„Vienas pirmųjų esminių sprendimų, atėjus vadovauti NVSPL, buvo viešųjų pirkimų strategijos pakeitimas ir jų inicijavimas tokiu būdu, kad priemonių vieno pirkimo metu būtų įsigyjamas didesnis kiekis negu anksčiau. Taip mažinama rizika priemonėms pasibaigti nespėjus įvykti kitiems viešiesiems pirkimams, kurių trukmė yra bent keletas mėnesių. Labai džiugu pagaliau sulaukti šių viešųjų pirkimų rezultatų, nes, įsigijus didesnį kiekį, atsiranda galimybės ir rezervo kūrimui“, – sako NVSPL vadovas Danas Bakša, įstaigai vadovaujantis nuo 2020 m. spalio mėnesio.

NVSPL jau anksčiau yra pristačiusi trijų žingsnių tvaraus tiekimo programą, kurios viena iš dalių yra pasyviojo rezervo sukūrimas. Tai padėtų ateityje išvengti galimų testavimo sutrikimų, tokių kaip priemonių tiekimo sustojimas, logistikos trikdžiai, priemonių trūkumas rinkoje, staigūs poreikio šuoliai ir t. t.

Sutartys dėl priemonių įsigijimo sudaromos su pirmos vietos laimėtojais, pasiūliusiais mažiausią kainą. Pirkimus vykdo VšĮ Centrinė perkančioji organizacija.

Sutartis dėl 1830000 vnt. centrifūginių mėgintuvėlių įsigijimo sudaroma su MB „ReiLaboratorium“. Sutartys dėl 1830000 vnt. tamponėlių ėminių paėmimui iš nosiaryklės ir 1830000 vnt. tamponėlių ėminių paėmimui iš gerklės – su UAB „Mediq Lietuva“. Sutartis dėl 7320 vnt.
(po 500 ml) virusinės terpės įsigijimo sudaroma su UAB „North speed“.

NVSPL taip pat perka 1488100 vnt. PGR reagentų ir 1432400 vnt. RNR reagentų. Šių reagentų pirkimas išskaidytas į skirtingas dalis dėl skirtingų laboratorijų įrangos specifikos. Sutartys jau sudarytos su UAB „Diamedica“ dėl dviejų pirkimo dalių. Dalis sutarčių jau išsiųsta tiekėjams pasirašymui, o dalis pirkimų dar nėra pasibaigę, sutarčių sudarymo laukiama mėnesio viduryje, teigiama NVSPL pranešime.

NVSPL pažymi, kad valstybė neprivalės išpirkti visų sutartimis numatytų kiekių. Sutartyse yra numatyta galimybė neišpirkti viso kiekio, tiek pasikeitus epidemiologinei situacijai, tiek ir dėl kitų priežasčių.