Maisto davinyje šiandien mamos neįskaito pasibaigusio galiojimo datų. Taip pat jos pastebi, kad maisto davinys priešmokyklinukams už atostogas net nelyginamas su tuo, kuriame buvo prikrauta pasibaigusio galiojimo maisto.

„Vaikams tai buvo dalinama, ne suaugusiems žmonėms. Mano išprusimu, darželyje negali būti produktų su pasibaigusiu galiojimu“, – LNK žinioms sakė darželinuko mama Aliona.

Kita darželinuko mama sakė, kad vaikui produktų su pasibaigusiu galiojimu nedavė. O savo sutuoktiniui nurodė antrą kartą einant pasiimti maisto davinio atidžiai apžiūrėti jų galiojimą.

Kaip informavo Maisto ir veterinarijos tarnybos Panevėžio departamento vadovas Žydrūnas Vaišvila, vaikams išdalintuose maisto daviniuose rasta keletą mėnesių nebegaliojančios šaldytos mėsos.

„Vaikams prie davinių buvo išdalinti mėsos produktai, jogurtas, tam tikros šaldytos daržovės, kiti produktai. Kai kurių galiojimas buvo pasibaigęs keletą mėnesių atgal, kaip šaldytos mėsos“, – sakė jis.

Kad dėl izoliacijos namuose sėdintiems vaikams, kuriems priklauso nemokamas maitinimas, buvo iškaišiotas senas ir užsilikęs maistas, darželio administracijai aiškintis sunku.

„Aš neturiu paaiškinimo šitam atvejui, tiesiog neturiu“, – sakė darželio direktorė Edita Tinkūnienė.

Paskui priežasčių pagrįsti tokią situaciją randama. Bet kalčiausią esą, produktų galiojimo laiko neįskaičiusi sandėlininkė.

„Pirmiausia, tai yra aplaidus darbas. Nes pirmiausia tokius produktus ir mokame, ir privalome nurašyti. Tai yra viena, o kitas dalykas, truputį ir tiekimas buvo sutrikęs, sąraše esantis vaikų skaičius – 216 vaikų, o lankomumas prasidės karantinui staiga krito iki 70–80 vaikų“, – aiškino darželio direktorė.

Į seno maisto davinius, anot direktorės, buvo sureaguota tik sužinojus – skambinta tėvams, jų atsiprašyta. Taip pat buvo paprašyta maistą grąžinti, jį darželis būtų pakeitęs.

Bet su paketais atgal į darželį grįžo tik keletas vaikų.

Savivaldybės švietimo skyrius dėl paketuose iškaišioto nebegaliojančio maisto irgi pradėjo tyrimą. Pripažįsta, kad per pandemiją, kai reikia izoliuotis ištisoms vaikų grupėms, tvarkytis su darželinukų maitinimu į namus yra iššūkis, ir ne visiems tai pasiseka.

„Pirmą kartą ikimokyklinio ugdymo įstaigos vykdo nemokamo maitinimo organizavimą tokiu būdu – išdalindami maisto produktus sausu paketu“, – LNK žinioms sakė švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Burbienė.

Iki šiol Panevėžyje iš maždaug 30 darželių vos keliems pavyko išvengti vaikų izoliavimosi namie. Ir kartu išsineštinių maisto paketų.