Žingsnių nepakanka

Kaip po susitikimo žiniasklaidą informavo prezidento vyriausiasis patarėjas, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta teigė, kad eilėje nesąžiningai užlendantys asmenys tikrai liūdina, tai reikia spręsti.

„Susitikimo metu buvo kalbėta kaip rasti tinkamą balansą tarp centralizacijos ir decentralizacijos, užtikrinant, kad tie nesąžiningumai būtų užkardyti. Centralizuota atitikties sistema, tikrinant kaip vyksta vakcinavimas ar nepažeidinėjami eiliškumo principai, be abejo, duotų didesnę kontrolę, tačiau kartu tai kainuotų laiko. Todėl reikia atrasti tinkamą balansą“, – sakė prezidento patarėjas.

Jis teigė, kad SAM pasirinktų problemos sprendimo būdų nepakanka.

„Kalbant konkrečiau, prezidento nuomone yra gerai, kad SAM vakar ėmėsi žingsnių, tačiau jų nepakanka. Žvelgiant į ateitį, ypač į tą periodą, kai bus vakcinuojama žymiai daugiau žmonių nei šiuo metu, būtina padaryti dar bent tris papildomus žingsnius“, – sakė prezidento patarėjas.

Jis teigė, kad būtini trys nauji žingsniai.

„Reikia įdiegti tam tikrą elektroninę sistemą, kuri atitiktį vakcinavimo eiliškumui tikrintų žymiai sistematiškiau. Antra, reikia peržiūrėti sveikatos apsaugos ministro nurodytą vakcinavimo eiliškumą, apibrėžiant aiškiau principus, kai judama tarp kelių prioritetinių grupių. (…) Ir trečia, žvelgiant į ateitį reikia labiau koordinuoti visą vakcinavimo sistemą“, – teigė S. Krėpšta.

„Kitos šalys turi tam tikrus koordinacinius centrus. Tam tikros užuomazgos tokio centro yra ir pas mus, tačiau tai turi būti stiprinama, nes šiuo metu mes vakcinuojame po kelis tūkstančius asmenų per dieną, po mėnesio turbūt vakcinuosime po keliasdešimt tūkstančių asmenų per dieną ir situacija taps gerokai sudėtingesnė ir tos kontrolės mechanizmai turi būti stipresni“, – sakė prezidento patarėjas S. Krėpšta.

Sistema negali būti visiškai centralizuota

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys po susitikimo teigė, jog apie žiniasklaidoje aprašytus atvejus skaityti ypač nemalonu.

„Lenktynės dėl skiepo yra pats blogiausias pasirinkimas, koks galėtų būti mums visiems šiandien šioje situacijoje. Prioritetų grupes sudarėme tam, kad pirmiausia būtų skiepijami asmenys tie, kurie kovoja su koronavirusu priešakinėse linijose. (…) Skiepijimo proceso startas puikus, procesas sklandus, tai labai gaila ir nemalonu dėl pasitaikančių tokių dalykų, kurie pastaruoju metu buvo paviešinti“, – sakė ministras.

Jis teigė, kad šioje srityje būtinas absoliutus skaidrumas ir viešumas.

„Kontrolės procesai neturi trukdyti skiepijimo greičiui. (…) Tikiuosi, kad šiandien jau bus atnaujinama pasitikėjimo linija. Taip pat inicijuojame ir atsitiktinius išorės patikrinimus, kad niekas negalėtų galvoti, kad yra nebaudžiamas“, – aiškino jis.

A. Dulkys teigė, jog paskutinės dienos parodė tikrąjį visuomenės momentinį vaizdą. Ministras pabrėžė, jog sistema negali būti centralizuota.

„Mes negalime gyventi visuomenėje, tokioje nepasitikėjimo atmosferoje. Visi procesai sveikatos apsaugos sistemoje negali būti centralizuoti, nes tik pačios gydymo įstaigos ir savivalda geriau žino, kokie konkretūs žmonės dirba ir atitinka vakcinavimo tvarkoje numatytas sąlygas. (...)

O apskritai šiandien kalbėjome, kad, matyt, mums yra proga pamatyti mūsų kaip žmonių fotografiją. Ta privilegijų kultūra išlenda ir visi mes, visi politikai, galios centrai galėtų rodyti savo tiesioginiu elgesiu pavyzdį ir nesinaudoti privilegijomis“, – spaudos konferencijoje sakė A. Dulkys.

Ar gaus antrą skiepą?

Žurnalistų paklaustas, ar neteisėtai paskiepyti asmenys nuo koronaviruso turėtų gauti ir antrą vakcinos dozę, ministras atsakymo kol kas neturėjo.

„Geras klausimas, į jį šiandien dar negaliu atsakyti. Nes situacija unikali, kokie bus sprendimai, matysime. Nes čia vėl bus dvi stovyklos: skiepas išpiltas, ar tokie žmonės turi moralinę teisę būti skiepijami toliau“, – svarstė ministras.

S. Krėpšta teigė, kad Prezidentūros nuomone, neteisėtai skiepą gavę asmenys neturėtų gauti antros jo dozės, taip suformuojant imunitetą.

„Mūsų nuomone, yra nustatyta labai aiški vakcinavimo eilė, jos reikia ir laikytis. Jeigu tiems žmonėms nepriklausė vakcinos gauti, ji neturėtų būti gauta. Ji neturėjo būti gauta prieš tai. (…) Pagrindinis dalykas yra sąžiningai laikytis nustatytos vakcinavimo eilės“, – sakė prezidento patarėjas.

Arūnas Dulkys, Gitanas Nausėda

Būtini griežti ir ryžtingi sprendimai

Prezidentas sekmadienį sakė, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) privalo parengti aiškią, detalią ir interpretacijų nenumatančią vakcinavimo tvarką ir kontroliuoti šį procesą. Šalies vadovas sako, kad iš sveikatos apsaugos ministro tikisi „sprendimų siūlymų, o ne apgailestavimų“.

„Sveikatos apsaugos ministerija neturi teisės prisidengti ligoninių atsakomybe ar nežinia kiek truksiančiais tyrimais. Vakcinacijos proceso teisingumas ir efektyvumas šiandien yra viena svarbiausių Sveikatos apsaugos ministerijos atsakomybių. Būtini greiti ir ryžtingi sprendimai, numatantys atsakomybę šiems tik savo kailiu besirūpinantiems žmonėms. Būtina apibrėžti ir valdyti visą vakcinavimo procesą, kontroliuoti jį ligoninėse, jei reikia, skirti tik už tai atsakingus žmones“, – sakė prezidentas.

A. Dulkys sekmadienį vakare pranešė nusprendęs įpareigoti savivaldybių administracijų vadovus kontroliuoti skiepijimą joms pavaldžiose įstaigose ir tirti įtariamus pažeidimus. Jo teigimu, taip pat keičiama ir griežtinama prioritetinių grupių sąrašų sudarymo tvarka.

Atvejus aiškinsis ir teisėsauga

Lietuvoje pradėjus skiepijimą nuo koronaviruso, žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie atvejus, kai buvo paskiepyti pagal nustatytą eiliškumo tvarką teisės tam neturintys medikai ar su medicina susiję verslininkai. Sveikatos apsaugos ministerija ir teisėsauga sako, kad aiškinsis šiuos atvejus.