Tai jau antras kartas, kai ieškoma rūmų atnaujinimo rangovo. Pirmą kartą 2018 metais skelbtas konkursas baigėsi nesėkme.

Orkestro vadovas Stasys Pancekauskas BNS sakė, kad pirmo etapo darbus norima pradėti 2021 metų pavasarį, užbaigti – iki 2023 metų rudens.

Vilniaus centre, šalia Operos ir baleto teatro esančiuose trijų aukštų rūmuose ketinama iš esmės atnaujinti ir padidinti koncertų salę, pagerinti jos akustiką, apšiltinti fasadą, stogą, atnaujinti vėdinimo ir kitas inžinierines sistemas.

Pasak S. Pancekausko, iki šiol muzikantai kentėjo nuo didelio prožektorių skleidžiamo karščio koncertų metu, o klausytojai – nuo blogos ventiliacijos. Anot jo, salės akustika buvo labai prasta, ypač kai klausytojų salė būdavo pilna.

Orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Gintaras Rinkevičius yra sakęs, kad rekonstrukcijos dėka tikimasi įrengti tokią salę, į kurią bus galima pakviesti ir žymiausių užsienio atlikėjų.

Centriniame viešųjų pirkimų portale skelbiama, kad pasiūlymus konkursui galima teikti iki 2021 metų sausio 25 dienos. Rūmų rekonstrukciją ketinama atlikti trimis etapais.

Lietuvos architektų sąjungos Vilniaus architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba pernai rudenį pritarė Kongresų rūmų rekonstrukcijos projektiniams pasiūlymams, kuriuos parengė 2018 metais rūmų atnaujinimo konkursą laimėjusi bendrovė „Neostata“. Ekspertai tuomet rekomendavo antstato apdailoje vengti pilkų tonų.

LVSO 2018 metų pavasarį jau buvo pasirašęs daugiau nei 4,8 mln. eurų vertės sutartį su statybų bendrove „Neostata“. Tačiau jo rezultatus apskundė Vilniaus statybų bendrovė „LitCon“, ir už netinkamai organizuotą konkursą orkestrui teismas skyrė 24 tūkst. eurų baudą.

Pasak S. Pancekausko, teisiniai ginčai seniai baigti ir užmiršti „kaip blogas sapnas“, o teismo sprendimas įvykdytas.

Kongresų rūmų rekonstrukciją LVSO planavo pradėti 2019 metais, tačiau užtruko projekto derinimas.

„Tarp konkursų ilgas tarpas atsirado todėl, kad šįkart užtruko techninio projekto derinimas su valstybės institucijomis“, – BNS sakė LVSO vadovas.

1984 metais pradėta statyti sovietų politiniam švietimui skirta konferencijų salė – Vilniaus kongresų rūmai 1999-aisiais buvo perduoti LVSO. Per tą laiką rūmai nebuvo atnaujinti.