„Nuo sausio pirmos įsigaliojo nauja galimybė, kad pasirinkus vaikų neleisti į darželius abu tėvai gali gauti ligos išmokas“, – pirmadienį po Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdžio sakė ministrė.

M. Navickienė pažymėjo, kad tuo atveju, jei į ugdymo įstaigas neina du priešmokyklinio amžiaus vaikai, abu tėvai gali likti namie gaudami išmoką vaikui prižiūrėti.

„Taip pat aptarti tam tikri įgyvendinimo principai, kad jei į priešmokyklinio ugdymo įstaigą neina du vaikai, abu tėvai gali turėti nedarbingumą tų vaikų priežiūrai namuose. Svarbiausia žinia, kad nuo sausio pirmos dienos vaikų, kurių tėvai pasirenka neleisti į priešmokyklines ugdymo įstaigas, tėvai gali gauti ligos išmoką“, – pažymėjo ministrė.

Seimas gruodžio pabaigoje priėmė Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisą., kad Vyriausybei rekomenduojant nevesti vaikų į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigą, tėvai gali prižiūrėti vaiką namie gaudami ligos išmoką.

Vyriausybė nutarime dėl karantino priemonių yra patvirtinusi rekomendaciją ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programose dalyvauti tik tiems vaikams, kurių tėvai neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu.

Ligos išmoka už vaiko priežiūrą siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“. Ją gali gauti ligos socialiniu draudimu apdrausti vaiko tėvai, įtėviai, globėjai, budintys globotojai, seneliai.

M. Navickienė teigė, kad kol kas nėra svarstoma, jog tokią išmoką galėtų gauti ir pradinukų tėvai.

„Kol kas pokyčių neinicijuojame dėl pradinukų, diskusija gali vykti, žiūrėsime, koks yra poreikis, kol kas nebuvo svarstomas šitas dalykas“, – sakė M. Navickienė.

Ligos išmoką prižiūrėdami namie likusius vaikus pirmojo karantino metu pavasarį galėjo gauti ikimokyklinio, priešmokyklinio amžiaus vaikus bei pradinukus namie prižiūrėję tėvai, globėjai ir t. t.