„Šventės vaiko teisių specialistams buvo intensyvios. Galiu pasakyti kelis skaičius, kurie rodo, kad iškvietimų buvo nemažai. Didžioji dalis išvkvietimų buvo per mūsų partnerius policiją, kai artimi giminaičiai, kaimynai, patys vaikai informuoja apie padėtį šeimoje. Jeigu paprastai, gruodžio pirmą savaitgalį buvo keturiasdešimt septyni iškvietimai, o Kalėdų savaitgalį buvo 106 iškvietimai, o Naujausiais metais buvo 111 iškvietimų“, – tikino pašnekovė.

Paklausus, kas priverčia pačius vaikus prašyti specialistų pagalbos, moteris tikino, kad iškvietimų buvo pačių įvairiausių.

„Tai, ką matome šventinėse tendencijose, tai tikrai buvo atvejų, kai vaikas pats pranešė ir paprašė padėti tėvams, nes tėvai pradėjo vartoti alkoholį nuo Kalėdų ir yra jau Naujieji metai, niekaip nepavyksta sustoti.

Skirtingų namų ūkių apsilankymai, besaikis alkoholio vartojimas vaikus veda į ypatingai nesaugią situaciją. Matome, kad buvo ir kaimynų iškvietimų, kur buvo mažamečiai vaikai, o tėvams nustatytas girtumas net daugiau kaip dvi promilės, nors šeimoje yra mažamečių vaikų“, – laidoje sakė pašnekovė.

Pagalbos ieško alkoholyje

Anot jos, daugiau vaikų kenčia psichologinį smurtą, kai jų tėvai nesugeba jais pasirūpinti arba vartoja alkoholį net vaikams matant.

„Tokiose situacijose vaikai nukenčia visapusiškai psichologiškai, todėl gali būti skaudžios pasekmės. Negaliu pasakyti, kad buvo tiesioginio fizinio smurto prieš vaikus, buvo tik keli atvejai tarp tėvų ir paauglių, kai buvo smurtas, o daugiau tai yra psichologinis smurtas ir nepriežiūra“, – laidoje sakė pašnekovė.

Specialistė pabrėžia, kad karantino metu labai daug įtampos daugelyje šeimų. Kai kurie žmonės pagalbos ieško alkoholyje.

„Mes vykome ir į tas šeimas, kurios iki šiol nebuvo žinomos vaikų priežiūros tarnyboms, tai, ką mes matome, nebūtinai socialinę riziką patiriančios šeimos. Tai šeimos, kurios atsidūrė sudėtingose situacijose, galbūt krizinėse situacijose, kur alkoholis yra traktuojamas kaip vienas iš sprendimo būdų arba pagalba sau.

Tikrai norisi paprašyti suaugusių šeimų, artimųjų, kurie mato, kad jų brangūs žmonės susiduria su problema, nepalikti jų vienų ir stengtis padėti, nes situacija yra nepaprasta, karantinas tęsiasi“, – laidoje sakė specialistė.