Akcentai ne ten

Laidos pašnekovas R. Doveika laidoje pastebėjo, jog koronaviruso pandemija apnuogino į neteisingas vietas dėliotus laisvės, teisės ir atsakomybės akcentus.

„Net nejaučiant ligos simptomų maištauti, kad liga pažeidžianti tavo teises. Šitą absurdo teatrą, kurį šiemet teko stebėti, kad tvarka ir bendrasis gėris pažeidžia tavo teises. Tai reiškia, kad ilgą laiko tarpą ne ten dėliojome teisės, laisvės, atsakomybės akcentukus. Gal išėmėme dvasingumo dėmesį ir pavertėme tai teisine raide be gyvybės“, – laidoje kalbėjo jis.

Kunigas stebėjosi, virusą neigiančiais ir nurodymams prieštaraujančiais asmenimis.

„Nesistebėkime, kad turime maištus gatvėse, netikinčius vakcina, nenorinčius užsidėti kaukes, turime besijuokiančius iš to, kas vyksta. Jiems žmonių mirtys tik statistika“, – laidoje stebėjosi R. Doveika.

Jis teigė, kad pastebi ir gana ciniškus teiginius, kad nuo koronaviruso miršta tie, kuriems jau ir laikas išeiti.

„Tai teisė būti ciniškos elgsenos žmogumi šiandienos visuomenėje“, – aiškino jis.

R. Doveika laidoje kalbėjo, jog po įveikus karantino iššūkius verta diskutuoti, kad buvo padaryta ne taip.

„Tai manau, kad po visų šių iššūkių, po karantino išbandymų, būsime dalelė brandžios visuomenės ir prisiimsime atsakomybę pasišnekėti tautos viduje. Reikia padiskutuoti, tada mes galėtume kokybiškai kilstelėti visuomenės gyvenimą aukštyn, ko nedarėme 30 metų“, – Delfi laidoje sakė kunigas.

Laidos pašnekovas R. Doveika teigė, kad būtina pergalvoti įpratimą gyventi komfortiškai kito asmens sąskaita.

„Mes 30 metų platėjome į komfortą. Bet neaugome aukštyn kokybiškai į viršų. Krizė sustabdė dalykus, susiaurėk, kad pasikeltum. Tas bus išmintingas, kuris iš savo gyvenimo nepadarys informacinio šiukšlyno, atsiduos tvarkai net suprasdamas, kad kartais kai kurie dalykai yra pertekliniai. (…) Pasidaręs išvadas jis gyvens kasdienybėje toliau“, – laidoje „Pokalbis su Daiva Žeimyte–Biliene“ sakė kunigas R. Doveika.

Trys palinkėjimai kitiems metams

Kunigas laidoje skyrė ir palinkėjimą ateinantiems metams. R. Doveika linkėjo trijų dalykų: širdies ramybės, dėkingumo ir pasitikėjimo.

„Palinkėti ateinančių metų proga noriu širdies ramybės, visuose gyvenimo iššūkiuose ateitį sugebėjo matyti ramią širdį turintis žmogus. (…) Antras mano palinkėjimas – dėkingumas. Jo kylančio iš tarpusavio pasitikėjimo, nes šie metai bus dėkingumo metai – dėkosime mokslininkams, medikams, savanoriams, kiekvienam išmintingam žmogui, save dovanojusiam kitam.

Ir trečias mano palinkėjimas, kad drąsiai kurdami gerovės Lietuvą, sėkmės, inovacijų šalį, šiais metais įneštume indėlį ir pradėtume kurti pasitikėjimo Lietuvą“, – laidoje „Pokalbis su Daiva Žeimyte–Biliene“ sakė kunigas R. Doveika.