„Asmeniškai matau didelių problemų. Šiandien gerbiamam R. Petraičiui pasiūliau, nes mano nuomone, geriausias variantas jam būtų pačiam pasitraukti iš einamų pareigų. Buvau paprašytas duoti laiko pagalvoti, tai mes sutarėme, kad atsakymo lauksiu iki pirmadienio ryto“, – penktadienį po susitikimo sakė sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Ministras teigė, kad šį sprendimą labai gerai apgalvojo.

„Visa organizacijos istorija, ypač krizės metu, yra kupina pačių įvairiausių vidinių istorijų, situacijų. Bet aš manau, kad šiuo metu mes pasiekėme tokią situaciją, kai tiesiog reikia perkirsti Gordijaus mazgą.

Čia yra lyderių ir vadovų atsakomybė esant tokioms situacijoms vertinti tai, nežiūrėti į tai sausai teisiškai. Nes mes neturime laiko, yra krizė, mums reikia gerai veikiančių organizacijų“, – savo sprendimo motyvus žiniasklaidai aiškino ministras.

A. Dulkys tikino, kad neneigia R. Petraičio ilgametės vadovo, profesionalo kitose srityse patirties.

„Manau, kad dabartinis vadovas galėtų rasti kitą vaidmenį“, – penktadienį sakė jis.

Skundėsi dėl politikų kritikos

NVSC vadovas R. Petraitis antradienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė, jog dėl politikų kritikos centro specialistai ir savanoriai negali tinkamai atlikti savo pareigų, nes žmonės su jais bendrauti, pateikti būtinosios informacijos nenori.

Kaip sakė R. Petraitis aiškino, jog žmonės nusiteikę priešiškai NVSC atžvilgiu.

„Pirmiausia noriu jus informuoti, kad šiuo metu NVSC specialistais susiduria su ypatingai priešiška visuomenės reakcija, kuri kilo po neigiamo politikų vertinimo. (…) NVSC darbuotojai, jiems padedantys savanoriai skambina žmonėms, kurie susirgo koronavirusu, juos apklausdami susiduria su labai priešiška reakcija“, – sakė R. Petraitis.

Jis teigė, kad žmonės net nenori teikti specialistams reikiamos informacijos, sulaukia priešiškumo.

„Jeigu žmonės neklausys NVSC nurodymų, neatsakys į jų klausimus, kils labai didelė grėsmė pandemijos valdymui“, – dėstė jis.

1993 nauji atvejai

Praėjusią parą, gruodžio 7–ąją, ištyrus 12754 ėminius, Lietuvoje nustatyti 1993 užsikrėtimo COVID–19 atvejai. Iki šios dienos Lietuvoje iš viso patvirtinti 156539 infekcijos atvejai, skelbia Statistikos departamentas.

Praėjusią parą mirė 28 žmonės. Per praėjusią parą registruota mirčių, kurių faktinė data yra ankstesnė: 16. Iš viso mirtis jau pasiglemžė 2119 žmones.

Penktadienio ryto duomenimis, koronaviruso infekcijos sukelta liga Lietuvoje šiuo metu serga 65566 žmonės. Pasveikusiųjų – 87963.

Preliminariais duomenimis, šiuo metu paskiepyti yra 16822 asmenys.

Skvernelis: buvo daug trūkumų

NVSC veikloje buvo daug trūkumų, sako buvęs premjeras Saulius Skvernelis, bet pabrėžia, kad eiliniai darbuotojai atlieka svarbų darbą ir yra verti pagarbos.

„Taip, daug tų trūkumų buvo, ir pavasarį mes norėjome visai kitokio efektyvumo veiklos. Ir finansavimas papildomas buvo skirtas, kai pagaliau kažkas pradėjo prašyti ir įrodinėti, informacinių sistemų priemonės rimtos“, – Žinių radijui penktadienį sakė S. Skvernelis.

„Atskirkime įstaigą ir vadovą – vadovą įvertins ir vertinti turi tiesioginis vadovas, tai yra sveikatos ministras“, – pridūrė jis.

Buvęs premjeras akcentavo, kad eiliniai šios įstaigos darbuotojai atlieka sunkų ir svarbų darbą ir yra verti pagarbos.

„Nenorėčiau kalbėti apie šitą įstaigą neigiamomis frazėmis, nes įstaiga yra ne vien vadovas, yra daugybė darbuotojų, kurie tikrai ir sudėtingom sąlygom dirba“, – sakė jis.