Pirmasis 2020-ųjų skandalas visą Lietuvą supurtė dar pirmąją metų savaitę. Tąkart paaiškėjo, kas ilgą laiką skandino Klaipėdą smarvėje ir kilo „Grigeo“ skandalas. Į šį skandalą itin sureagavo ir kai kurie prekybos centrai, atsisakę „Grigeo“ gaminių, o ir klientai dėl to neliūdėjo, kilo banga, nutarusi neberemti „Grigeo“ ir nebepirkti jų produkcijos.

Vis dėlto, aprimus skandalui ir Lietuvą pasiekus pandemijai, kilo ne tik grikių, bet ir tualetinio popieriaus pardavimai. A. Užkalnis tvirtino, kad pirkimo banga nebuvo netikėta, tik ji buvo kiek kitokia nei prieš tris dešimtmečius. „Paskutinį kartą deficitas buvo prieš trisdešimt metų, kai žmonės vaikščiodavo apsikarstę tualetinio popieriaus rulonais kaip kokiomis puošniomis havajietiškomis girliandomis. O dabar žmonės tiesiog pirko pakais ir nežiūrėjo, ar ten „Grigeo“, ar ne „Grigeo“, – kalbėjo apžvalgininkas. – Hipsteriškas gero darymas ir baudimas tų, kurie gamina popierių teršdami gamtą, greitai baigėsi.“

Tuščios lentynos

A. Užkalniui iš pirmojo karantino įstrigo ne tik pilnais krepšiais iš parduotuvių tempiamos kruopos bei tualetinis popierius, bet ir į Italiją vis dar vykę bebaimiai slidininkai ir lietuvių choras, kuris išvyko jau prasidėjus rimtai grėsmei, o vėliau prašė tautiečių pagalbos. „Ko gero tas choras per visą savo egzistavimo laiką gavo daugiausia dėmesio“, – pridūrė apžvalgininkas.

Pirmasis karantinas buvo ypatingas ir tuo, kad vos jį paskelbus iš įvairių pasaulio kampelių į tėvynę ėmė plūsti mūsų tautiečiai. Tiesa, nors faktas, kad emigrantai grįžo namo, galėjo džiuginti, ne visų jų elgesys džiugino. „Jie buvo karantinuojami tokiuose koncentracijos stovyklos tipo viešbutukuose, kur nelabai jiems sekėsi atsikratyti savo senų įpročių. Ir peiliais buvo pasibadymų, ir per langus šokinėjimų. Kaip Anglijoje, taip ir Lietuvoje. Buvo linksmų momentų, – prisiminė A. Užkalnis. – O visi kiti Lietuvos žmonės pakraupę žiūrėjo ir galvojo, kaip čia man nepataikius į tą patį viešbutį.“

Tiesa, garsiai nuskambėjo ir keltu į tėvynę grįžę lietuviai, kurių trumpas vaizdo įrašas gerokai šokiravo visuomenę. „Galima manyti, kad į tėvynę jie grįžo odotologijos paslaugų“, – juokavo A. Užkalnis.


Pridūrus, kad juk pirmojo karantino metu odontologijos kabinetai Lietuvoje neveikė, A. Užkalnis nedvejodamas pridūrė, kad juk vis pasigirsdavo apie vienas ar kitas nelegaliai teikiamas paslaugas bei pasidalijo prisiminimais: „Pavyzdžiui ten, kur aš Vilniuje gyvenu, Naujamiestyje, lofte visą laiką veikė nelegalus vaikų darželis. Į jį buvo labai gražu žiūrėti, nes prieš namus dažnai vedžiodavau šuniukus, tai matydavau, kaip atvažiuoja mamos ir kaip kokios konspiratorės ar Pagėgių kontrabandininkės savo atžalas vos ne po kokiu apsiaustu ar skuduru pasikišusios – iki to darželio, o tas darželis buvo apsidangstęs langus, kad niekas nežinotų, kad jis veikia“.

Vis dėlto, karantinas turi ir gerų pusių, viena jų – Palangos verslininkai dar rugpjūtį buvo pripažinę, kad uždirbo tiek, kad baigti sezoną gali net nesulaukę rudens. Buvo ir daugiau gerų dalykų – miškas šįmet buvo toks dosnus, kad grybautojai ir baravykus, ir kitus grybus iš miško tempdavo ne tik pilnomis pintinėmis, bet net pilnomis bagažinėmis.

„Gamta mus dar apdovanojo ir miesto savamoksliais hipsteriniais moralistais, – tvirtino laidos „Jūs rimtai?“ svečias, prisimindamas, kad kol vieni džiaugėsi puikiais laimikiais, kiti piktinosi, kad grybus reikia palikti miškui ir esą juk niekas tiek nesuvalgo, kiek prisirenka. – Feisbuke buvo labai daug tokio švento pasipiktinimo ir daugiausia iš tų miestiečių, kurie nei į miškus nenueitų, nei neatskirtų baravyko nuo kankorėžio.“

Rugsėjo laimikiai

Ir nors dėl grybų lietuviai stojo į dvi skirtingas puses, šįmet buvo tokia akimirka, kai tūkstančiai lietuvių susikibo rankomis ir susivienijo dėl vieno tikslo – tai Rugpjūčio 23-iąją įvykęs „Laisvės kelias“, kai gyva grandine nutiesėme kelią iki pat Baltarusijos, taip išreikšdami kaimynams solidarumą ir palaikymą. „Parama Baltarusijai buvo graži ir nuoširdi“, – pridūrė A. Užkalnis.

Rinkimų 2020-aisiais buvo ir daugiau. Savo prezidentą rinko ir JAV, o mes išsirinkome naują Seimą, kuris suformavo naują Vyriausybę. „Praėjusi Vyriausybė jau kuo kuo nepasižymėjo, tai greitu darbu ir ryžtingumu. Kiekvienas pasikasymas turėjo užtrukti mažiausiai savaitę. Turėjo penktadienį pasakyti, kad pirmadienį pasakys, ką padarys trečiadienį, o tada pirmadienį primindavo, kad trečiadienį bus posėdis, tada trečiadienį būdavo posėdis ir pasakydavo, kas bus nuo kito pirmadienio paskelbta dėl dar kito trečiadienio“, – kalbėjo A. užkalnis.

Tiesa, ne visi laukti rinkimai įvyko. Gegužę turėjo įvykti „Eurovizija“, turėjome išrinkti geriausią dainą ir grupei „The Roop“ buvo prognozuojama itin aukšta vieta ar net pergalė. Tik A. Užkalnis tvirtino, kad nereikėjo turėti tiek vilčių.

„Čia yra Dievo pirštas ir Dievo paliepimas Lietuvai pagaliau atsipaipalioti nuo nuodingo ir narkotinio „Eurovizijos“ dūmelio ir vilčių. Ir pagaliau pažiūrėti į kažkokią kitą pusę. Lietuvai „Eurovizija“ – kaip jaunuoliui labai jam patinkanti mergina, kuri jau dvidešimt kartų jį atstūmė, niekaip jam nesiseka, o jis vis bando ir bando. Ir ta mergina jau nebe pirmo šviežumo, ir visi kas netingėjo, su ta mergina buvo“, – palygino A. Užkalnis.

"The Roop" / Foto: D. Umbrasas

Apžvelgiant 2020-osius nebuvo pamiršti ir sąmokslo teorijų kūrėjai, kurie visais įmanomais būdais bando paneigti koronavirusą, o paskutinėmis metų dienomis daug pasipiktinimo iš visuomenės sulaukė ir Viktoras Uspaskichas, pasiūlęs pirkti esą energija įkrautą vandenį, kuris neva padeda stiprinti imunitetą ir taip neva apsisaugoti nuo koronaviruso.

„Mūsų liga pasiekė kritinį tašką, – situaciją vertino A. Užkalnis ir pridūrė. – 2021-aisiais metais bus žymiai žymiai geriau, bus pasveikimo metai.“

„Mūsų gyvenimas pasikeitė iš esmės ir tikrai niekada nebus toks, koks buvo. Jis bus kažkoks kitoks ir gal net fainesnis nei buvo 2019 metais, bet toks, kaip buvo, jis tikrai nebebus. Ir tai buvo didžiausias metų įvykis, – laidos pabaigoje tvirtino apžvalgininkas A. Užkalnis ir pridūrė. – Bus geriau, aš pažadu.“

Visą pokalbį su A. Užkalniu rasite laidos „Jūs rimtai?“ įraše.