Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ parlamentaras pabrėžė, kad, eskaluojant situacijas, kurių metu buvo galimai pažeista patvirtinta skiepijimo tvarka, yra perlenkiama lazda.

„Čia yra gerokai perlenkta lazda. Išties yra gal trys atvejai, kurie kelia tam tikrų abejonių: tai Panevėžio, kada galbūt kai kas pasiskiepijo be eilės, tada Šilalės, kur galimai medikai neatsispyrė organizacijos vadovo, savininko spaudimui ir Žalgirio ligoninės, kuris, manau, yra visiškai nepagrįstas arba beveik nepagrįstas, nes man teko aiškintis su bent jau dviejų įstaigų atsakingais žmonėmis, tai manau, kad šiek tiek yra išpūsti reikalai“, – pirmadienį kalbėjo A. Matulas.

Primename, kad Vilniaus universiteto (VU) ligoninės Žalgirio klinikoje praėjusią savaitę nuo COVID-19 buvo paskiepyti keli darbo sutarčių su šia gydymo įstaiga šiuo metu neturintys VU Odontologijos instituto dėstytojai.

Penktadienį Šilalės mero pavaduotojas Tadas Bartkus socialiniuose tinkluose pasidalijo žinia, kad nuo koronaviruso Šilalės mieste galimai paskiepyti iš Vilniaus atvykę UAB „Ambulansas“ vadovai su savo šeimos nariais. Eilėje medikus aplenkė ir nekilnojamojo turto (NT) įmonių grupės „Transmeda“ vadovas.

Skiepijimo eiliškumo pažeidimai galėjo būti padaryti ir Panevėžio ligoninėje.

Vakcina nuo COVID-19

Perlenkta lazda?

„Pažiūrėkime: Žalgirio ligoninė paskiepijo ilgametę instituto įkūrėją ir ligoninės profesorę, vienišą, turinčią daug pašalinių rizikos faktorių, kuri ateina, pakonsultuoja studentus, tai akivaizdu – atliktas morališkai gražus žestas. Visi kiti paskiepyti instituto darbuotojai, pasižiūrėjau, kad yra ilgalaikė praktika, kad nuo vasario mėnesio instituto darbuotojai darbinami mokyti studentus ir pavasarį vėl atleidžiami iš darbo tam, kad būtų taupomi pinigai, nes, kiek mane informavo, studentai metus nematė žmogaus burnos. Manau, kad čia yra perlenkta lazda“, – komentavo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas.

Jis akcentavo, kad prieš kritikuojant būtina įsigilinti į konkretų atvejį.

„Pabandžiau įsigilinti į Žalgirio atvejį ir tikrai nematau jokių pažeidimų. Juo labiau, kad pakartojus antrą vakcinaciją nuo vasario 1 d. instituto darbuotojai, mokslininkai ateina skaityti paskaitų. Tai, kad nuo vasario 1 d. ateitų saugūs, nesergantys mokslininkai darbui su studentais, nes prasideda jiems naujas mokslo ciklas, logiškai atrodo, kad visiškai yra gerai“, – teigė jis.

Geriausias ginklas yra viešumas

Šilalės atvejo parlamentaras nepateisino. Jo nuomone, buvo atlikti labai nekorektiški veiksmai. Vis tik pažeidimų paviešinimas, A. Matulo teigimu, yra didžiausia bausmė.

„Šilalėje yra labai nekorektiškai pasielgta, bet įsivaizduoju, kad vietiniai medikai tiesiog neatsilaikė galimai savininko spaudimui įrašyti ir juos į sąrašą. Čia tikrai yra nekorektiškas veiksmas. Bet, mano manymu, svarbiausia bausmė yra paviešinimas – viešumas padaro daug daugiau nei kažkurių tarnybų tyrimas“, – aiškino A. Matulas.

Pasak jo, pažeidimų tirti vien dėl tyrimo neverta ir iš atvejų, kurie nuskambėjo viešojoje erdvėje, bus pasimokyta ir tai nepasikartos.

Antanas Matulas

Pasitikėjimas nėra sulaužytas, tačiau situaciją privalu stebėti

A. Matulas nesutiko su premjere Ingrida Šimonyte, teigusia, kad, kilus minėtiems skandalams, pasitikėjimas yra sulaužytas.

„Pasitikėjimas visuotinai nėra sulaužytas. Kad medikais būtų sulaužytas pasitikėjimas, tikrai taip nėra. Į kiekvieną atvejį reikia įsigilinti. (..)

Tuos dalykus stebėti reikia. Teisingas ministerijos (Sveikatos apsaugos ministerijos – aut.past.) sprendimas, kad reikia perduoti daug dalykų stebėti savivaldybėms, decentralizuoti šitą procesą, iš viršaus, iš ministerijos tikrai niekas nesuvaldys, bet tie atvejai, ypatingai Šilalės man yra negražus, tikrai neužgožia visų pastangų, medikų darbo, ministerijos organizuojamo darbo“, – pabrėžė jis.

Nors Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas neatmetė, kad situacijos, susijusios su vakcinavimo tvarkos pažeidimais, gali pasikartoti, A. Matulas akcentavo, kad kapoti rankų kol kas nereikėtų, nes skandalai žymi tik pavienius atvejus.

„Nėra masinių reiškinių arba nėra politikų, kurie kaip Lenkijoje bandė apeiti tvarką ir masiškai skiepytis. Tai tikrai yra pavieniai atvejai.

Kol kas viešumoje yra tie atvejai. Manau, kad tie, nuo kurių priklauso užtikrinti skiepijimosi skaidrumą, jie dabar tą mato, girdi. Tikrai prašau nenuvertinti viso darbo ir nepradėti kapoti galvų.
Tuos pažeidimus mes turime užkardyti. Nėra nustatyta, kad už tuos dalykus kažkas nešė kyšį ar pirko tą vakciną, labai prašau rimties“, – sakė A. Matulas.