„Svarbu atkreipti dėmesį, kad žmonės, einantys į tam tikras įstaigas – ar tai būtų bažnyčios, ar parduotuvės, visų pirma, turi įvertinti asmeninę riziką ir priimti pamatuotą sprendimą“, – žurnalistams trečiadienį po susitikimo su sveikatos ekspertais sakė patarėjas.

Jo teigimu, bažnyčiai atnaujinti viešas pamaldas leidžia Vyriausybės karantino reikalavimai.

„Šiuo atveju būtina laikytis nustatytų karantino reikalavimų ir tas planuojamas pokytis nuo kitos savaitės yra leidžiamas pagal Vyriausybės nustatytus karantino reikalavimus“, – teigė S. Krėpšta.

„Religinių apeigų tvarką nustato atskiras specialus punktas Vyriausybės galiojančiame karantino priemonių nutarime, jis numato rekomendaciją, kad mišios gali vykti nuotoliu arba taip, kaip jos, planuojama, vyks nuo kitos savaitės“, – sakė jis.

Lietuvos vyskupai antradienį priėmė sprendimą nuo sausio 11 dienos atnaujinti viešas pamaldas, tačiau žadama riboti tikinčiųjų bažnyčiose skaičių, įleisti į jas tik žmones su veido kaukėmis, išlaikyti saugius atstumus.

Viešos pamaldos Lietuvos Vyskupų konferencijos sprendimu šalyje buvo sustabdytos gruodžio viduryje.

BNS kalbintų teisininkų teigimu, Konstitucijoje numatyta, kad bažnyčios ir religinės organizacijos laisvai atlieka savo apeigas ir tvarkosi pagal savo kanonus. Katalikų Bažnyčia turi ypatingą teisinį statusą dėl 2000-aisiais pasirašytos Lietuvos ir Šventojo Sosto sutarties.

Pagal tai, Vyriausybė negali reguliuoti bažnyčios gyvenimo, todėl karantino nutarime bažnyčioms ir religinėms bendruomenės palikta tik rekomendacijas mišias rengti nuotoliniu būdu.

Teisininkai sako, kad sprendimas atnaujinti viešas mišias yra formaliai leidžiamas, tačiau nežinia, ar jis yra teisingas, įvertinus epidemiologinę situaciją.

Lietuvoje iki sausio 31 dienos galioja įvestas sugriežtintas karantino režimas. Jo metu uždarytos daugelis parduotuvių, kirpyklos, apribotas žmonių judėjimas ir susibūrimai.