Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotatė laidoje Delfi diena paaiškino, kodėl buvo nuspręsta pratęsti ribojimus. Ministrė tikina, kad kol kas situacija šalyje išlieka išties labai sudėtinga.

„Pirmiausia reikia pradėti nuo to, kad šis sprendimas buvo priimtas remiantis mokslininkų ir ekspertų argumentais. Yra teigiama, kad mobilumo klausimas, jo sumažėjimas turi aiškią ir apčiuopiamą įtaką susirgimų ir mirčių skaičiui, tai ir buvo pagrindinis argumentas, kodėl ribojimai buvo pratęsti. Taip pat reikia pasakyti, kad situacija kol kas Lietuvoje yra tokia, kad skaičiai nerodo, jog situacija gerėja.

Antra, matome, kad ribojimai, kurie buvo įvesti iki šiol, tikrai davė apčiuopiamą naudą, nes Policijos departamento duomenimis, mobilumas yra sumažėjęs apie 80 procentų. Tai yra tikrai geras rezultatas, bet mums dar reikia laiko, kad pamatytume aiškesnę naudą, todėl Vyriausybės posėdyje buvo priimtas sprendimas, kad 17 dieną mes susirinksime ir išklausysime dar kartą naujausių duomenų ir tada galėsime priimti sprendimą dėl karantino ribojimų pratęsimo – griežtinimo ar palikimo tokių pat reikalavimų“, – sako ministrė.

Skirtingi ribojimai miestams

Pirmadienį taip pat buvo minėta, kad atskirose savivaldybėse, atsižvelgiant į situaciją, gali būti priimti skirtingi sprendimai.

„Norėčiau padėkoti savivaldybėms, kad jos įsitraukė į visą procesą ir bendradarbiauja aktyviai su Policijos departamentu, tai labai aiškiai pasimatė Naujųjų metų šventimo laikotarpiu. Mes tikrai išmokome pamokas, kurios buvo pirmojo etapo metu, pamatėme, kad galbūt reikėtų pagalvoti apie tam tikrus sprendimus, kurie būtų taikomi ne visiems miestams, atskiroms savivaldybėms, atsižvelgiant į situaciją.

Tuos sprendimus priiminės Policijos departamentas, nes jie yra atsakingi už tam tikrą taktiką. Šiuo metu yra rengiamas planas, kur turės būti stacionarūs postai, kokiomis dienomis, kokios priemonės bus taikomos savivaldybėse.

Šis planas artimiausiu metu bus pristatytas Vidaus reikalų ministerijai, o kai jį turėsime, mes jį pristatysime visuomenei, bet tikrai atsižvelgsime į statistiką, nes, pavyzdžiui, pajūriui yra aktualios vienos problemos, kitoms savivaldybėms kitos. Pagal tai dėliosime, kad visiems šiuo sudėtingu laikotarpiu būtų paprasčiau“, – sako ministrė.

Agnė Bilotaitė

Laidoje pasiteiravus, ar gali būti, kad Vilnius sulauks papildomų ribojimų, A. Bilotaitė tikino, kad bus atsižvelgta į konkrečią situaciją.

„Mes analizuojame situaciją, iššūkius ir problemas, kurios kyla ir pagal tai mes priimsime sprendimus, kad šiuo sunkiu laiku, kuris yra nepaprastas, suprantu žmones, kuriems kyla iššūkių dėl šių ribojimų, bet mes turime suprasti, kad esame tokioje pusiaukelėje, jau einame tuo keliu, bet kad pasiektume rezultatą, mums dar reikia šiek tiek kantrybės, tad atsižvelgsime į sprecifiką, iššūkius, bet, kaip žinia, nėra įmanoma sudėlioti kiekvienos situacijos, bet tiek policija, tiek VRM yra nusiteikusi geranoriškai, niekam nenorime nieko apsunkinti, bet taip pat suprantame, kad tas mobilumas ir jo sumažėjmas tikrai yra didelis faktorius susirgimų skaičiaus suvaldyme“, – sako ministrė.

Taip pat konferencijos metu buvo užsiminta, kad ir keliuose bus galima sulaukti staigmenų. Pasiteiravus, ar tikrai tiek daug žmonių nori pažeisti reikalavimus, A. Bilotaitė tikino, kad nemažai žmonių bandydavo prasmukti į kitą savivaldybę.

„Žvelgiant į situaciją, matome, kad didelė dalis žmonių laikosi reikalavimų, bet matome nemažą skaičių nuo gruodžio šešioliktos, kad buvo neįleista apie 44 tūkstančiai automobilių, tai yra apie šimtas tūkstančių žmonių buvo neįleisti. Antra, ką mes pastebėjome, kad tuo metu, kai nebūdavo stacionarių postų, tuo metu tas judėjimas išaugdavo kone dvigubai, bet kai žmonės sužinodavo, kad bus taikomi stacionarūs postai, jis krisdavo.

Matosi, kad žmonės bando naudotis ir patekti į vieną ar kitą savivaldybę, tai atsižvelgiant į tai buvo priimtas sprendimas, kad galbūt nereikėtų skelbti, kada ir konkrečiai kas bus. Stengsimės užtikrinti, kad vyktų kontrolė“, – sako ministrė.