Pasak jo, jau dabar skiepų skysčio, kuris, medikų pastebėjimu, lieka buteliukuose pagal numatytą tvarką paskiepijus 5 asmenis, kaupti neįmanoma, nes, pažeidus buteliuką, skiepus būtina sunaudoti per 5 valandas. Todėl, tęsia Š. Mačinskas, sprendimai dėl vadinamosios „šeštosios dozės“ yra labai laukiami.

„Dėl šeštos dozės mes labai laukiame sprendimų, kaip elgtis su šešta doze, nes, vakciną praskiedus ir paruošus naudojimui, saugojimo terminas yra labai trumpas – ji turi būti sunaudojama per 5 valandas. Tai reiškia, kad jų panaudoti tolimesniu metu nebėra galimybės. Todėl jos, pasibaigus terminui, ir yra naikinamos nustatyta tvarka“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas.

„Yra nurodyta, kad įstaiga, organizuojanti skiepijimą, yra atsakinga už tinkamą likutinių produktų – t. y. ampulių ir likusių skysčių – sunaikinimą reikalavimų nustatyta tvarka“, – pridūrė jis, kartu pažymėdamas, kad vakcinų likučiai tikrai yra sunaikinami ir jais niekas nesinaudoja.

„Vadovaujamasi visomis nustatytomis tvarkomis, todėl jokių galimybių joms (vakcinų likučiams – ELTA) kažkur patekti į pašalinę išorę nėra“, – tikino Š. Mačinskas.

Šią savaitę sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad tikimasi greitu metu sulaukti Europos vaistų agentūros siūlymo iš vienos pakuotės išgauti daugiau COVID-19 vakcinos dozių. Ministro teigimu, tai būtų pozityvios naujienos ir įneštų aiškumo vykdant gyventojų vakcinaciją.

Ant vakcinos nuo COVID-19 pakuotės nurodytos 5 dozės, tačiau medikai pastebi, kad dažname buteliuke skiepų užtenka ir daugiau pacientų.

„Be abejo, mums svarbus Europos Komisijos ir gamintojų koordinuotas susitarimas. (...) Vakar Europos vaistų agentūra svarstė šį klausimą, bet dar nepriėmė sprendimo, tikrai tikimės, kad jie jį artimu metu priims ir mums visiems bus aiškumas. Nes sutartys yra sudarytos koordinuotai tarp Europos Komisijos ir gamintojų, ir mes labai griežtai laikomės bendrų taisyklių“, – Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) surengtoje spaudos konferencijoje teigė A. Dulkys.