Šiuo pakeitimu buvo sprendžiama ši problema: siekiama, kad būtų užtikrintos saugios sąlygos vaikams, kurie mokosi pagal pradinio ugdymo programą ir negali likti vieni namuose, kol tėvai dirba svarbius darbus, valdant epidemioliginę situaciją: medicinos ir slaugos darbuotojai, statutiniai pareigūnai ir kiti, pasirūpinti ne tik nuotoliniu ugdymu, bet ir teikti vaikams užimtumo ir maitinimo paslaugas, pagal visus šiuo metu galiojančius saugumo reikalavimus.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) trečiadienį registruotame nutarimo projekte šis nurodymas pateikiamas taip: Savivaldybių administracijos užtikrina vaikų, ugdomų pagal pradinio ugdymo programą, nuotolinį ugdymą, priežiūrą ir maitinimą įstaigose, kai tėvai, įtėviai, globėjai, įstatyminiai atstovai privalo darbo funkcijas (darbus) atlikti darbo vietoje ir negali vaikų priežiūros užtikrinti namuose.

Nurodoma, kad tai turės būti daroma užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Šie pokyčiai turėtų įsigalioti nuo sausio 4 dienos.

Žiemos (Kalėdų) atostogos pradinių klasių mokiniams baigiasi 2021 m. sausio 3 d., 5-12 kl. mokiniams – sausio 5 dieną.

Grįžę po atostogų sausio pirmąją savaitę 1–12 kl. mokiniai mokysis nuotoliniu būdu, kaip kad buvo numatyta gruodžio 16 dieną.

Kartotų pavasario praktiką

Šį pasiūlymą ministrų kabinetui pristačiusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė teigė, jog tokia praktika būtų taikoma ir pavasarį.

„Tokia praktika buvo taikyta ir pavasarį karantino metu, tada buvo šios paslaugos teikiamos apie 600 pradinukų. Skaičius ir dabar būtų panašus“, – sakė ministrė.

Politikė teigė, kad savivaldybės jau žino, koks tai yra mechanizmas.

„Yra kalbėta ir su savivaldybių asociacija, gautas jos pritarimas“, – teigė J. Šiugždinienė.