Galios tos pačios išimtys

Vyriausybei teikiamame Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) dokumente siūloma asmenų judėjimo tarp savivaldybių ribojimą pratęsti iki 2021 m. sausio 31 d., kadangi dabar numatytas ribojimas baigiasi 2021 m. sausio 3 d. 24:00 valandos.

Ir toliau lieka galioti tos pačios išimtys.

Bus galima patekti į savo gyvenamosios vietos savivaldybę; į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę dėl artimųjų giminaičių mirties; į darbą (darbo reikalais), kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje; į aptarnaujančius tarptautinius keleivių maršrutus oro, jūrų uostus, autobusų stotis ar iš jų; dėl sveikatos priežiūros paslaugų; dėl kitų objektyviai pagrįstų neatidėliotinų priežasčių, kai vykimas į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę yra neišvengiamai būtinas. Šis ribojimas netaikomas asmenims – vienos šeimos ar vieno namų ūkio nariams, vykstantiems į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto, priklausančio vienam iš šeimos ar namų ūkio narių nuosavybės teise.

„Atsitraukimas būtų nusikalstamas“

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad pratęsti judėjimo ribojimus reikia.

„Šį sekmadienį baigia galioti nuostatos susijusios su kontrole judant iš vienos savivaldybės į kitą. Galėjome įvertinti mobilumo duomenis, policijos darbą, matėme daug apsuktų automobilių, keistų pasiteisinimų“, – sakė premjerė I. Šimonytė.

„Kol kas dar nekažką galime pasakyti apie situaciją. Sveikatos sistema, atrodo, kad šventes atlaikė“, – konstatavo ministrė pirmininkė.

„Turime padėkoti žmonės, kurie tų ribojimų laikėsi“, – sakė premjerė.

Ingrida Šimonytė

Šį pasiūlymą ministrų kabinetui pristatęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, jog paskutinėmis praėjusių metų dienomis buvo fiksuoti nauji susirgimų rekordai, dideli mirčių skaičiai, todėl siūloma asmenų judėjimą pratęsti iki sausio 31 dienos.

Jis akcentavo, kad ministerija gauna gerų signalų apie vakcinų patekimą į Lietuvą.

„Yra du svarbūs akcentai – Vyriausybė deda dideles pastangas, žiūrime ką galime padaryti dėl antigenų testų kuo greitesnio pasiekimo. Ta kita žinutė, kuri yra labai svarbi – pozityvios žinios dėl vakcinos tolimesnio proceso. (…) Kitą savaitę mūsų laukia papildomos vakcinų siunta ir tęsiamas testavimas. Per sausį mes turime galimybę sustiprinti pakankamai mūsų fronto liniją medikų“, – sakė ministras A. Dulkys.

Jis teigė, kad sausis tiek Lietuvai, tiek ir visai Europai turėtų būti „gerų žinių“ mėnuo dėl vakcinos.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė priminė, kad po 2 savaičių bus galima pergalvoti, kokiu keliu toliau eiti.

„Dabartiniai skaičiai rodo, kad atsitraukimas būtų nusikalstamas, skaičiai auga, situacija negerėja“, – sakė ministrė.

Policijos departamentas ir socialiniai jų partneriai yra pasiruošę tolesniems ribojimams. Informacija apie kontrolės punktų darbą bus pateikta artimiausiu metu.

Situacija savivaldybėse labai skirtinga

Kaip rašoma dokumente, 2021 m. sausio 2 dienos koronaviruso infekcijos 14 dienų sergamumo rodiklis buvo 1286,9 atvejai 100 000 gyventojų.

Situacija savivaldybėse yra labai skirtinga – 14 dienų sergamumo rodikliai svyruoja nuo 2040 atvejų 100 000 Alytaus miesto savivaldybėje (Panevėžio m. – 2014, Pakruojo raj. – 1843) iki 481 Neringos savivaldybėje.

Sergamumo augimo tempas yra sumažėjęs, tačiau 2020 m. gruodžio 29 d. registruotas didžiausias per visą pandemijos laikotarpį susirgimų skaičius – 3920, taip pat yra išaugęs teigiamų atvejų skaičius nuo visų atliktų tyrimų skaičiaus (Kalėdų savaitę jis siekė 24 proc.).

Paskutiniąją 2020 m. savaitę mirčių nuo COVID–19 ligos (koronaviruso infekcijos) skaičius toliau augo apie 15 procentų.

Teigiami poslinkiai nepakankami

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas feisbuke sekmadienį rašė, jog judėjimo tarp savivaldybių ribojimas bus pratęstas.

„Susirinkome į Valstybės ekstremalių situacijų komisiją – deja, teigiamų poslinkių pandeminėje situacijoje Lietuvoje dar nėra pakankamai, nors jos pagreitis šiek tiek sulėtėjo. Virusui pirmiausia plintant židiniais, svarstomas judėjimo tarp savivaldybių ribojimo pratęsimas. Ar bus pratęstas šiandien besibaigiąs judėjimo ribojimas? Deja, bus pratęstas, dar kartą įvertinant jo poveikį ir pandeminės situacijos tendencijas po dviejų savaičių“, – savo feisbuko paskyroje rašė A. Anušauskas.

Kontrolė vyksta jau trečią savaitgalį

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, žmonių judėjimas be rimtos priežasties tarp savivaldybių apribotas gruodžio viduryje, jis galioja iki sekmadienio, 21 valandos.

Kontrolės metu savaitgalį prieš Kalėdas, taip pat Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiais jau apsukta kelios dešimtys tūkstančių automobilių.

Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija gali rekomenduoti Vyriausybei priimti sprendimus dėl pandemijos valdymo. Komisiją sudaro visi ministrai, taip pat kai kurių institucijų vadovai.