Naujausi duomenys rodo, kad sergamumas Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų siekia 1199.

Palaikymo burbulas

Scenarijus D nurodo pačia blogiausią epidemiologinę situaciją Lietuvoje. Atvejų skaičiui viršijant 500 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, ir kai pasiekiamas toks infekcijos išplitimo lygis, kuomet nebeįmanoma esamais sveikatos priežiūros sistemos infrastruktūros ir žmogiškaisiais ištekliais užtikrinti COVID–19 liga sergančiųjų gydymo, reikia taikyti griežčiausias ribojimo priemones.

Tokiu atveju ekspertai siūlo Vyriausybei leisti palaikymo burbulo sukūrimą.

Palaikymo burbulas – vieno asmens namų ūkio bendravimas su kitu namų ūkiu, siekiant suteikti emocinę ir praktinę pagalbą didesnį izoliacijos stresą patiriantiems žmonėms.

• Palaikymo burbulą gali sudaryti:
– namų ūkiai, kuriuose yra tik vienas žmogus arba tik vienas suaugęs žmogus ;
– namų ūkiai, kuriuose yra neįgalus nepilnametis arba nuolatinės priežiūros dėl negalios reikalaujantis suaugęs.

• Palaikymo burbulo sąlygas atitinkantys namų ūkiai gali palaikyti artimus kontaktus dar su vienu pasirinktu namų ūkiu, nepriklausomai nuo to, kokio dydžio yra pasirinktas namų ūkis.
• Abu palaikymo burbulą sudarantys namų ūkiai įsipareigoja daugiau neturėti jokių artimų kontaktų už burbulo ribų (pvz. buvimo darbo vietoje nenuotoliniu būdu).
• Jeigu palaikymo burbulas sudaromas su rizikos grupės žmogumi, papildomai rekomenduotina dėvėti kaukes, palaikyti 2 metrų atstumą, vėdinti patalpas (bent 1 kartą per valandą), kuriose vyksta susitikimai.

Dviejų namų ūkių bendravimas

Scenarijus C – atvejų skaičiui viršijant 100 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, intensyvinamos testavimo ir kontaktų atsekimo priemonės, galioja nacionalinio lygio apribojimai; stipresnės karantino priemonės taikomos labiausiai plitimą skatinančioms veikloms.

Šiuo scenarijumi nurodoma, kad socialinis burbulas apima dviejų namų ūkių bendravimą tarpusavyje.

• Maksimalus dviejų namų ūkių burbule dalyvaujančių asmenų skaičius yra 10.
• Dviejų namų ūkių socialiniame burbule dalyvaujantys asmenys įsipareigoja daugiau neturėti jokių artimų kontaktų už burbulo ribų (pvz. buvimo darbo vietoje nenuotoliniu būdu).
• Jeigu burbule yra rizikos grupės žmonės, tai papildomai rekomenduotina dėvėti kaukes, palaikyti 2 metrų atstumą, vėdinti patalpas (bent 1 kartą per valandą), kuriose vyksta susitikimai.
• Norint pakeisti burbulo sudėtį, tai jo nariai įsipareigoja ne mažiau nei 10 dienų neturėti jokių artimų kontaktų su burbulo nariais ar už jos ribų.

Trijų namų ūkių bendravimas

Scenarijus B – kai bus 25–100 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, galimas perėjimas iš nacionalinių ribojimų keitimas lokaliais; karantinas taikomas labiausiai plitimą skatinančioms veikloms.

Pasiekus šį scenarijų trijų namų ūkių socialinis burbulas apima trijų namų ūkių bendravimą tarpusavyje.

• Maksimalus trijų namų ūkių burbule dalyvaujančių asmenų skaičius yra 15.
• Trijų namų ūkių socialiniame burbule dalyvaujantys asmenys įsipareigoja daugiau neturėti jokių artimų kontaktų už burbulo ribų (pvz. buvimo darbo vietoje nenuotoliniu būdu).
• Jeigu burbule yra rizikos grupės žmonės, tai papildomai rekomenduotina dėvėti kaukes, palaikyti 2 metrų atstumą, vėdinti patalpas (bent 1 kartą per valandą), kuriose vyksta sustikimai.
• Norint pakeisti burbulo sudėtį, tai jo nariai įsipareigoja ne mažiau nei 10 dienų neturėti jokių artimų kontaktų su burbulo nariais ar už jos ribų.