Kaip po susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje įvardijo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, visą sausio mėnesį bus kitaip, nei buvo šventinių savaitgalių metu.

„Vakar buvo priimtas sprendimas pratęsti ribojimus tarp savivaldybių iki sausio 31 dienos, su sąlyga, kad sausio 17 dieną jie bus peržiūrėti. Reikėtų pažymėti, kad šiandien policijos departamentas organizuoja pasitarimą, bus parengtas konkretus planas su konkrečiomis priemonėmis, jis bus pateiktas VRM.

Įvertinus išmoktas mūsų pamokas, kas vyko šventiniu laikotarpiu, buvo nuspręsta atsisakyti šabloninių metodų taikytų, bus daugiau netikėtumo“, – sakė A. Bilotaitė, kalbėdama apie konkretų ir aišku postų darbo laiką.

„Žinoma veiks tie patys ir stacionarūs ir mobilūs postai. O atsižvelgus į skirtingas savivaldybių situacijas, bus parengti atskiri sprendimai. (…) Svarstoma apie tam tikrų informacinių technologijų išnaudojimą, bet šiuo metu šis planas yra rengiamas ir artimiausiu metu bus pristatytas VRM“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Ministrė teigė, kad VESK pirmadienį nekalbėjo apie galimą karantino pratęsimą po sausio 31 dienos.

„Šiandien mes išklausėme informaciją, ji nebuvo labai papildoma ar naujesnė, nes vakar taip pat turėjome posėdį. Vakar pateikta informacija ir ekspertų pateiktais argumentais remiantis mes priėmėme sprendimus dėl ribojimų tarp savivaldybių pratęsimo. Toks buvo mūsų tikslas. (…) Diskusijų tuo klausimu nebuvo“, – apie galimą karantino pratęsimą sakė A. Bilotaitė.

Vidaus reikalų ministrė teigė, kad policijos atstovai tarsis dėl lengvesnio gyventojų judėjimo ribojimų žiedinėse savivaldybėse.

„Šiandien pasitarime, kuris vyksta policijos departamente tikrai bus apsvarstytos galimos priemonės, postų vietos, kad kuo mažiau problemų būtų sukelta gyventojams. Bet mums taip pat yra labai svarbus priemonių užtikrinimas, kad žmonės nepiktnaudžiautų, kompromiso tikrai ieškosime“, – teigė vidaus reikalų ministrė.

Generalinis komisaras Renatas Požėla teigė, kad situacija policijos departamente yra valdoma.

„Yra atitinkamas darbo planavimas, tam tikras mūsų rezervo panaudojimas. Negaliu pasakyti, kad pačios organizacijos viduje mušti pavojaus varpais, kad kažkas nebevyksta. Mes mušame pavojaus varpais, kad nuolat turime 300–400 pareigūnų, kurie yra saviizoliacijoje, tai didelis trukdis. Bet mūsų funkcijos vykdomos visa apimtimi ir pakankamai efektyviai“, – sakė R. Požėla.

Jis teigė, kad nuovargis yra jaučiamas, bet sistema nėra persitempusi.

„Natūralu, kad geriausias sportininkas, kuris bėga maratoną, geriau jaučiasi maratono pradžioje. Lygiai taip pat ir su organizacijos pajėgumais. Tai taip, pas žmones nuovargio požymiai jaučiasi. Tačiau tikrai nemanau, kad galėtume mušti labai aiškiai pavojaus varpais, kad persitempusi sistema“, – sakė jis.

R. Požėla teigė, kad judėjimo ribojimų tarp šalies savivaldybių tvarka keičiama dėl šios tvarkos pažeidėjų.

„Bandysime eiti kiek kitu keliu. Preziumuojame, kad didžioji dalis gyventojų laikosi visų reikalavimų, tiems gyventojams net nėra taip svarbu, kur ir kada tie postai bus, ar iš viso bus. Mus labiau suneramino tas skaičius. Manau, kad mes drąsiai galime kalbėti apie 100 tūkst. piliečių, kurie bandė patekti į kitą savivaldybę. (…) Šalia to mes neabejojame, kad buvo ir asmenų, kurie prasprūdo kitais keliukais, kitomis dienomis. Todėl matome būtinybę taikyti modifikuotus metodus“, – sakė generalinis komisaras.

R. Požėla teigė, jog nuspręsta iš anksto neskelbti, kur visą sausio mėnesį dirbs policijos pareigūnai.

„Mes kalbame, kad šis metodas bus taikomas. Tik kalbame apie tai, kad peržiūrėsime blokpostų įrengimo vietas, laikas, apie juos iš anksto neiformuosime. Tos priemonės bus taikomos ir gana plačia apimtimi, tai faktas“, – sakė generalinis komisaras.

Policijos generalinis komisaras teigė, kad policijos pareigūnai plačiau naudos jau dabar turimas priemones, bus tikrinami ir transporto priemonių valstybiniai numeriai.

„Dėl informacinių technologijų, kas yra mūsų galioje, tai tikrai patobulinsime mobiliąją aplikaciją, kurią naudojame siekiant nustatyti transporto priemonė pagal valstybinius numerius. Taip pat siekiant nustatyti, ar konkreti transporto priemonė galbūt jau vieną kartą buvo apgręžta, čia tokia mūsų žinybinė aplikacija, kurią mes turime“, – spaudos konferencijoje sakė R. Požėla.

Visgi, per sausio mėnesį nesitikima sukurti naujos mobiliosios aplikacijos ir naudoti vaizdo stebėjimo kamerų keliuose.

„Paaiškėjo, kad tai nėra taip paprasta. Bandysime kurti, bet laikas nėra mūsų sąjungininkas, tai nėra kelių dienų ar net savaičių klausimas. Bet šalyje reikia grįžti prie visuotinio deklaravimo sistemos sukūrimo. Nes būtent mūsų minimos aplikacijos yra susijusi su savanoriška asmenų deklaravimo sistema“, – kalbėjo R. Požėla.

Vėliau jis teigė, kad per sausį tokios aplikacijos sukurti nėra tikimasi.

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, antrasis karantinas šalyje įvestas nuo lapkričio 7 dienos ir šiuo metu galioja iki sausio 31–osios.

Blogėjant COVID–19 situacijai, karantino sąlygos buvo griežtinamos – uždrausta dirbti ne maisto prekių parduotuvėms, išskyrus vaistines, taip pat – teikti kontaktines paslaugas, ribojami žmonių susitikimai.

Šventiniu laikotarpiu ribotas ir žmonių judėjimas tarp savivaldybių, šią priemonę sekmadienį Vyriausybė pratęsė iki sausio pabaigos.