„Dėl dienos centrų, tai organizacijos yra pasiruošę pereiti vėl į tiesioginį ugdymą vaikų, į tiesioginį darbą. Kai kurių savivaldybių administracijų vadovai yra priėmę sprendimus neleisti, tai paprašėme švietimo ir mokslo ministrės, kad ji parašytų laiškelį, ne nutarimą, o tiesiog išaiškinimą visoms savivaldybėms, kaip visa tai įvyks“, –BNS sakė šiuo metu darbo grupei arba vadinamajai Pagalbą teikiančių organizacijų tarybai vadovaujantis Nacionalinio savanorių pagalbos koordinavimo centro „Stiprūs kartu“ vadovas Edmundas Jakilaitis.

Jis sakė tikintis, kad didžioji dalis dienos centrų tiesiogines paslaugas pradės teikti jau ateinančią savaitę.

„Mums tai yra labai svarbu, nes didelė dalis vaikų yra dingę, pavadinkime taip, iš akiračio, kol jie nelanko nei dienos centros, nei pedagogai su jais kontaktuoja. Tai yra problema dėl to, kad nėra informacijos apie didelį kiekį vaikų, tai yra negerai“, – sakė E. Jakilaitis.

„Stiprūs kartu“ vadovas taip pat pažymėjo, jog dėl to, kad vaikai nebendrauja su pedagogais, yra sumažėjęs ir pranešimų apie vaikų teisių pažeidimus kiekis.

Jo teigimu, posėdyje dalyvavusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pritarė ir nevyriausybinių organizacijų siūlymui nuotoliniam mokymui išnaudoti šiuo metu nenaudojamas mokyklas, tai galėtų būti daroma jau artimiausiu metu.

„Mokyklos yra šildomos, jose yra kompiuterių klasės, yra bibliotekos, kuriose yra kompiuteriai, mokyklose yra kitų klasių, kuriose yra galimybė turėti prieigą nuotoliniam mokymui. Ir klasėje dirbant vienam vaikui ar dviem, skirtinguose klasės galuose, ar vienam atėjus į biblioteką, kitam atėjus į kompiuterių klasę, tikrai ta infrastruktūra galėtų nestovėti, o būti naudojama nuotoliniam ugdymui“, – kalbėjo E. Jakilaitis.

„Iš esmės sutarta, kad tokie sprendimai gali būti padaryti jau artimiausiu metu“, – pridūrė jis.

Anot jo, tai padėtų sunkiau gyvenančių šeimų vaikams bei kitiems, kurie, neturi tinkamų sąlygų nuotoliniam mokymui.

„Ypač sunkiau gyvenančiose šeimose, kurios turi daugiau vaikų, tų galimybių tinkamų nėra, vaikai netgi vengia jungtis vien dėl to, kad nerodytų savo aplinkos, daugybė yra visokių niuansų“, – sakė E. Jakilaitis.

Lapkričio pradžioje paskelbus antrąjį karantiną vyresniųjų klasių moksleiviai mokosi nuotoliniu būdu, o nuo sausio 4 dienos toks mokymas taikomas ir pradinių klasių moksleiviams.

Darbo grupė, kuri koordinuoja ir sprendžia pagalbos COVID-19 ligos sukeltos pandemijos paveiktiems asmenis teikimo klausimus, posėdžiauja kiekvieną šeštadienį.

Ją sudaro Lietuvos emocinės paramos tarnybų asociacijos, Lietuvos skautijos, fondo „Sidabrinės linijos“, organizacijos „Gelbėkit vaikus“, Lietuvos LIONS klubų asociacijos, „Maisto banko“, Nacionalinio savanorių pagalbos koordinavimo centro „Stiprūs kartu“, Maltos ordino pagalbos tarnybos, Paramos vaikams centro, Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijos, iniciatyvos „Laikykitės medikai“, Rotary klubo Lietuvos apygardos atstovai.

Darbo grupei pavesta teikti Vyriausybei informaciją apie egzistuojančias visuomenines iniciatyvas, susijusias su neigiamų pandemijos padarinių šalinimu. Taip pat ji koordinuoja pagalbos teikimą pandemijos paveiktoms asmenų grupėms.

Pasak E. Jakilaičio, organizacijų grupė šiuo metu pradeda didelio masto viešinimo kampaniją, nukreiptą į įvairias skirtingas visuomenės grupes, skirtą skatinti žmones kreiptis į emocinės pagalbos linijas.