Kaip pranešė SAM, iš Jungtinės Karalystės bei PAR atvykstantiems žmonėms nustatytas reikalavimas 48 val. laikotarpiu iki atvykimo į Lietuvą arba atvykus atlikti koronaviruso testą.

Atsižvelgiant į tai, kad nėra pakankamai duomenų, ar žmogus, persirgęs koronavirusu, gali užsikrėsti naujos viruso mutacijos sukelta infekcija ir per kiek laiko nuo buvusios infekcijos gali užsikrėsti mutavusiu virusu, sugriežtinti reikalavimai atvykstantiems žmonėms, kurie jau yra persirgę koronavirusu, nustatant jiems 14 dienų izoliacijos terminą.

Nustatyta 14 dienų izoliacijos trukmė, gali būti trumpinama, kai ne anksčiau kaip 10 izoliacijos dieną atliekamas tyrimas ir gaunamas neigiamas rezultatas. Izoliacijos vietą iš Jungtinės Karalystės bei PAR atvykę žmonės gali palikti tais atvejais, kai jiems reikalinga skubi medicinos pagalba ir dėl to vykstama į gydymo įstaigą, taip pat vykstant į mobilų punktą.

Gavus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) leidimą, izoliacijoje esantys asmenys gali vykti į laidotuves, pakeisti izoliavimo vietą ar nuvykti į sveikatos priežiūros įstaigą kitoms sveikatos priežiūros paslaugoms gauti.

Penktadienį atnaujintame paveiktų šalių ir regionų sąraše kaip ir praėjusią savaitę išlieka Lichtenšteinas ir Šveicarija bei visos trečiosios šalys. Nuo pirmadienio, sausio 11 dienos, atvykstantys iš šių šalių arba per jas keliaujantys žmonės privalės izoliuotis 10 dienų arba atlikti tyrimą dėl koronaviruso.

Iš Lichtenšteino ir Šveicarijos atvykstantiems asmenims taikoma 10 dienų izoliacija arba prašoma turėti ne seniau kaip prieš 48 val. iki atvykimo į Lietuvą atliktą koronaviruso testą ir gautą neigiamą atsakymą. Tyrimą dėl koronaviruso galima atlikti ir atvykus į Lietuvą, tačiau izoliacija yra privaloma iki tol, kol bus gautas neigiamas koronaviruso tyrimo rezultatas.

Iš trečiųjų šalių atvykę užsieniečiai tyrimo rezultatų atsivežti negali, o turi izoliuotis arba atlikti tyrimą Lietuvoje. Tačiau, net ir turint neigiamą tyrimo rezultatą, rekomenduojama 10 dienų nuo grįžimo ar atvykimo į Lietuvą apriboti kontaktų skaičių, nesilankyti žmonių susibūrimo vietose. Turėjusiais sąlytį nelaikomi per paveiktas šalis keliaujantys oro transportu, kai neišeinama iš oro uosto tranzito zonos.

SAM pranešė, jog reikalavimai atvykstantiems iš Jungtinės Karalystės ir PAR sugriežtinti atsižvelgiant į Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) skelbiamą rizikos vertinimą.

ECDC rizikos vertinime nurodyta, kad Jungtinėje Karalystėje bei PA plintančių viruso mutacijų įvežimo ir išplitimo ES tikimybė yra didelė.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir ECDC duomenimis, naujos viruso mutacijos atvejai nuo gruodžio mėnesio jau nustatyti šiose ES ir Europos ekonominės erdvės šalyse: Kipre, Danijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Islandijoje, Airijoje, Italijoje, Maltoje, Liuksemburge, Nyderlanduose, Norvegijoje, Portugalijoje, Ispanijoje, Slovakijoje, Švedijoje, Šveicarijoje.

Tuo tarpu Pietų Afrikos Respublikoje paplitusios naujos viruso mutacijos atvejai registruoti Suomijoje, Prancūzijoje, Norvegijoje, Švedijoje ir JK.