda pirmieji dantukų ligų požymiai.“

Kainų negali reguliuoti

Lietuvos odontologų rūmų vyr. teisininkė Jūratė Goštautienė komentavo, kad odontologų rūmai negali reguliuoti kainų klinikose, nes jas diktuoja rinka.

„Jeigu vykstama pas specialistą, galima susipažinti su kainomis prieš vizitą ir apsispręsti dėl paslaugų gavimo. Kai kuriose klinikose kainos gali skirtis pagal savaitės dienas, t. y. savaitgaliais paslaugos gali kainuoti brangiau.

Nors Odontologų rūmai negali nustatyti kainų už odontologines paslaugas, tačiau ragina savo bendruomenės narius vadovautis sąžiningos kainodaros principais.“