Dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininkas T. Ignatavičius teigė, kad pirmasis Vyriausybę gali palikti sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Tvirtindamas ministrų kabinetą prezidentas Gitanas Nausėda viešai abejojo jo kompetencijomis šioje srityje, teigė, kad 100 dienų „įsivažiavimui“ tikrai neteiks.

T. Ignatavičiaus nuomone, A. Dulkiui teks atsakyti į ne vieną sudėtingą visuomenės jau dabar užduodamą klausimą, kad ir dėl vakcinacijos proceso.

„Dėl pirmojo ministro, tai gali būti A. Dulkys. Nes jau taip įsivaizduoju, kad netrukus, kažkuriuo metu jam atsakyti į visuomenės užduodamus klausimus dėl vakcinavimo plano. Ministras jau net ne šiandien, ne rytoj, bet jau vakar turėjo atsakyti į tuos klausimus. Kada atkeliaus didesnėmis dozėmis vakcina. Yra ir daugiau atsakymų į klausimus, kurių norėtume iš sveikatos apsaugos ministro. Kad ir dėl tų vis pasimetančių skaičių statistikos“, – problemas vardijo jis.

Arūnas Dulkys

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kritikuotas pandemijos metu buvo dėl pernelyg dažno pasirodymo žiniasklaidoje. T. Ignatavičius teigė, kad A. Dulkys net praleidžia progą pakalbėti.

„Iš SAM yra tokia kapų tyla šiuo metu. Galbūt jo pirmtakas Aurelijus Veryga per daug kalbėdavo, per daug eterio užimdavo. Jis valandų valandas prišnekėdavo. Atrodo, kad A. Dulkys ir mokosi iš blogojo A. Verygos pavyzdžio, bet ne visą laiką teisinga yra praleisti progą pakalbėti“, – teigė jis.

„Tai A. Dulkys galėtų pateikti daugiau informacijos, tiek apie vakcinos būsimus tempus, ar daroma kažkas, kad daugiau jos būtų Lietuvoje“, – laidoje kalbėjo T. Ignatavičius.

Antakalnio atraminė ligoninė

„Tuos klausimus A. Dulkiui turėtų užduoti ir politikai, opozicijos atstovai. Dabar dar tokia tyla yra, nors akivaizdu, kad ministras 100 dienų neturi. Greičiausiai juos užduos prezidentas Gitanas Nausėda. (…) Žinoma, ko gero netrukus ims aiškėti ar turime, neturime tuos pasiruošimo planus, ar turime kaip gelbėti verslą. Nes karantinas užsitęsė. Tai čia klausimai ūkinėms ministerijoms klausimas , viena iš jų – Ekonomikos ir inovacijų ministerija“, – ir kitas galimas kritines sritis vardijo dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininkas.

Jis teigė, kad žemės ūkio ministerija taip pat atsidurs priešakinėse kritikos linijose.

Klaidų neišvengs

Laidoje taip pat dalyvavęs Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologas, profesorius Tomas Janeliūnas teigė kol kas nenorintis vertinti atskirų ministrų darbo.

„Aš neskubėčiau vertinti, arba taip teigti, kad būtinai sveikatos ministrą valdantieji bus pasiruošę keisti kuo greičiau. Mano manymu dar yra per anksti kalbėti, kas iš ministrų bus pašalinta, nes visiems darbo yra pakankamai daug“, – laidoje „Įvykiai ir komentarai“ sakė jis.

Politologas tikino, kad 100 dienų darbams pradėti neturi nė vienas šios Vyriausybės ministras.

„Žinoma, 100 dienų neturi nei vienas ministras šiuo metu. Jei bus klaidos, tai tą atsakomybę jiems teks prisiimti žymiai greičiau. Šiuo atveju visi yra įsitempę, karantinas ir pandemija apsunkina tikrai visų savijautą ir darbą. Politikams irgi yra didesnė tikimybė daryti klaidas, kai laikas spaudžia“, – svarstė jis.

T. Janeliūnas laidoje sakė, kad, visgi, klaidų neišvengiamai bus.

„Bet tos klaidos neišvengiamai bus. Nenoriu prognozuoti, bet žinoma, kad mes tas klaidas matysime, galbūt nevykusią komunikaciją. Bet aš tikiuosi, kad visi ministrai yra nusiteikę geranoriškai ir kiek įmanoma maksimaliai skirti savo laiką ir pačius geriausius resursus, kad mes iš tos pandemijos išeitume kuo greičiau“, – Žinių radijo eteryje kalbėjo politologas T. Janeliūnas.

Naujosios valdžios pranašumas

„Lietuvos ryto“ apžvalgininkas T. Ignatavičius laidoje įvardijo tris naujosios valdžios pranašumus prieš buvusio ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio Vyriausybę.

„Matyčiau tris dabartinės valdžios pranašumus prieš buvusią. (…) Pirma – kad dabartinė valdžia žino apie karantiną, pandemijos bangą pagal tai, kas vyko pavasarį, gali prognozuoti, mokytis iš padarytų klaidų. Antrasis, kad bent jau yra sukurta vakcina ir jau prasidėjęs skiepijimas, lyg šviesa tunelio gale. (…) Bet tai gali ir pakenkti, jei procesas nebus suvaldytas“, – vardijo jis.

O trečioji, anot Žinių radijo pašnekovo – faktas, kad rankų valdžiai nesuriš Seimo rinkimai.

„O trečias, kad šiemet nėra Seimo rinkimų, jokių rinkimų visai. Tai atriša dabartinei valdančiajai daugumai ir Vyriausybei rankas, sprendimus jie gali priimti nesidairydami į reitingus. Nes buvusiai valdžiai rankos buvo surištos būtent dėl to“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ sakė „Lietuvos ryto“ apžvalgininkas T. Ignatavičius.