„Mėnesio mes pasakyti dar negalime. (...) Tie mėnesiai galutiniai paaiškės gavus žinių, kada mes žinosime, kokie kiekiai vakcinų bus tiekiami į Lietuvą kovą, balandį“, – LRT radijui antradienį sakė ministras.

Jis vylėsi, kad per šį laiką taip pat bus užregistruota ir daugiau vakcinų, tai dar labiau praplės vakcinavimo galimybes.

Antradienį ministras su ekspertais ruošiasi pristatyti artimiausių trijų mėnesių prioritetinių grupių vakcinavimo planus.

A. Dulkio teigimu, šiuo metu žinoma, kad artimiausius tris mėnesius kas savaitę Lietuvą pasieks reguliarios vakcinos siuntos, tai leidžia aiškiau dėlioti prioritetus.

Ministras taip pat sako, kad duomenis apie vakcinacijos procesą planuojama kiek įmanoma atverti visuomenei.

Pirmoji vakcinų siunta užpraeitą savaitgalį išdalyta penkioms pagrindinėms šalies ligoninėms – pradėtas medikų vakcinavimas, šios vakcinos dozės išnaudotos praėjusios savaitės viduryje. Imunitetui susiformuoti vienam asmeniui reikia dviejų vakcinos dozių trijų savaičių intervalu.

Antradienį planuojama medikus toliau skiepyti vėlesnėmis dviem siuntomis atgabenta vakcina.

BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcina yra pirmoji ir kol kas vienintelė, kurią leista naudoti Europos Sąjungoje.

Dulkys: NVSC indėlis į pandemijos suvaldymą yra gana kuklus, esu nusiteikęs reikalauti vadovo atsakomybės

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras neprisideda prie koronaviruso pandemijos suvaldymo tiek, kiek iš jo tikimasi. Todėl ministras pabrėžia esąs nusiteikęs reikalauti NVSC vadovo atsakomybės.

„NVSC yra tik vienas iš dalyvių, ir pagal tai, kiek jis realiai prisidėjo prie šios pandemijos tvarkymo, aš visai jo neįvardinčiau dabar kaip svarbiausio dalyvio. Atvirkščiai, tas indėlis man kuo toliau, tuo labiau atrodo gana kuklus, nors lūkestis galėtų būti didesnis“, – LRT radijui teigė A. Dulkys ir akcentavo, kad antradienį vyksiančiame susitikime su prezidentu NVSC klausimas taip pat bus aptartas.

Sveikatos apsaugos ministras pabrėžia esąs nusiteikęs iš NVSC vadovo reikalauti atsakomybės, tačiau nekonkretizuoja, kokia ji galėtų būti.

„Man atrodo, kad taip, kaip iš manęs yra sąžininga reikalauti rezultatų, aš lygiai taip pat nusiteikęs ir iš visų mūsų sveikatos apsaugos sistemos institucijų vadovų reikalauti tam tikros atsakomybės. Kokia ji bus, palaukime, noriu įsigilinti į ši klausimą“ , – sakė ministras.

„Noriu būti objektyvus, tačiau žinutė yra tokia. Ir man ta pati taisyklė galioja, tai aš lygiai taip pat reikalauju ir iš kitų vadovų“, – pridūrė jis.

Visgi A. Dulkys teigia, kad prieš priimdamas sprendimą dėl NVSC vadovų atsakomybės norįs reikiamai susipažinti su visa informacija, todėl paprašęs raštiškų NVSC vadovo paaiškinimų.

„Čia, kaip visame mūsų viešajame sektoriuje, kai tik pajudini, tai ir pradeda lįsti visos problemos. Ir kol nebūna krizės, tai tos problemos apsiglaisto, lieka paraštėse. Tačiau, kai yra situacija, kuri reikalauja iš mūsų ryžtingų veiksmų, kai reikalaujama greitų sprendimų, rezultatų, tada tie organizaciniai mūsų modeliai ir sušlubuoja“, – teigė ministras.

ELTA primena, kad sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys pavedė Sveikatos apsaugos ministerijos atsakingiems asmenims įvertinti NVSC pateiktus atsakymus. SAM, sausio 2-osios vakarą gavusi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) direktoriaus Roberto Petraičio atsakymą į sveikatos apsaugos ministro A. Dulkio pateiktus klausimus dėl NVSC veiklos, vertinimo išvadas žada pateikti sausio 7 dieną. Paskui ministras priims sprendimus.

SAM pranešė, kad vykdant NVCS veiklos skaitmenizavimą, rastos 804 į apskaitą neįtrauktos mirtys. Duomenys gauti palyginus NVSC ir Registrų centro spalio–gruodžio mėnesių statistiką. Nustatyta, kad į apskaitą neįtrauktos 324 mirtys dėl koronaviruso (COVID-19) ir 480 mirčių dėl kitų priežasčių, tačiau tie žmonės sirgo koronavirusu.