„STT viešoje erdvėje paskelbtus atvejus, kada COVID-19 vakcina buvo skiepijami asmenys, galimai nesantys prioritetiniame sąraše, vertina, kaip riziką pasireikšti korupcijai, todėl priėmė sprendimą atlikti vakcinavimo nuo COVID-19 organizavimo antikorupcinį vertinimą“, – sakė STT atstovė.

Tarnyba ketina įvertinti ar nėra korupcijos rizikų sudarant vakcinavimo pirmumo sąrašus; kaip yra atnaujinami sąrašai, kada juose esantys asmenys atsisako skiepytis; kaip yra fiksuojami paskiepyti asmenys; ar faktiškai paskiepyti asmenys patenka į SAM sudarytas ir paskelbtas vakcinavimo pirmumo grupes.

Lietuvai gruodžio pabaigoje pradėjus COVID-19 vakcina skiepyti medikus, gauta pranešimų, kaip skiepai kartais yra skiriami ne tiesioginį kontaktą su koronavirusu sergančiais pacientais turintiems medikams.

Trečiadienį vykusiame Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje jo pirmininkas Antanas Matulas teigė, kad yra sulaukta apie 60 skirtingų medikų skundų dėl, jų nuomone, neproporcingai paskirstytų vakcinų.

Šią savaitę BNS pranešė apie tai, kad Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikoje buvo paskiepyti keli šiuo metu sutarties su ja neturintys dėstytojai.

Šeštadienį pranešta, kad Šilalėje pasiskiepijo šio miesto greitosios medicinos pagalbos stotį valdančios įmonės „Ambulansas“ vadovas bei jo šeimos nariai.

Prezidentas Gitanas Nausėda šeštadienį feisbuke pareiškė, jog būtina priimti greitus ir ryžtingus sprendimus dėl atsakomybės vakcinavimo tvarkos pažeidėjams. Šalies vadovas teigė reikalausiąs aiškios ir detalios skiepijimo tvarkos bei siūlymų, kaip išspręsti situaciją, iš sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, su kuriuo susitikti ketina pirmadienį.

Tuo tarpu premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad atsakomybę dėl tinkamo vakcinavimo įgyvendinimo neša gydymo įstaigų vadovai.

Šeštadienio statistikos departamento duomenimis, iš viso Lietuvoje jau paskiepyta beveik 22,2 tūkst. žmonių.

Situaciją aptarė su STT vadovu

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas iš TS-LKD frakcijos Laurynas Kasčiūnas teigė apie situaciją dėl skiepų kalbėjęsis ir su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriumi Žydrūnu Bartkumi.

„Valstybė jau turi imtis ir griežtesnių priemonių, nes raginimai elgtis atsakingai, laikytis teisės ir žmogiškumo principų neveikia. Ir toliau girdime vis naujus atvejus. Todėl tik ką kalbėjau su Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriumi Ž. Bartkumi ir paprašiau STT imtis įstatyme numatytų priemonių dėl piktnaudžiavimų vykdant vakcinaciją nuo COVID-19. Teisėsaugos institucijos turi panaudoti savo instrumentus, kad šiuo piktnaudžiavimu užsiimantys asmenys nebesijaustų nebaudžiami.

Tokie medicinos bendruomenės nariai nebegali turėti vietos ir Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje, jei norime ją atskaidrinti ir padaryti veiksmingesnę“, - feisbuke rašė L. Kasčiūnas.

Politikas tai, „kas prasidėjo gydymo įstaigose jau įgyvendinant skiepijimo planą, šiuo, karo su koronavirusu metu“ pavadino marodieriavimu.

„Ligoninių vadovai, įtakingi medicinos elito nariai, jų ir aukštų politikų šeimos nariai įžūliai apeidami ministro įsakymą ir nustatytas eiles, spjaudami į solidarumą su kolegomis ar silpnesniaisiais visuomenės nariais, ėmė skiepytis tam neturėdami nei moralinės, nei formalios teisės. Iš kažko galbūt net pavogdami sveikatą ar gyvybę.

Ypač netoleruotina, kai tai daro aukščiausio rango medikai ir tai daro ciniškai išsisukinėdami, bandydami užgniaušti žiniasklaidą, kad jų pasibjaurėtini pažeidimai netaptų žinomi visuomenei: Vilniaus universiteto ligoninės „Žalgirio klinika” direktorės Vytautės Pečiulienės elgesys, kai jos nurodymu paskiepyti šioje ligoninėje nedirbantys, bet su ja susiję asmenys, tame tarpe aukštų politikų šeimos nariai, bei viešas netiesos sakymas reikalauja principingo įvertinimo iš šios ligoninės steigėjų (Sveikatos apsaugos ministerijos (jau pradėtas tyrimas) ir Vilniaus universiteto) ir atsakymo ar tokios moralės vadovė gali toliau vadovauti universiteto ligoninei“, - rašė L. Kasčiūnas.

Konservatoriai kreipėsi į Generalinę Prokuratūrą

Pasirodant ne vienam atvejui, kai atskirose gydymo įstaigose yra vakcinuojami asmenys, kuriems COVID-19 vakcinos nepriklauso, šeštadienį Seimo nariai Andrius Vyšniauskas, Jurgita Sejonienė ir Paulė Kuzmickienė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydami ginti viešąjį interesą ir pradėti ikiteisminius tyrimus.

„Bent keturiose įstaigose yra viešai fiksuoti atvejai, kai vakcina nuo COVID-19 buvo paskiepyti asmenys, kurie tam neturėjo teisės. Tokį įstaigų vadovų ar kitų už skiepijimo procesą konkrečiose įstaigose atsakingų asmenų elgesį laikome itin žalingu ir viešąjį interesą pažeidžiančiu veiksmu. Tokie atvejai nebus toleruojami“, – teigia kreipimąsi pasirašę Seimo nariai.

Pasak kreipimosi autorių, skaidrus vakcinacijos procesas ligoninėse ir kitose gydymo įstaigose yra be galo svarbus užtikrinant visuomenės pasitikėjimą pačia vakcina. Vyriausybė ir Sveikatos apsaugos ministerija deda daug pastangų, kad vakcinacijos procesas spartėtų, šalį pasiektų kaip galima daugiau vakcinų ir pirmiausiai ją gautų pirmose fronto linijose dirbantys asmenys. Deja tokie nors ir atskiri atvejai įvairiose įstaigose tiesiog diskredituoja procesą. Generalinė Prokuratūra gali ir turi užkirsti kelią tokiems atvejams.

Seimo nariai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą minėdami viešai nuskambėjusius atvejus UAB „Ambulansa“ Šilalėje, Vilniaus universitetinės ligoninės „Žalgirio“ klinikoje, Panevėžio Respublikinėje ligoninėje ir Šilutės ligoninėje.

Prašo ištirti skandalingus atvejus

Sausio 9 d. paskelbta informacija, kad nuo koronaviruso infekcijos Šilalės mieste galimai paskiepyti iš Vilniaus atvykę UAB „Ambulansas“ vadovai su savo šeimos nariais. Kaip patvirtina visuomenės informavimo priemonėse paskelbta informacija, nuo koronaviruso infekcijos paskiepytas neturintis mediko išsilavinimo UAB „Ambulansas“ generalinis direktorius Ričardas Ūselis ir jo šeimos nariai.

Sausio 8 d. paskelbta informacija, kad Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikoje praėjusią savaitę nuo COVID-19 paskiepyti keli darbo sutarčių su šia gydymo įstaiga neturintys Vilniaus universiteto Odontologijos instituto dėstytojai. Kaip patvirtina visuomenės informavimo priemonėse paskelbta informacija tarp paskiepytųjų yra europarlamentaro Juozo Oleko dukra Laura Linkevičienė su privačioje odontologijos klinikoje dirbančiu sutuoktiniu Tomu Linkevičiumi, taip pat privatų odontologijos kabinetą turintis Vytenis Almonaitis, šiuo metu pensijoje esanti buvusi Odontologijos instituto direktorė Irena Balčiūnienė ir kiti asmenys.

2020 m. gruodžio 30 d. buvo pranešta apie nustatytos tvarkos neatitinkantį vakcinavimo procesą Panevėžio Respublikinėje ligoninėje.

2020 m. gruodžio 29 d. buvo pranešta apie Šilutės ligoninėje kilusią sumaištį medikus vakcinuojant ne eilės tvarka, dėl ko neliko vakcinos tiems medikams, kuri ji priklausė.

„Atsižvelgus į tai, kas išdėstyta, galima daryti išvadą, jog ligoninėse ir kitose gydymo įstaigose asmenys, atsakingi už gyventojų skiepijimą valstybės biudžeto lėšomis įsigyjama COVID-19 ligos vakcina organizavimą, sudarydami galimybę skiepyti ir skiepydami asmenis, kurie nepriklauso šiuo metu skiepijamoms prioritetinėms gyventojų grupėms, dėl ko galimai didelės žalos patyrė ne tik asmenys, kuriems skiepijimas COVID-19 vakcina priklauso prioriteto tvarka, bet ir diskredituotas skiepijimą organizuojančių ir atliekančių asmens sveikatos priežiūros įstaigų prestižas, galimai atliko nusikalstamą veiką, – rašoma kreipimesi.